V uliciach Bratislavy premáva Detská električka!

Od marca môžu návštevníci aj obyvatelia Bratislavy cestovať špeciálnou električkou. Bielemu vizuálu dominuje jednoduchá detská kresba znázorňujúca vnútro električky. Cieľom kampane je prilákať malých aj veľkých do Detského múzea SNM v Bratislave, ktoré v súčasnosti pripravuje interaktívnu výstavu O troch centoch.

Autorkou vizuálu, ktorý hravou formou odhaľuje fungovanie električky, je mladá grafická dizajnérka Ľubica Segečová, ktorá úzko spolupracuje s Detským múzeom SNM už druhý rok.

Detská Električka

Električka má inšpirovať deti k návšteve Detského múzea SNM, ktoré sa nachádza v zadnom trakte budovy Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave. Múzeum ponúka pre rodiny s deťmi možnosť ako kvalitne tráviť voľný čas a nadobúdať hravou formou vedomosti v rôznych oblastiach – od fyzikálnych zákonov po zaujímavosti z dejín. Na rozdiel od tradičného múzea či iných inštitúcií využíva Detské múzeum SNM najmä princíp „rukolapnosti“ (hands on). V múzeu je teda – netradične – prikázané dotýkať sa vystavených exponátov.

Za dva roky svojej existencie uviedlo Detské múzeum SNM niekoľko úspešných výstav. „Začali sme výstavou o stredoveku, pokračovali prezentáciami antického Grécka či farebnej Afriky. Medzi posledné výstavy patrili Energia 3. tisícročia, Svet v nákupnom košíku alebo Hravé bývanie,“ hodnotí činnosť malého špecializovaného múzea pre deti jeho riaditeľka Katarína Sokolová.

Detská Električka

V súčasnosti pripravuje Detské múzeum SNM interaktívnu výstavu O troch centoch, zameranú na sféru financií a ekonomiky. Bude sprístupnená od apríla do októbra 2012 a jej cieľom je priblížiť návštevníkom fungovanie ekonomiky i peňažného obehu. Interaktívnou formou budú môcť deti aj ich rodičia spoznať rôzne ekonomické termíny, ale aj spôsoby efektívneho narábania s peniazmi. Výstava bola pôvodne inštalovaná v detskom múzeu FRida & freD v rakúskom Grazi.

Detské múzeum SNM vzniklo v roku 2010. Ide o spoločný neziskový projekt občianskeho združenia Art Friends a Slovenského národného múzea. Je členom medzinárodnej profesionálnej asociácie detských múzeí The Hands On! Europe Association of Childrens’ Museum, ktorá bola založená v roku 1994 a v súčasnosti má viac ako 90 členov z 34 európskych krajín. V súčasnosti je múzeum kvôli inštalácii novej výstavy zatvorené. Sprístupnené bude 12. apríla 2012 o 13.00 h., kedy bude slávnostne otvorená výstava O troch centoch. Múzeum bude otvorené denne od 10.00 do 18.00 h.

Zdroj: Slovenské národné múzeum
Publikoval: Redakcia GREGI.NET