V Trenčíne sa spúšťa vzdelávanie v kultúrnom manažmente, pilotný kurz bude bezplatný.  

Trenčín 2026 rozbieha vzdelávacie programy Runway, ktoré pomôžu pri organizácii projektu Európskeho hlavného mesta kultúry. Trenčín 2026 začína so vzdelávaním pre kultúrnych manažérov a manažérky, ktorí chcú svoju organizáciu alebo projekt posunúť na medzinárodnú úroveň.

Semestrálny kurz Runway | Profesionáli z kultúry sa zameriava na zvyšovanie kompetencií v oblasti kultúrneho manažmentu a bude prebiehať osobne počas štyroch víkendov v Trenčíne. Záujemci a záujemkyne sa môžu prihlásiť do 25. septembra na www.trencin2026.eu/runway-profesionali-z-kultury. 

“Európske hlavné mesto kultúry si vyžaduje projekty a podujatia, ktoré obstoja v medzinárodnom prostredí. Aby sme ich v Trenčíne vedeli zorganizovať, spúšťame vzdelávacie programy Runway. Medzi prvými otvárame semestrálny kurz pre kultúrnych manažérov a manažérky, pretože práve tí budú kľúčoví pre organizáciu podujatí,” vysvetľuje Lucia Dubačová, riaditeľka projektu Trenčín 2026.

Pre koho je kurz vhodný?

Program je určený pre kultúrnych manažérov a manažérky z verejných aj súkromných organizácií a inštitúcií. Je vhodný rovnako pre začiatočníkov ako aj pre ľudí s dlhoročnými skúsenosťami z oblasti kultúry. Primárne sa zameriava na ľudí z Trenčína a Trenčianskeho kraja, nie však výlučne. Kurz pomôže vniesť do organizácie alebo projektu strategické plánovanie, interdisciplinaritu, udržateľnosť a medzinárodný kontext. Zameriava sa aj na prácu s publikom a v tíme. 

“Kurz plánujeme otvárať každoročne, ale len teraz ho ponúkame bezplatne. Miesto máme pre 20 účastníkov a účastníčok. Znalosť anglického jazyka je nutná, pretože medzi lektormi budú aj kapacity zo zahraničia,” zdôrazňuje Dubačová a dopĺňa: “Paralelne spúšťame aj bezplatný kurz anglického jazyka pre kultúru a turizmus. Prvý ročník sa už naplnil, ale záujemci sa nemusia obávať, aj kurz jazyka budeme opakovať každoročne.”

Trenčín 2026 finančne podporujú Mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Partnerom Trenčín 2026 je Európska únia.

Zdroj: TS