V Supraphone vychádza reprezentatívne 3CD Petr Novák Zlatá Kolekce 1966 – 1996!

3CD Petr Novák Zlatá kolekce obsahuje výber od legendárnych amatérskych začiatkov, cez zásadnú bigbítovú éru okolo roku 1968, až po originálny poprock. Hudobná kolekcia prináša viac ako šesťdesiatku pesničiek.

Spevák s veľkým srdcom a dramatickým životným osudom nepatrí medzi tých, ktorí uchvátia vycibrenou speváckou technikou či poetickou hĺbkou textov. Pozoruhodná je ale úplná odovzdanosť poslania samotných tónov a slov. Pravidelne v nich totiž víťazila láska vo všetkých podobách, i keď častokrát nie prvoplánovo šťastná.

Nové 3CD Petr Novák Zlatá kolekce prináša to najpodstatnejšie nielen z jeho úspešnej kariéry s kapelami Flamengo a George & Beatovens, ale i neskoršej sólovej kariéry. Od prvotín typu Já budu chodit po špičkách, Povídej alebo Náhrobní kámen cez šansónovú Klaunovu zpověď či Pokoj č. 26, ale tiež Esther, Dětský oči, Modlitbu za lásku či refrénovú Hvězdičku blýskavou až po vybrané ukážky z komponovaných albumov. Ako väčšinový autor hudby sa mohol oprieť o texty kamaráta Iva Plicky a neskôr Zdeňka Rytíře, Eduarda Krečmara alebo Pavla Vrby. Zaujímavú muziku mu ponúkol i Jan Farmer Obermayer a ďalší.

Čo všetko by mohol Petr Novák naspievať, ak by vymeraných päťdesiatdva sezón života mohol naplniť tvorivou energiou a voľnosťou druhej polovice šesťdesiatych rokov? Čo by mohol dokázať, ak by mu nechýbala dokonalá profesionálna sebadisciplína? Na druhej strane však jeho bohémstvo a expresívny prednes pomohli niekedy zdanlivo obyčajnej melódii a jednoduchým rýmom zaradiť sa medzi nezabudnuteľné pesničky. Aj preto jeho piesne určite neomrzia, a to ani vo chvíli, keď je zvuk archaicky starodávny. Petr Novák je predsa jedinečnou postavou, zaradenou v nenapodobiteľnej kategórii umelcov.

Jiří Černý napísal v novembri 1997 v časopise Melodie mj.: „Petr Novák bol skvelým pesničkárom, autorom a interpretom vlastných skladieb, čím myslím celý rad jednotlivých pesničiek, malých ucelených útvarov, takmer bez výnimky milostiplných…“

Petr Novák – romantický rebel vo všetkých hudobných podobách!
3CD PETR NOVÁK ZLATÁ KOLEKCE vychádza 4. septembra 2015.

COVER_MALY

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015