V Starom Tekove sa vrátime v čase!

Áno je to tak a aj vy môžete zažiť posun v čase vďaka autentickým rekonštrukciám bojov v Starom Tekove. Tam sa budú dňa 30.7.2011 konať Boje na Hrone už od doobednajších hodín.

Nechajme však hovoriť „otca akcie“ pána Hostinského. „Oblasť Starého Tekova, ako aj vlastná obec sú dôležitým miestom z pohľadu jednej z najväčších bojových operácií RKKA a jej spojencov. V Starom Tekove stál front tri mesiace a toto miesto si preto zasluhuje, aby sa na pamiatku týchto bojov a prielomu frontovej línie, ktorou bol vtedy Hron, tieto spomienky oživili a udržiavali. Bezprostredne na úseku pri Starom Tekove bola dislokovaná 357. (viedenská) pešia divízia. Rekonštrukcia bojov bude prebiehať vďaka viac ako 300 vojakov. Ide vlastne o rekonštrukciu bojov medzi Rusmi a Nemcami. Na týchto miestach sa začala Bratislavsko Brnianska operácia. Vojaci budú ozbrojení dobovými zbraňami, ľahkou technikou až po až po ťažkú pásovú techniku ako sú tanky. Boje sa môžu ukutočniť aj vďaka spolupráci a účasti „vojakov“ , ktorí sú z Klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Nemecka, Rumunska, Maďarska ale i Nemecka. Celkový čas jedného bloku bude trvať približne hodinu a pol. Hlavná ukážka bude prebiehať od 13:00 hod. Vďaka tohto ročnej novinke – vyvýšenému valu pre divákov, bude môcť omnoho viac ľudí zažiť a zblízka vidieť, čo sa dialo v minulosti.“

Normal

Po skončení „bojového“ programu sa budú môcť návštevníci presunúť do amfiteátra a vychutnať si vystúpenie mnohých slovenských umelcov ako Tublatanka, Horkýže Slíže, Polemic, Grexabat, Slobodná Európa a Bank of Joe. Vstupné: dospelí 5 €, mládež a dôchodcovia 3 €, deti do 6 rokov a vojenskí veteráni zadarmo.

Zdroj: Silvia Žovincová, Agentúra DUNA
Publikoval: Redakcia GREGI.NET