V programe Divadelnej Nitry aj výstavy!

Program 20. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra (23. – 28. 9. 2011) ponúka okrem divadelných predstavení aj bohatý sprievodný program ozvláštňujúci mestské centrum. V nitrianskych uliciach, inštitúciách, ale aj obchodných centrách nájde návštevník festivalu aj výstavy výtvarných diel, fotografií a objektov.

Spomienkou na predchádzajúce ročníky Divadelnej Nitry bude výstava s názvom Foto 20: Divadelná Nitra 1992 – 2010. Návštevníci Obchodného centra CENTRO Nitra si pripomenú predstavenia hlavného programu tak, ako ich zachytili fotografi Jana Nemčoková, Judita Szlovák a Pavol Kovaľ. Autorom väčšiny fotografií je však renomovaný divadelný fotograf Ctibor Bachratý, ktorý spolupracuje s Divadelnou Nitrou od roku 1998. Výstavná retrospektíva Divadelnej Nitry, ktorá je jedným z podujatí organizovaných pri príležitosti 20. výročia Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, sa uskutoční od 5. septembra do 1. októbra 2011.

V Nitrianskej galérii bude od 21. septembra do 30. októbra 2011 sprístupnená výstava Ako sa uchováva pominuteľnosť, ktorou si Divadelný ústav pripomína 50 rokov od svojho založenia. Výstava priblíži dejiny a aktivity inštitúcie, ktorá mapuje našu profesionálnu divadelnú scénu od jej počiatkov po súčasnosť. Návštevníkov čaká prehliadka kostýmov, plagátov, scénografický makiet a osobných dokumentov nestorov slovenského divadelníctva a mnoho ďalších zaujímavostí.

Mladí nitrianski výtvarníci Erik Fehér, Vilo Šulík, Peter Rehák, Peter Pauko a Ján Kurinec budú prezentovať v uliciach pešej zóny a na námestí pod názvom Ajhľa inštaláciu rôznorodých objektov obalených fóliou. Umelci, inšpirovaní hlavnou témou 20. ročníka festivalu Divadelná Nitra „(ne)prezraď svoje tajomstvo,“ plánujú zabaliť známe monumenty pešej zóny v Nitre, ako sú hodiny, studničky či Pribinov meč. Okrem ich diel si Nitrania budú môcť pozrieť výstavu karikatúr Američana Daryla Caglea a slovenského karikaturistu Martina „Shootyho“ Šútovca pod názvom Cagle a Shooty. Nitra sa tak stane jednou z posledných zastávok výstavy kresieb s politickou a aktuálnou spoločenskou tematikou, ktoré putujú po desiatich slovenských mestách do októbra 2011.

Centrum mesta Nitry obohatia inštalácie, objekty, performancie a projekcie študentov Katedry intermédií a digitálnych médií Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici (Zuzany Ondrášovej, Lukáša Matejku, Jozefa Polláka a Denisa Polláka, Michala Poláčka, Erika Bartoša, Martina Fačkovca, Mateja Ivana a Juraja Ondráša). Ich cieľom je v rámci projektu AU / UA – Akadémia
umení / Urban Art oživiť súčasným umením mestské prostredie.

Počas festivalu budú na Svätoplukovom námestí v Nitre inštalované už známe objekty – figúrky hry Človeče, nehnevaj sa! Nitrianskej komunitnej nadácie pod názvom Aby ľudia ľuďom pomáhali. Aby ľudia ľuďom pomáhali je jedinečný program spájajúci korporatívnu filantropiu s umením. Umožňuje firmám a organizáciám, aby si zakúpili originálny výtvarný objekt a podporili projekty zlepšujúce kvalitu života v Nitrianskom kraji. Jednou zo zaujímavých prezentácií bude aj Výtvarný Tralabus – netradičná výstava žiakov a študentov Súkromnej základnej umeleckej školy Tralaškola v autobuse IKARUS na Svätoplukovom námestí.

Viac informácií na www.nitrafest.sk v sekcii Pracovný program.

Divadelna Nitra

Zdroj: Markéta Plichtová
Publikoval: Redakcia GREGI.NET