V podzemnom bunkri vzniká Galéria pod divadlom.

Po ôsmich mesiacoch príprav vzniká nový priestor pre kultúru a umenie. „Dosiaľ nevyužitý, čiastočne zatopený priestor, ktorý bol v hĺbke vyše 10 metrov pod MDPOH, sme vlastnými silami sprístupnili, vysušili a prerobili. Vzniká vyše 350 m2 plochy  pre nové výtvarné aj klubové projekty. Keď sme hľadali vhodný otvárací projekt, dozvedel som sa o pozvaní a príprave Luba Mikleho na medzinárodnú výstavu v Austrálii. Už prvá návšteva v jeho ateliéri na Kolibe ma presvedčila, že to bude ten správny projekt otvorenie Galérie,“ povedal riaditeľ BKIS Vladimír Grežo. Možnosť prvýkrát nahliadnuť do podzemných priestorov divadla mala široká verejnosť v apríli počas Dňa otvorených dverí v MDPOH a Dní architektúry a dizajnu.

Prvá výstava v galérii s názvom THE MENTAL UNDERGROUND (TMU) nekonvenčného sochára Luba Mikleho otrasie podzemím divadla od 22. septembra. Výstava mapuje prierez ostatných troch rokov autorovho konceptu Ľudská tma, ktorý nastoľuje osobnú frekvenciu pálčivých otázok a teórií vnímania súčasnosti. Lubo Mikle pracuje s viacerými výrazovými prostriedky v rámci širokej škály tém a celkovo vystaví viac ako 20 sôch. Novotvary s čistými a zreteľne definovanými formami striedajú sochy a projekty na báze ready-made. „Tieto nájdené objekty v recyklačnom procese koncipujem do minimalistických kompozícií, často v rozpore s ich pôvodnou funkciou a charakterovými vlastnosťami,“ vysvetľuje jeden z umeleckých postupov autor Lubo Mikle. Samostatnú líniou je dlhoročný koncept transformácie vlastného diela. Autor v tejto rovine aplikuje invazívno-deštruktívne princípy.

Návštevník určite neprehliadne projekty a inštalácie typu site specific (pre konkrétne miesto-priestor), ktoré sochár obohacuje rôznymi médiami ako zvuk, pohybové alternatívy scénického tanca, video projekcie alebo veľkoplošné pyroefekty. V sofistikovanej a viacvrstvovej symbolike tvorby apeluje Lubo Mikle na diváka v rôznych sektoroch a úrovniach myslenia.

Lubo Mikle

Výstava v Galérii pod divadlom na Laurinskej ulici bude verejnosti dostupná do 31. októbra. Organizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Inštalácie budú desiateho októbra zároveň súčasťou projektu Biela noc (Nuit Blanche). Súčaťou projektu sú hudobní hostia rbnx & Obiwan (Zdiery corp.).

Lubo Mikle diplomoval v roku 2006 na Katedre sochy Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Patrí medzi najvýraznejšie talenty súčasného slovenského sochárstva. Vďaka osobitému rukopisu v monumentálnej soche a intervenciách do verejného priestoru dáva o sebe vedieť nielen divákom doma, ale i v zahraničí. Po vernisáži v Galérii pod divadlom vystavuje v Austrálii na medzinárodnej prehliadke ako jediný zo slovenských výtvarníkov.

Viac informácií na www.bkis.sk.

pozvanka_TMU

Zdroj: BKIS