V Novej Cvernovke vystúpi japonský vibrafonista Masayoshi Fujita z labelu Erased Tapes!

Boli ste už niekedy na sólovom koncerte vibrafonistu? A čo tak dať si hneď dve vystúpenia hráčov na tento nástroj za sebou? Presne to chystáme v utorok 9. októbra v bratislavskej Novej Cvernovke, kde sa ukáže japonský vibrafonista Masayoshi Fujita, ktorého ako predskokan doplní domáci Dalibor Kocián alias Stroon. Dvojkoncert bude warm-upom festivalu Barbakan, ktorý sa bude konať od 16. do 20. októbra v Banskej Bystrici.

Masayoshi Fujita je pre drvivú väčšinu Slovákov veľkou neznámou, preto si ho poďme trochu predstaviť. Tento muzikant začínal na bicích nástrojoch, cez ktoré sa dostal k vibrafónu. Hru naň však nepoňal klasicky, ale vytvoril si vlastný štýl, ktorý následne rozvíjal. Výsledkom takýchto experimentov bol aj ambientný album Bird, Lake, Objects (2010), na ktorom spolupracoval s nemeckým hudobníkom Janom Jelinkom. Už vtedy si ho všimol britský magazine The Wire.

Zlom ale pre neho nastal v roku 2012, kedy si ho vzalo pod svoje krídla berlínske vydavateľstvo Erased Tapes. Na tejto značke vydávajú svoje nahrávky takí interpreti ako Nils Frahm, Douglas Dare, Kiasmos alebo jeden z jeho členov Ólafur Arnalds. Japonský muzikant v ňom debutoval albumom Apologues (2015), na ktorom ukázal, že označenie vibrafonista pre neho nie je ani zďaleka postačujúce. Pri komponovaní skladieb pre túto nahrávku totiž využil aj husle, flautu, klarinet či akordeón. Prestížny Pitchfork dal tejto nahrávke skóre 8,2 a Drowned in Sound impozantné hodnotenie 8/10. Zatiaľ poslednou Fujitovou nahrávkou je album Book of Life, ktoý vyšiel len pred niekoľkými týždňami. Kúsky z neho predstaví na európskom turné, v rámci ktorého vôbec po prvý raz zavíta aj na Slovensko.

Vstupenky na tento výnimočný večer sa už predávajú na Ticketlive.sk za úvodnú cenu 9,90 eura. Po warmupe festivalu Barbakan sa v rámci jeho banskobystrickej časti v tamojšej  Záhrade – Centre nezávislej kultúry, Farhofe a Klube 77 sa predstaví projekt Longital Suita, kapely Nvmeri, Says a Malalata Balkan Bashavel a tiež DJ Junior a Rado Ka.

FB event: https://www.facebook.com/events/497680264028618/

FB page: https://www.facebook.com/MasayoshiFujitaVibraphone/

Masayoshi Fujita and Jan Jelinek- Bird, lake, objects (full album):

https://www.youtube.com/watch?v=KxjgOYj4D2Q

Zdroj: TS