V Košiciach sa rodí nová muzikálová hviezda!

Pôvodná slovenská rocková opera Matúš Čák Trenčiansky prichádza do košického divadla CASSIA. Hoci príbeh o tajuplnej ceste legendy a vášne z dielne autorov Doda Gombára a Ľuba Horňáka má za sebou stovky úspešných predstavení, vo východoslovenskej metropole ho čaká renesancia. Ako uviedla manažérka divadla Adela Mihaľová, celé dielo prechádza kompletnou umeleckou prestavbou s tým, že finálna verzia bude v plnej miere závisieť na dramaturgii Jakuba Nvotu.

Napriek tomu, že Matúš Čák Trenčiansky patrí do kategórie „rocková opera“, predstavenie produkované pre košické dosky má v hudobnom a hereckom prevedení voľné pole pôsobnosti so zámerom uviesť ho v žánri muzikál. Pre lepšiu ilustráciu pripomenieme, že v originálnej verzii sa predstavili Dušan Jarjabek, Sisa Sklovská, či Kamil Mikulčík a podporu jej deklaroval aj známy slovenský historik Pavel Dvořák.

Lilly

Vedenie divadla sa rozhodlo pre naštudovanie diela s vlastným hereckým, speváckym a tanečným obsadením. Za týmto zámerom vypísalo konkurz s cieľom ponúknuť oficiálny priestor pre mladých začínajúcich umelcov a práve vďaka tomuto projektu objavila CASSIA nový talent na slovenskom hereckom nebi – Ladislavu „Lilly“ Maníčkovú. Študentka Konzervatória v Košiciach dokonca mimoriadnym spôsobom nadchla riaditeľa legendárneho pražského Divadla Kalich Michala Kocoureka. „V herectve je veľmi dôležitá emocionálna pamäť, ktorá umožňuje ponúknuť na javisku autentické pocity. Mnohí herci s tým majú v mladom veku problém, pretože sa objektívne nemôžu stotožniť s niečím, čo ešte neprežili. Keď hrá Lilly, verím jej každý pohyb, slovo, gesto… Okrem toho, nádherne spieva a tancuje. Jej herecká osobnosť má už dnes blízko k dokonalosti a to je pre ňu obrovská devíza,“ zdôraznil M. Kocourek.

Umelecký osud Ladislavy „Lilly“ Maníčkovej sa začal rozvíjať netradične bez toho, aby mala akýkoľvek priamy vzťah k hudbe alebo herectvu. Kniha s jej príbehom sa otvorila v detstve, kedy ju trápili časté choroby dýchacích ciest a na odporúčanie okolia sa rozhodla vzdorovať zdravotným indispozíciám hrou na flautu. „Mamina niekde počula, že pri ochoreniach dýchacích ciest pomáha hranie na dychový nástroj. Rozhodla som sa pre flautu, čo mi dokonalým spôsobom zmenilo život. Výrazne sa mi zlepšil zdravotný stav a zároveň som v sebe objavila vášeň pre umenie. Keďže som bola hyperaktívny živel, môj učiteľ M. Lenko ma prihlásil do speváckeho zboru, potom prišli ďalšie aktivity a už som z tohto kolotoča nevyskočila,“ zaspomínala si L. Maníčková.

Lilly

Hudobnej verejnosti sa predstavila albumom Voľní. V muzikáli Matúš Čák Trenčiansky bude môcť mladá umelkyňa predviesť svoj talent v plnej paráde, na čo sa veľmi teší, lebo ako sama zdôrazňuje, pódium a javisko sú zdrojom jej energie, z ktorej čerpá inšpiráciu nielen pre svoje umelecké projekty, ale aj pre samotný život. „Vždy som cítila, že patrím na javisko. Každý človek v priebehu života niečo dostáva, prežíva a vzápätí má potrebu to posúvať ďalej. U mňa najviac vyčnieva spev, cez ktorý sa mi vyjadruje najjednoduchšie. Po štyroch rokoch strávených v štúdiu za sklom si viem atmosféru živých vystúpení užiť a oceniť oveľa viac, ako v minulosti,“ dodala L. Maníčková.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET