V Kine Lumière sa premietne film Veľká sloboda, jeden z kandidátov na Cenu publika LUX 2022

Vo štvrtok 31. marca sa v Kine Lumière v Bratislave uskutoční špeciálny večer zameraný na propagáciu európskeho ocenenia Cena publika LUX 2022, ktorú udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia. Súčasťou večera bude projekcia nemecko-rakúskeho filmu Veľká sloboda(2021) režiséra Sebastiana Meiseho, po ktorej sa bude v priamom prenose premietať diskusia s tvorcami v anglickom jazyku a diváci v kine sa do nej budú môcť zapojiť prostredníctvom aplikácie Sli.do. Večer sa začne o 19.00 hod. a vstup na podujatie je voľný.

Dráma Veľká sloboda je jedným z troch nominovaných filmov na Cenu publika LUX 2022. O držiteľovi ceny každoročne rozhodujú diváci európskych krajín v online hlasovaní. Tento rok sa do výberu dostala dráma Quo vadis, Aida? Jasmily Žbanić, animovaný dokumentárny film Utiecť Jonasa Pohera Rasmussena a Veľká sloboda Sebastiana Meiseho. Prvé dva filmy sú známe zo slovenskej distribúcie, film Veľká sloboda sa v slovenských kinách nepremietal, uvedený bol len v rámci Filmového festivalu inakosti v októbri v roku 2021. 

Veľká sloboda sa odohráva v povojnovom Nemecku. Hlavným hrdinom filmu je Hans, ktorý sa opakovane ocitá vo väzení za to, že je homosexuál. Svojou sexuálnou orientáciou porušuje paragraf 175 nemeckého trestného zákonníka, a tak je jeho túžba po slobode len márnym snom. Jediný stabilný vzťah v živote preto nadviaže s dlhodobým spoluväzňom Viktorom, odsúdeným vrahom. Počiatočné zhnusenie pomaly prerastá do lásky. Film vlani na MFF v Cannes získal Cenu poroty v sekcii Un Certain Regard a ocenený bol aj za najlepšiu hudbu a kameru na udeľovaní Európskych filmových cien.

Diváci v programe Kina Lumière nájdu aj ostatné dva filmy nominované na Cenu publika LUX 2022. Dráma Quo vadis, Aida? (2020) Jasmily Žbanić, najlepší Európsky film roka 2021, ocenený aj za najlepšiu réžiu a cenou pre najlepšiu herečku, sa vracia k srebrenickej masakre v júli 1995. Jej hlavnou hrdinkou je prekladateľka Aida, pracujúca pre OSN, ktorá bojuje s neúprosne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov mesta i jej najbližších.

Film Utiecť (2021) rozpráva skutočný príbeh muža pod pseudonymom Amina Nawabi, ktorého blížiace sa uzavretie manželstva prinúti odhaliť svoju skrytú minulosť. Už dvadsať rokov zápasí s bolestným tajomstvom a obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a budúceho manžela. Svoj príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu vyrozprával po prvýkrát svojmu blízkemu kamarátovi – režisérovi Jonasovi Poherovi Rasmussenovi a výsledkom je animovaný dokumentárny príbeh sebapoznávania o tom, že iba pri konfrontácii s minulosťou je možné vytesať budúcnosť.

Cena publika LUX vznikla v roku 2020 a každoročne ju udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v partnerstve s Európskou komisiou a združením kín Europa Cinemas. Jej zámerom je podporiť európsku tvorivosť a rozmanitosť. Nadväzuje na Filmovú cenu LUX, ktorú v roku 2007 začal udeľovať Európsky parlament na znak angažovanosti na poli kultúry. Jej cieľom je kultúrne prepájať Európu tým, že upozorňuje na filmy, ktoré sa venujú ústredným témam európskej verejnej diskusie. Divácke hlasovanie prebieha do 25. mája na oficiálnej stránke Ceny publika LUX 2022 (luxaward.eu).

Great Freedom (Veľká sloboda, Große Freiheit, Nemecko/Rakúsko, 2021, 117´)
Réžia: Sebastian Meise • Kamera: Crystel Fournier • Scenár: Thomas Reider • Hrajú: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn, Ulrich Faßnacht, Andreas Patton, Klaus Huhle, Alfred Hartung a ďalší.

Film Veľká sloboda v Kine Lumière
Cena publika LUX 2022 v Kine Lumière
Divácke hlasovanie o Cene publika LUX 2022

Zdroj: TS