V dvoch sa to ťahá lepšie – Mňága a ŽĎorp a Vypsaná fixa „tugedr“ vo Fléde

Mňága a Žďorp a Vypsaná fixa, dva velikáni české rockové a pop-punkové scény, vyrážejí na společné – „tugedr“ – turné, které je příslibem nejen vzájemných cover verzí jejich největších hitů, ale i jemnějších hudebních fúzí. A samozřejmě by to celé nebylo ono, kdyby se alespoň na okamžik neobjevili na pódiu Flédy všichni současně v jedné grandiózní session.

„Ve dvou se to lépe táhne – jak na podiu, tak v zákulisí,“ vysvětluje Michal „Márdi“ Mareda, hlas Vypsané fixy, jejich rozhodnutí vydat se na společné turné. A proč právě s Mňágou a Žďorpem? „Všechno odstartoval pražský koncert s Mňágou, kde jsme hráli jejich písně, oni naše. Nakonec jsme hráli všichni dohromady. Bylo to velice osvěžující a vtipné,“ dodává Márdi.

Odtud také pochází název celé šňůry Tugedr Tůr („together tour“) čili společné turné. Vypsaná fixa ovšem není živa jen koncertováním (i když druhé double turné s Wohnouty by mohlo naznačovat opak). Nedávno spatřil světlo světa jejich nový videoklip k písni Schovaná z poslední desky Detaily (2011), který připravil Daniel „Mejn“ Oravec, basák kapely. Příjemným překvapením byla jistě i jejich nominace na Českého lva za hudbu k filmu Čtyři slunce (rež. Bohdan Sláma). A není ani žádným tajemstvím, že Fixa příští rok oslaví své dvacetiny vydáním nového alba.

O nic méně nabitý program ovšem nalezneme i u Mňágy a Žďorpa. Jen v minulém roce jsme od nich viděli hned tři releasy (Dáreček, Dáreček 2 a Výhledově) včetně DVD s dokumentem od Marcela Nevína. A to vše v rámci jejich oslav 25. narozenin. A co Mňága vzkazuje návštěvníkům jejich společného turné? „Během Tugedr Tůr se pokusíme naše dvě hudební tělesa propojit tak, aby se jejich síla sečetla a ve vrcholných okamžicích až násobila!“ A to zní jako výzva.

Mňága a Žďorp & Vypsaná fixa (Tugedr Tůr 2013)
28. 3. 2013
Fléda club, Brno
Vstup: 280 Kč

Zdroj: Fléda