V Bratislave zahrá po prvý raz organista pápeža Františka, Gianluca Libertucci z Vatikánu.

Do Bratislavy pricestuje organista Baziliky svätého Petra vo Vatikáne Gianluca Libertucci (1967). Vystúpi na koncerte “Dives in Misericordia”, ktorý sa uskutoční v pondelok 3. decembra 2018 o 18.00 hod. vo Františkánskom kostole. Na koncerte zaznejú klasické diela od Georga Friedricha Händela, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho či Johanna Sebastiana Bacha aj sakrálna organová hudba 20. storočia. Podujatie, ktoré je tradičnou hudobnou bodkou za Stredoeurópskym festivalom talianskeho filmu MittelCinemaFest, sa koná pod záštitou veľvyslanca Talianskej republiky na Slovensku Gabriele Meucciho. Vstup na koncert je voľný.

„Ako organista Baziliky svätého Petra vo Vatikáne mal Gianluca Libertucci privilégium pravidelne koncertovať v prítomnosti pápeža Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka. Viedol reštaurátorské práce všetkých organov Baziliky svätého Petra. V roku 1993 hral na organe počas zádušnej omše slúženej za veľkého režiséra Federica Felliniho,“ predstavil bližšie výnimočného interpreta Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, ktorý koncert organizuje spolu s Rehoľou menších bratov Františkánov. Marco Gerbi dáva do pozornosti aj vizuálnu stránku koncertu, špeciálne osvetlenie bratislavského Františkánskeho kostola mu má dodať netradičnú atmosféru.

Libertucci prichádza do hlavného mesta Slovenska po prvý raz. V rámci významných organových festivalov absolvoval vystúpenia v mnohých krajinách sveta. Program koncertu bude zahŕňať repertoár od klasických diel veľkých skladateľov ako Georg Friedrich Händel, Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck, Théodore Dubois, Johann Sebastian Bach či Léon Boëlmann po skladby autorov, ktorí sú nám štýlovo bližší, ako Flor Peeters, považovaný za najlepšieho improvizátora sakrálnej organovej hudby 20. storočia.

Hudobné diela, ktoré vybral tento známy taliansky organista sa na jednej strane veľmi dobre adaptujú na vlastnosti organu kostola a na druhej strane ponúkajú náhľad do kresťanskej spirituality prostredníctvom významných skladateľov pochádzajúcich z rôznych kútov sveta. Medzi autorov, ktorých Libertucci zaradil do repertoára koncertu patrí napríklad aj austrálsky skladateľ George Thalben-Ball so svojim dielom “Elegy”, taliansky organista Niccolò Moretti so skladbou “Rondò pre orchester” či francúzsky autor Léon Boëlmann so svojou úžasnou “Suite Gothique op. 25”.

Gianluca Libertucci sa nedávno v jednom rozhovore vyjadril, že sa cíti veľmi šťastný a poctený, že môže koncertovať v hlavnom meste Slovenska. Tento koncert bude jedným z jeho posledných zahraničných vystúpení v roku 2018, keďže počas zostávajúcich decembrových dní bude opäť svojím organovým umením sprevádzať omše vo Vatikáne.

Zdroj: Zuzana Golianová