V Bratislave odohrá koncert slovenské komorné zoskupenie, ktoré v Európe nemá obdoby

Prvá koncertná majsterka Slovenského národného divadla, prvý sólový tympanista Slovenskej filharmónie a slovenský jazzový saxofonista a skladateľ. Unikátne zloženie hudobných nástrojov a muzikantov odohrá perly klasickej a jazzovej hudby i svoje vlastné autorské diela v premiére už 10. novembra v malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Point Of Contact je názov autorského projektu, pod ktorého hlavičkou sa skrývajú mená troch muzikantov pôsobiacich v Bratislave. Patrí medzi nich huslistka Lucia Harvanová (SND), bulharský hráč na marimbu a melodické bicie nástroje Kiril Stoyanov (Slovenská filharmónia) a renomovaný bratislavský saxofonista a skladateľ Nikolaj Nikitin, známy tiež z desiatok domácich a zahraničných spoluprác. Ako hosť sa k triu pridá ostrieľaný jazzový kontrabasista Juraj Griglák.

Umelecký projekt vznikol pôvodne z dlhodobej spolupráce hudobníkov Lucie Harvanovej a Kirila Stoyanova, ktorá vyústila až do autorskej tvorby komorného dua a ich nedávneho sólového recitálu vo Veľkej sále Slovenskej filharmónie. K dvojici zo sveta klasickej hudby sa nedávno pripojil aj Nikolaj Nikitin, jeden z najaktívnejších a najvýraznejších jazzových saxofonistov domácej scény, ktorý doplní už aj tak netradičnú kombináciu nástrojov, akými sú husle, marimba, xylofón či vibrafón. Výnimočnosť spojenia týchto nástrojov vystihuje aj samotný názov projektu „Point of contact“, čiže zmysel spojenia. „Keďže na Slovensku poznáme veľa tradičných komorných zoskupení, našim cieľom bolo vytvoriť také zoskupenie, ktoré na Slovensku ani v Európe neexistuje,“ približuje vznik telesa jeho iniciátorka Harvanová.

Výnimočnosťou projektu je, že Kiril Stoyanov a Nikolaj Nikitin sa na ňom nepodieľajú len ako interpreti, ale aj ako skladatelia a ich skladby zaznejú v danom nástrojovom obsadení v slovenskej premiére. „Väčšina poslucháčov pozná Kirila Stoyanova len ako interpreta, ale málokto vie, že jeho vlastné sólové skladby pre marimbu vydalo nórske vydavateľstvo Norsk Musikvorlag,“ približuje úspechy svojho kolegu Nikitin. Aj napriek tomu, že Stoyanov žije na Slovensku už osem rokov, ako virtuóz na melodických bicích nástrojoch vo svojich skladbách často zanecháva odkaz na rodné Bulharsko, prostredníctvom typických nepravidelných balkánskych rytmov a folklórnych nápevov. Tie bude možné počuť aj na koncerte v jeho novej skladbe pre husle, bicie nástroje a saxofón, pod názvom Korenie.

Okrem autorskej hudby na koncerte zaznejú aj skladby z pera skladateľských velikánov, akými boli Béla Bartók, Petar Hristoskov, Ladislav Burlas, Wolfgang Reifeneder či John Coltrane. „Cieľom projektu je priniesť poslucháčom niečo nové, unikátne, ukázať, že hudba je umenie bez hraníc, že prelínaním hudobných štýlov a vytváraním hudobných dialógov vzniká symbióza. Tak ako to obdivujeme  napríklad  v dielach Maurice Ravela, Bartóka alebo Šostakoviča,“ uzatvára Lucia Harvanová.

Projekt z verejných zdrojov podporil formou tvorivého štipendia Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

FB UDALOSŤ: https://fb.me/e/18CCz9Qi9

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE