V Banskej Štiavnici sa uskutoční nový festival experimentálnej hudby N:ear.

Medzinárodný festival s názvom N:ear a bude sa konať 22. – 24. júla. Na Slovensko prinesie zaujímavé mená experimentálnej a improvizovanej hudby z Česka, Dánska, Nórska či Poľska. Už samotný názov N:ear naznačuje blízkosť, pozorné počúvanie hudby a sľubuje intenzívny divácky zážitok. Živá hudba, ktorá má premyslený koncept, ale zároveň vzniká práve tu a teraz. Popredný český jazzový gitarista David Dorůžka s kontrabasistom Michalom Barańskim, nezvyčajné experimentálne duo Czajka & Puchacz z Kodane, ktoré svoj hudobný jazyk obohacuje samplami zo slovinských a poľských rozprávok, aj dievčenská feministická „post-všetko“ kapela Shitney, navštívia v lete so svojimi hudobnými projektami Banskú Štiavnicu. 

Eleuzína, ArtCafé a Hájovňa svietia na kultúrnej mape Banskej Štiavnice

Festival N:ear organizuje kultúrne centrum Eleuzína v spolupráci s mestom Banská Štiavnica. Zameranie na experimentálnu, improvizovanú tvorbu a netradičné formy rôznych druhov umenia je súčasťou celoročnej kultúrnej dramaturgie spomenutého kultúrneho centra, ktoré pre festival pripravilo naozaj pestrý hlavný i sprievodný program. V rámci hlavného programu sa uskutoční napríklad koncert dua Dorůžka & Barański. Hoci majú obaja za sebou roky spoločného hrania v kapele fenomenálnej poľskej speváčky Agy Zaryan a Barański sa objavil aj na Dorůžkovom albume Silently Dawning (2008), v tomto spoločnom hudobnom projekte sa ocitli len nedávno a ich prvý koncert odznie práve na festivale N:ear. 

Ďalšie stage festivalu bude v miestnej Základnej umeleckej škole a v kultúrno-turistickom centre Hájovňa nad Vodárenským jazerom, kde vystúpia napríklad česká kapela E Converso či dievčenská kapela Shitney, o ktorej sa okrem iného hovorí, že je vtipná nálož feministickej kritiky maskulínneho free jazzu a že trojica hudobníčok vie poriadne odpáliť dekel až na Saturn. Tieto hudobníčky už možno poznajú stáli návštevníci festivalu Next, ktorého kurátorom je aj experimentálny hudobník Slávo Krekovič. Ten svoj sólový koncert s modulárnym syntetizátorom odohrá v sobotu v Art Café.  

Loop room, terénne nahrávky a poézia, ktorú píše neurónová sieť

Súčasťou festivalu bude aj nehudobný sprievodný program, ktorého literárnu časť pripravila mladá slovenská poetka Dominika Moravčíková. V programe vystúpia slovenskí poeti a slovenské poetky, ako Kamil Zbruž, Zuzana Husárová, Juliana Sokolová, Boris Ondreička, ale aj slovinský básnik Uroš Prah. Liza Gennart je autorkou zbierky Výsledky vzniku, ktorá v roku 2020 vyšla vo vydavateľstve Drewo a srd. Zbierka vznikla pomocou neurónovej siete, ktorá sa naučila rôzne jazykové vzory, a tvorí súčasnú poéziu prostredníctvom jazykového modelu GPT-2. Okrem diskusií a autorských čítaní návštevníkov čaká aj špeciálna zvuková inštalácia litovskej skladateľky a klaviristky Gintė Preisaitė. Inštalácia bude trvať počas celého trvania festivalu. V KC Eleuzína bude k dispozícii jedna miestnosť – tzv. „Loop room“, v ktorej bude možné sa osamote zavrieť a vnímať v zvukových slučkách magnetofónové terénne nahrávky z rôznych krajín sveta.

V záhrade na Hornej Ružovej ulici, kde sídli kultúrne centrum Eleuzína, bude pre návštevníkov a návštevníčky otvorený aj menší knižný trh a vo vnútri tohoto starého meštianskeho domu zo 16. storočia bude prebiehať výstava výtvarníčky Denisy Dováľovej s názvom (Ne)vymedzená plocha 00. Cieľom tohto projektu je tradičným aj novým výtvarným médiom zachytiť prostredie v ktorom sa pohybujeme a jeho filozofiu. Výtvarný projekt sa zaoberá mapovaním prostredia aj jeho zvukov, výskumom zachyteného obsahu, pozorovania a porovnávania mestského s rurálnym, rurálneho s naturálnym a naturálneho s digitálnym. Práve vernisážou, ktorá sa uskutoční vo štvrtok popoludní, sa otvorí prvý ročník festivalu N:ear.

Prvých pár vstupeniek návštevníci nájdu na:
https://tootoot.fm/sk/events/6099201b89379d118c064b4b

Kompletný podrobnejší program festivalu bude postupne zverejnený na facebooku KC Eleuzína:
https://www.facebook.com/events/508277533683017

Zdroj: TS