V Banskej Bystrici vzniklo nové nahrávacie štúdio. Má svetové parametre!

V Banskej Bystrici vznikol nový hudobno – produkčný ateliér. Za týmto pomenovaním sa skrýva nahrávacie štúdio PJ SOUND STUDIO a zároveň aj hudobné vydavateľstvo PJ RECORDS. Stoja za ním dvaja členovia kapely Mukatado – Janka Kozáková a Peťo Dobrík, ktorí ho vytvorili v nádherných priestoroch v historickej budove v centre Banskej Bystrice.

Janka s Peťom síce štúdio a vydavateľstvo založili už pred piatimi rokmi, teraz sa však rozhodli pre stavbu nového štúdia vo väčších priestoroch. Podarilo sa im vytvoriť multifunkčné miesto, ktoré je výnimočné nielen svojou polohou, ale aj kvalitným vybavením a profesionálnym prístupom. Keďže ide o nahrávacie štúdio, jednou z ich najväčších priorít je zvuk nahrávok.

IMG_1389m

Akými projektmi a spoluprácami sa môžete pochváliť?

Janka: Vo vydavateľstve PJ Records sme vydali 10-tky albumov, napr. kapelám Švepes, Gemini 77, Mukatado, Iná Vlna. Taktiež sme robili rôzne hip-hopové projekty, nahrávali CD s vážnou hudbou alebo aj folklórom, nebránime sa žiadnym štýlom. :DDD

V štúdiu nahrávali aj významné osobnosti, napríklad známy bubeník Martin Valihora, či skvelá česká speváčka Lenka Dusilová.

PJ7m

A čo vybavenie? Na čo všetko sa môžu tešiť muzikanti?

Peťo: Nahrávame digitálne do systému Protools TDM cez 2 AD/DA prevodníky fy. Digidesign IQ 888 24 bit.

Na analógové nahrávanie používame 8-stopý profesionálny magnetofón studer A80, channel stripy NEVE, TELEFUNKEN, SONY MCI, TAC, elektrónkový preamp SUMMIT AUDIO, elektrónkový equalizer PULTEC, equalizer UREI, k dispozícii máme dva profesionálne analógové mixážne pulty AMEK Angela a DYNAMIX.

Na mastering používame profesionálny stereo magnetofón studer A80 v spojení s profesionálnym digitálnym MS masteringom.

Interpretom sú k dispozícii rôzne mikrofóny od staršej klasiky – Vintage Neumann U87 a CMV 563, Sennheiser MD 421 60 – 70 roky, ECHOLETTE D19C- 60 roky, Telefunken, až po súčasné mikrofóny – Shure SM57, Shure SM 58, AKG Solidtube, Oktava, AUDIOTECHNIKA atď.

Pre gitaristov je isto zaujímavý aparát ORANGE rocker 30 ORANGE box 4×12, fender telecaster USA, Fender telecaster japan custom, gretsch, elektroakustická gitara HERDA efekty tc elektronic, xotic effects usa, jim dunlop, electroharmonix, fulltone atď.

Pre bubeníkov sú k dispozícii vintage sady bicích Roggers 1976, Premier 1952 a Ludwig 1953.

Posluch je zabezpečený cez aktívne monitory KRK, GENELEC a pasívne monitory YAMAHA NS 40. Nahrávky zmixujeme podľa požiadaviek cez analógový pult Dynamix 3000, AMEK ANGLELA alebo priamo v Protools.

Interpretom zabezpečíme profesionálny Mastering za pomoci stereo magnetofónu studer A80 za veľmi priaznivé ceny.

PJ12m

Čo všetko viete interpretom a Vašim potenciálnym klientom ponúknuť?

Janka: Štúdio je zamerané na zvukový záznam hudby rozmanitých žánrov, hovoreného slova, masteringu, tvorby hudby a textov na objednávku, produkciu a tvorbu reklamných spotov na kľúč.

Interpretom ponúkame producentské, hudobnícke, skladateľské a textárske služby. Pre daný projekt vieme zabezpečiť vhodných hudobníkov. Sme schopní vytvoriť na kľúč demosnímky, albumy aj hudbu a texty na reklamné účely.

Video, ako vznikalo nové štúdio PJ SOUND STUDIO

Aký je Váš recept na dobrú nahrávku?

Peťo: Stále viac a viac zisťujem, že je to o dobrej piesni, aj o aranžmánoch skladieb, nástrojovom vybavení a o kvalite hudobníka – všetky spomínané faktory sa výrazne podieľajú na zvuku. Čiže náš recept: kvalitný hudobník – kvalitný part – kvalitný nástroj – mikrofón – kábel – preamp – záznamové zariadenie – analógový outboard – zvukár -mastering – a máte to :-)))) 

PJ6mala

Na čom momentálne v štúdiu a vo vydavateľstve pracujete? Aké sú Vaše plány?

Janka: Momentálne vydávam 2 platne – kapele The Blueasbeat a pesničkárovi Milanovi Lukáčovi. Zároveň produkujeme piesne, skladám piesne pre talentovanú speváčku Lenku Piešovú a s Mukatadom plánujeme nahrať singel s anglickou kapelou Brothers Rastupin. Taktiež plánujeme realizovať rôzne súťaže pre autorov a interpretov a množstvo projektov, ktoré nebudem zatiaľ bližšie prezrádzať :-) Sledujte náš webwww.nahravaciestudio.sk a dozviete sa všetko včas. .-)

Dvere sú otvorené každému, každého si radi vypočujeme, poradíme. Našim krédom je úcta k akejkoľvek hudbe.

Zdroj: PJ SOUND STUDIO