Už túto sobotu spoznáme laureátov ocenenia Krištáľové krídlo za uplynulý rok

Tridsať nominácií v desiatich kategóriách a jedna Mimoriadna cena. Tak vyzerá zoznam nominovaných osobností dvadsiateho siedmeho ročníka udeľovania cien Krištáľové krídlo. Mená všetkých laureátov spoznáme na galavečere 16. marca 2024, ktorý v priamom prenose odvysiela Jednotka o 20:30.  

Krištáľové krídlo každoročne oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie či športu. Jednotlivé poroty desiatich kategórií: Medicína a veda, Hudba, Populárna hudba, Filantropia, Divadlo a audiovizuálne umenie, Výtvarné umenie, Inovácie a startupy, Hospodárstvo, Publicistika a literatúra a Šport, zasadali na prelome novembra a decembra. V odborných diskusiách sa ocitlo vyše 300 návrhov na nominácie, ktoré počas jesene zasielala verejnosť aj porotcovia.

Nominácie plné známych mien

Členovia odborných porôt nominovali na ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2023 osobnosti a počiny v už zmienených desiatich kategóriách a rozhodli aj o laureátke Mimoriadnej ceny. Tou je speváčka a skladateľka Marika Gombitová.

Medzi nomináciami na ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2023 nájdeme plno zvučných mien. Za všetky spomeňme osobnosti, akými sú Zuzana Smatanová, Martin Valihora, HEX, Adam Pavlovčin, či Jana Oľhová, ale aj osobnosti v ďalších kategóriách, na ktoré sa práve Krištáľové krídlo snaží poukázať a verejnosť by ich mala spoznať.

Kategórii Hospodárstvo tento rok dominovalo odvetvie priemyslu, cestovného ruchu a maklérstva. V kategórii Výtvarné umenie to bolo sochárstvo, maľba, kresba, ale aj sklárstvo. Porota kategórie Hudba do finálnej trojice posunula osobnosti reprezentujúce tvorbu klasickej hudby a džezu. Medicína a veda tento rok upriamila svoju pozornosť na poprednú osobnosť v oblasti endokrinológie a osteológie a na chirurga svetového formátu, ktorý sa venuje nádorom pankreasu a semenníkov. Medzi nominácie tiež zaradila vedkyňu, ktorá sa venuje zvýšeniu úspešnosti umelého oplodnenia. V kategórii Inovácií a startupov sa z množstva inšpiratívnych a úspešných počinov presadili osobnosti  z oblasti bezpečnosti, ochrany ovzdušia a recyklácie odpadov, ale aj zakladatelia spoločnosti, ktorá sa venuje optimalizácii kódov pre najväčšie technologické firmy. V kategórii Publicistika a literatúra sa tento rok porotcovia sústredili na knižné diela a vydavateľskú činnosť. V kategórii Filantropia rezonovali témy ochrany práv pacientov a pomoci ťažko postihnutým deťom, ale aj téma reumatických ochorení. Porotu kategórie Šport tento rok zaujali motorky a skialpinizmus. Medzi nominácie však zaradili aj 16-ročnú hokejistku. Porota kategórie Divadlo a audiovizuálne umenie rozhodla o trojici nominovaných z oblasti filmového a divadelného herectva a režisérstva. Porotcovia kategórie Populárna hudba zaradili medzi nominovaných stálice slovenskej popovej scény, ale aj nováčika, ktorý v krátkom čase dosiahol výrazný úspech.

Zaujímavosťou je, že viaceré osobnosti sú na Krištáľové krídlo nominované už po druhý, prípadne tretíkrát. Prestížnu cenu ale osobnosť môže získať iba raz za život. „Už samotná nominácia je vzdaním úcty týmto úspešným ľuďom a ich počinom. Som rada, že to tak berú aj oni sami,“ hovorí Katarína Srkala.

Nominované osobnosti na cenu Krištáľové krídlo za rok 2023
Hudba: Martin Valihora, Jordana Palovičová, Mucha Quartet
Filantropia: Alexandra Hovancová, Jana Dobšovičová Černáková, Mária Lévyová
Hospodárstvo: Eleónora Fedorová, Artur Gevorkyan, Eva Juristová
Medicína a veda: doc. RNDR. Miroslava Rabajdová, PhD., prof. MUDr. Daniel Pinďák, PhD., prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, FEFIM
Výtvarné umenie: Ašot Haas, Juliana Mrvová, Jakub Bachorík
Šport: Nela Lopušanová, Martin Vaculík, Marianna Jagerčíková
Publicistika a literatúra: Gabriela Belopotocká, Márius Kopcsay, Peter Kršák
Divadlo a audiovizuálne umenie: Daniel Fisher, Jana Oľhová, Ivan Ostrochovský
Inovácie a startupy: Ján Lunter, Veronika Kolejak a Juraj Masár, Patrik Andó
Populárna hudba: Adam Pavlovčin, HEX, Zuzana Smatanová
Mimoriadna cena: Marika Gombitová 

Pútavý a pestrý program

„Môžem prezradiť, že novú pieseň divákom odpremiéruje diva Marika Gombitová. Doposiaľ ju zaspievala iba fanúšikom na svojich ostatných koncertoch, po jej uvedení na Krištáľovom krídle bude mať premiéru i v rádiovom éteri,“ teší sa Katarína Srkala, riaditeľka prestížneho podujatia. o tohtoročnú hudobnú vsuvku sa postará Adam Pavlovčin, známy pod umeleckým menom ADONXS. Ten počas galavečera vystúpi až dvakrát. Okrem novej skladby, ktorú vydáva v týchto dňoch a odkazuje ňou aj na svoj nový album v slovenčine, sa predvedie tiež v duete s talentovanou speváčkou Barborou Hazuchovou. Ich spoločná pesnička bude venovaná Vašovi Patejdlovi. Trojicu umelcov doplní na pódiu česká kapela Mirai, nemôže chýbať ani balet SND s predstavením Carmina Burana, ktorým blížiaci sa slávnostný večer otvoria.

Na pódiu sa počas stotridsať minút trvajúcej šou, vysielanej naživo a pod taktovkou režiséra Romana Petrenka, postupne predstavia až štyria moderátori. Herečka Karin Haydu, moderátorka Marianna Ďurianová, aktuálna športovkyňa roka Danka Barteková, ktorá je taktiež členkou Nadácie Krištáľového krídla, a mužskú časť poroty bude toho roku zastupovať bývalý hokejový obranca Richard Lintner.

„Prekvapením aktuálneho ročníka je tiež vysoké percento nominovaných žien v porovnaní s minulými rokmi, za čo vďačíme najmä pestrým návrhom verejnosti. Mňa osobne prekvapili aj nadmieru pozitívne reakcie našich nominantov v momente, keď som im ju oznámila. Nezriedka sa stáva, že osobnostiam nerobí dobre prezentovanie sa na verejnosti, patria skôr k introvertom, respektíve z iných dôvodov im nie je príjemné vystúpiť v priamom prenose pred celým národom. Tento rok mi bol spätnou väzbou na nominačný dekrét aj dojímavý plač, čo bolo obzvlášť pekné,“ spomína si na kontaktovanie tohtoročných nominantov Katarína Srkala.

Slávnostné udeľovanie cien Krištáľové krídlo za rok 2023 sa bude konať 16. marca 2024. Diváci ho budú môcť sledovať v priamom prenose na RTVS na Jednotke so začiatkom o 20:30 hod.

Webstránka: www.kristalovekridlo.sk
Zoznam nominovaných osobností: https://kristalovekridlo.sk/nominovani-2023/
Instagram:   https://www.instagram.com/kristalovekridlo/?hl=sk
Facebook:     https://www.facebook.com/kristalovekridlo

O Krištáľovom krídle

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie významným osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadnej odbornosti a úspech. Ocenenie sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 27. ročník. Cenu Krištáľové krídlo udeľujú členovia odborných porôt a Veľká porota za mimoriadny prínos v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Nominácie a ocenenia sa udeľujú v kategóriách Medicína a veda, Hudba, Populárna hudba, Filantropia, Divadlo a audiovizuálne umenie, Výtvarné umenie, Inovácie a startupy, Hospodárstvo, Publicistika a literatúra a Šport. 

Veľká porota udeľuje každý rok i mimoriadnu cenu za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin v hodnotenom roku. o ocenení v každej kategórii rozhoduje porota zložená z odborníkov pôsobiacich práve v danej oblasti. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu.

Zdroj: TS