UMLČANÝ POTOMOK ožije na zámku Hlohovec.

Dieťa, čo v stáročnú búrku prichádzalo ťažko na svet. Ten, čo pri prvom zaplakaní zobral matke navždy dych z pier. Dedič, čo moc bohatstva nikdy neokúsil, odvrhnutý syn rodu Erdödy, čo navždy umlčaným potomkom mal byť. Štyri svedectvá, vďaka ktorým ožije na zámku Hlohovec príbeh, ktorý bol pred viac ako 200 rokmi zamknutý bránou storočí. Ten rozpovie 10. augusta 2019 scénické predstavenie s názvom Umlčaný potomok.

Počas druhej augustovej soboty sa zámok Hlohovec vráti do obdobia, kedy ho vlastnil gróf Jozef Erdödy. Majiteľ hlohovského panstva bol po smrti svojej prvej manželky druhýkrát ženatý s dcérou viedenského fiakristu, Alžbetou Meyerovou. Hoci dobre vedel, že táto žena neurodzeného pôvodu mu nikdy neporodí potomka, napriek tomu s ňou v manželstve zotrvával. V jedno letné ráno sa však osudovo zahľadel do siroty, zámockej slúžky Hanky. Uhorský kancelár bol každým dňom viac a viac očarený jej krásou, vnímavosťou srdca a citlivou povahou a mladé životom neskúsené žieňa zase u zrelého muža našlo oporu, pochopenie a vzájomnú náklonnosť. Ich lásku z krehkých pavučín odrážala hladina jazierka, prikrýval šum listov obrovského platana a kropil občasný voňavý letný dážď. City zaľúbencov zo zámockej záhrady sa postupne zintenzívňovali, boli si navzájom svetlom v tmách, až nakoniec jedného dňa Hanka zámockému pánovi odovzdala nepoškvrnený ručník svojho dievčenstva. O niekoľko týždňov mladá slúžka oznámila grófovi, že s ním čaká dieťa.

Ako zaľúbený majiteľ hlohovského panstva príjme túto správu? Dovolí Hanke priviesť do ríše života erdödyovského potomka? Čo za skutok vykoná Alžbeta Meyerová, keď zistí, že ju jej vlastný muž podviedol so slúžkou? Akú úlohu v tomto príbehu zohrá prostoreká správkyňa kuchyne Zita, ctihodná matka predstavená a cigánka Ilona?

Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa na zámku Hlohovec v sobotu 10. augusta 2019 o 19.30 a 21.00 hodine. Divadelne spracovaný príbeh zo zámockej záhrady, plný lásky, šumu listov platana a otvoreného srdca sprostredkujú členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Zámok Hlohovec

Zámok, pôvodne stredoveký hrad z 13. storočia, oficiálne označovaný ako kaštieľ, je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. Trojpodlažná stavba v tvare nepravidelného päťuholníka je klenotom mesta a srdcovou záležitosťou jeho obyvateľov.

Jeho história je spätá s významnými šľachtickými rodmi Thurzovcov, Forgáčovcov a Erdődyovcov, ktorí boli poslednými majiteľmi zámku. Štyri desiatky rokov slúžil hlohovský zámok ako priestory Výchovného ústavu pre mládež v Hlohovci. Po jeho premiestnení bol objekt zámku verejnosti neprístupný. Chátral až do roku 2014, keď sa najprv dobrovoľníci z OZ Zámok Hlohovec a následne aj mesto Hlohovec pustili do práce na jeho obnove.

Od jesene 2018 je zrekonštruovaná časť budovy zámku opäť prístupná verejnosti. Návštevníkov v budúcnosti čaká stála expozícia Vlastivedného múzea, virtuálna prehliadka pôvodnej podoby zámku, galerijné priestory s aktuálnymi výstavami a nádvorie, ktoré poskytuje priestor na kultúrne podujatia. Rekonštrukčné práce naďalej pokračujú. Súčasťou zámku budú aj ďalšie expozície Vlastivedného múzea v Hlohovci, informačné centrum s kaviarňou i Hlohovský salón vín, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou hlohovského regiónu.

Zdroj: Michal Lukáč