UMELCI Z CELÉHO SVETA ROZOZVUČIA TRNAVU HROU NA ORGANE.

Bazilika sv. Mikuláša v Trnave bude aj tento rok hostiť svetoznámych organistov. Počas 24. ročníka Trnavských organových dní sa tak započúvate do majstrovských prevedení skladieb a vychutnáte si výnimočné večery v Trnave.

Nechajte sa unášať tónmi kráľovského hudobného nástroja v priestoroch neskorogotickej Baziliky sv. Mikuláša. Výnimočný festival začne 26. júla koncertom poľských hudobníkov Bogdana Narlocha a Romana Gryńa, ktorí vám zahrajú piesne od Chopina, Vavilova, Bossina, Goldberga na organe a trúbke.

Dokopy je na programe sedem koncertov, počas ktorých sa vám predstavia umelci z Poľska, Talianska, Kazachstanu, Francúzska, Ruska a Slovenska. V nevšednej kombinácii organu a orchestra dobových nástrojov vystúpia v nedeľu 25. augusta Slováci so skladbami od G. F. Händela Slováci Martin Bako, zakladateľ festivalu Stanislav Šurin, zoskupenie Cuore Barocco a umelecký vedúci Tomáš Kardoš.

„Teší nás, že Trnavské organové dni sa vyprofilovali na udalosť, ktorou žije Trnava počas celého augusta a stali sa pevnou súčasťou letného programu. Je to sviatok hudby, ktorý je atraktívny nielen pre domácich, ale aj pre turistov. Vypočujete si známe i menej známe piesne a spoznáte aj krásu Baziliky sv. Mikuláša, ktorá v sebe skrýva najstarší zachovaný trnavský organ či milostivý obraz Panny Márie,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Miesto organových koncertov nie je náhodné. Bazilika sv. Mikuláša ponúka unikátne priestory s vynikajúcou akustikou. Zároveň je úzko spojená s prvým národným umelcom Mikulášom Schneiderom-Trnavským, ktorý tu pôsobil. Práve v nedeľu 18. augusta si na koncerte francúzskeho organistu Christiana Bacheleyho a komorného speváckeho zboru z Trnavy Voci Allegre môžete vypočuť jeho skladbu.

Koncerty sa konajú vždy o 20:00 hod. v Bazilike sv. Mikuláša a potrvajú do piatka 30. augusta. Trnavské organové dni sú spolufinancované Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Program Trnavských organových dní:

Piatok, 26. júl, 20.00 h
ROMAN GRYŃ (trúbka) / PL
BOGDAN NARLOCH (organ) / PL
J. Clarke, F. G. Goldberg, M. E. Bossi, V. Vavilov, F. Chopin, K. Kurpiński

Nedeľa, 28. júl, 20.00 h
TOMMASO MAZZOLETTI / IT
VOX AURUMQUE, Hana von Schlosser / dirigentka
G. Frescobaldi, D. Zipoli, J. S. Bach, M. E. Bossi

Nedeľa, 4. august, 20.00 h
GIULIA BIAGETTI / IT
P. Tomeoni, F. Gambogi, R. L. Becker, D. Bedars, H.-A. Stamm

Nedeľa, 11. august, 20.00 h
SALTANAT ABILKHANOVA / KZCH
TIRNAVIA, Michal Stahl / dirigent
J.-F. Dandrieu, G. Bohm, J. S. Bach, D. Buxtehude, S. Karg-Elert. L. Vierne

Nedeľa, 18. august, 20.00 h
CHRISTIAN BACHELEY, organ / F
VOCI ALLEGRE, Andrej Rapant / dirigent
W. Byrd, L. Couperin, W. A. Mozart, T. Tallis, A. Lotti, M. Schneider-Trnavský, N. de Grigny, D. Bedard

Nedeľa, 25. august, 20.00 h
MARTIN BAKO, organ
STANISLAV ŠURIN, organ
CUORE BAROCCO, orchester dobových nástrojov
TOMÁŠ KARDOŠ, umelecký vedúci
G. F. Händel

Piatok, 30. august, 20.00 h
DINA IKHINA & DENIS MAKHANKOV, organové duo / RUS
J. S. Bach, J. Demessieux, Kh. Kuschnarev

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.skalebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava, so sídlom v Mestskej veži v Trnave.
Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnavaa na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Zdroj: PR servis destinácie TRNAVA
Zdroj foto: Bachova spoločnosť