Umelci a umelkyne sa môžu stať súčasťou programu Bratislavského kultúrneho leta

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) vyzýva umelcov a umelkyne, aby sa prihlásili do verejnej výzvy s cieľom zapojiť sa do programu 49. ročníka multižánrového mestského festivalu Bratislavské kultúrne leto. Prihlásiť sa dá do 5. apríla 2024.

BKIS v polovici marca vyhlásilo tri samostatné výzvy s cieľom zapojiť umeleckú verejnosť do programu najstaršieho mestského festivalu. Dve z nich sa sústreďujú na program na letnej scéne v Sade Janka Kráľa. Ide o Performatívne umenie pre dospelého diváka či diváčku a Detský program„Chceme v čase divadelných prázdnin dať verejnosti možnosť zažiť rôznorodé javiskové žánre pod holým nebom. Zároveň je to príležitosť pre umelcov, umelkyne, či rôzne zoskupenia odprezentovať svoj talent pred publikom,“ hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. Tretia zverejnená výzva je určená umelcom a umelkyniam, ktoré by sa chceli zapojiť do 2. ročníka pouličného festivalu Noc hudby.

Hlavné mesto počas leta intenzívne žije kultúrou

Najväčší a najstarší mestský festival Bratislavské kultúrne leto je neodmysliteľnou súčasťou hlavného mesta už od roku 1975. Program nie je sústredený len v historickom centre, ale aj na menej obvyklých miestach, novoobjavených verejných priestranstvách či v mestských častiach. V tomto roku chce organizačný tím na scéne v Sade Janka Kráľa dať priestor divadlu a rôznym formám performatívneho umenia. „Vítané sú experimentálne, minoritné, autorské, ale aj tradičné diela s témami, ktoré rezonujú v spoločnosti,“ vysvetľuje Katarína Hulíková. Jedným z kritérií výberu je aj inklúzia – či a ako dielo alebo samotný uchádzač či uchádzačka zohľadňuje zraniteľné a znevýhodnené skupiny.

Úspešným žiadateľom a žiadateľkám výziev pre program v Sade Janka Kráľa BKIS poskytne pódium, základnú ozvučovaciu a osvetľovaciu techniku a honorár. Všetky prihlásené projekty budú posúdené komisiou, výsledky sa žiadateľ či žiadateľka dozvie do konca apríla 2024. Samotné vystúpenia sa budú realizovať v letnom období. Na výzve Performatívne umenie v Sade Janka Kráľa 2024 BKIS odborne spolupracuje s Divadelným ústavom a Divadelnou fakultou VŠMU.

Hudba v uliciach mesta

Tretia výzva BKIS je určená hudobníkom, hudobníčkam, orchestrom, kapelám, ale aj performerom či performerkám, ktoré sa chcú zapojiť do jednodňového pouličného podujatia Noc hudby. Festival, ktorý má korene vo Francúzsku (Fête de la musique), bude otváracím podujatím 49. ročníka Bratislavského kultúrneho leta. V jeden večer môžete objavovať nepoznané hudobné mená a zažiť žánrovo rôznorodé hudobné vystúpenia na zaujímavých miestach. Pouličný festival spája všetky typy hudby bez hierarchie žánru a v rovnakom dátume sa koná vo viac ako 120 krajinách sveta. BKIS chystá v júni jeho druhý ročník.

Všetky dôležité informácie o výzvach, formuláre, zoznam dostupnej techniky a mobiliáru, aj celé znenie hodnotiacich kritérií pre prijaté žiadosti nájdete na www.opencall.sk/ponuka-programu.