Ukrajinské umelkyne a umelci na Pohode 2023 – Dakh Daughters, Ragapop, UA Tribal, Kurs Valüt a Zapaska

Pohoda opäť priniesie dôraz na umelcov a umelkyne z Ukrajiny, ktorá už rok hrdo vzdoruje ruskej agresii. Prehlbujeme tiež spoluprácu s organizáciou Music Saves Ukraine. Na Pohodu sa vracajú vynikajúce projekty Dakh Daughters a Zapaska, premiérovo sa predstavia Kurs Valüt, Ragapop a UA TRIBAL.

Po ôsmych rokoch sa na Pohodu vráti predstaviteľ ukrajinskej nezávislej scény Zapaska. Indiefolkové duo je predstaviteľom modernej ukrajinskej hudobnej scény. Je známe aj mnohým Slovákom, keďže Zapaska vydala dva albumy v slovenskom vydavateľstve Slnko Records. „Keď sme organizovali Koncert pre Ukrajinu, Zapaska nemohla hrať, lebo Pavlo z kapely musel narukovať brániť svoju krajinu. Sme radi, že skupina opäť hrá a predstaví sa aj na Pohode – veď Slovensko je pre Zapasku druhým domovom,“ vraví Michal Kaščák z Pohody.

Na Pohodu sa vracia aj úžasný projekt Dakh Daughters. Toto zoskupenie experimentuje s folkom v hudbe aj speve, keďže spievajú v rôznych ukrajinských dialektoch. Dve členky z Dakh Daughters sa predstavia v parádnej kapele Ragapop. Návštevníci sa môžu tešiť na kombináciu post-punku, lo-fi elektroniky, herectva a performance. Ich prvé EP Siasya bolo na Ukrajine ocenené kritikou a vyslúžili si vďaka nemu aj nominácie na viaceré hudobné ocenenia.

Ukrajina je v hudobnom svete známa aj silnou elektronickou a DJ scénou, ktorá na Pohode nemôže chýbať. Návštevníkov príde roztancovať elektronické duo Kurs Valüt, hrajúce žáner EBM (Electronic body music) s prímesou electra, synth-popu a italo disca. Tento mix štýlov sa vďaka nim označuje aj ako dnipropop, keďže toto duo pochádza z mesta Dnipro. Producent a DJ The Lazy Jesus zase predstaví svoj nový hudobno-vizuálny projekt s názvom UA TRIBAL. V setoch sa zameriava hlavne na kombináciu etno hudby nielen z Ukrajiny, ale aj  rôznych kútov sveta, ktoré spája do zaujímavej tanečnej hudby.

Na Pohode vystúpi aj ukrajinská speváčka, skladateľka a herečka Alina Pash, ktorá bola vôbec prvou potvrdenou interpretkou Pohody 2023 a jej vystúpenie organizátori zverejnili už koncom roka. Jej hudba naráža na prvky R’n’B a hip-hopu a prelína ich s prvkami karpatských etník. Vidieť ste ju mohli aj na Koncerte pre všímavých, ktorý organizoval festival Pohoda pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie.

Podporou ukrajinských umelcov a ich vystúpením na Pohode sa spolupráca najväčšieho slovenského festivalu s Music Saves UA nekončí a spolu plánujú aj ďalšie umelecké, charitatívne aj spoločenské aktivity nielen na festivale. Na spoluprácu sa teší aj zástupca Music Saves UA a zároveň programový riaditeľ festivalu Atlas Vlad Yaremchuk: „Náš tím sa teší na návrat na Pohodu. Návšteva Pohody 2022 je našou obľúbenou spomienkou na minulý rok – jasné svetlo uprostred tmy. Cítili sme sa vítaní a cítili sme vašu láskavosť a podporu. Slnečnicové pole, modrý a žltý traktor, elektrizujúce vystúpenia ukrajinských umelcov a neuveriteľní návštevníci Pohody, ktorí nás prišli podporiť a pripojili sa k našej misii pomáhať ukrajinským civilistom. Spolu sme vyzbierali peniaze, ktoré sme použili na evakuáciu stoviek civilistov z miest v prvej línii. Tento rok pracujeme s krásnym tímom Pohody, aby sme vám priniesli ešte úžasnejších a rozmanitejších ukrajinských umelcov a vystúpení. Budeme tam opäť na našom mieste, aby sme vám porozprávali o súčasnom živote na Ukrajine a ukázali vám našu kultúru. Už sa nevieme dočkať, kedy uvidíme známe tváre našich slovenských bratov a sestier, zažijeme skvelý čas, spoznáme sa a pomôžeme Ukrajincom, ktorí to práve teraz najviac potrebujú.“

Iniciatíva Music Saves UA a zároveň festival Atlas Weekend získali za svoje odhodlanie a nezištnú prácu pred necelým mesiacom prestížnu cenu Take a Stand, ktorú udeľuje European Festival Awards. Cenu prebral priamo na festivale Eurosonic v holandskom Groningene práve programový riaditeľ festivalu Atlas Vlad Yaremchuk. Music Saves UA okrem Pohody podporujú aj ďalšie hudobné festivaly ako Sziget, Colors of Ostrava,  Zermatt Unplugged, ale aj iní predstavitelia hudobného priemyslu, ako speváci či médiá (Ed Sheeran, Hollywood reporter, Rolling stone, WSJ, Washington Post a mnohí ďalší).

Na tomto linku nájdete presskit ukrajinských umelcov, ako aj UA umelcov, ktorí vystúpili na Pohode 2022 a Alinu Pash, ktorá vystúpila na Koncerte pre všímavých pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie 17.11.2022: bit.ly/3YEUtB3

Zdroj: Pohoda