TrutnOFF vybubnovává: zazní reggae, rock i etno s dýdžeji. Poprvé v Česku vystoupí legenda reggae Andrew Tosh, doplní jej Therapy? a Asian Dub Foundation

Legendární festival, který se letos po sedmi letech vrací z moravského exilu do domovského Trutnova, se uskuteční v tradičním termínu od 17. do 20. 8.  a oznamuje první zahraniční a další tuzemské kapely. Na festivalu, který je znám svým neotřelým programem, se představí přes šedesát skupin. Obvyklý pestrobarevný program ozdobí řada největších legend české populární i undergroundové scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců dalších hudebních proudů. Hudební přehlídka se uskuteční na trutnovském Bojišti, kterému festival vdechnul atmosféru a probudil jeho genia loci.

Legenda reggae poprvé v Česku

Trutnoff má rád legendy a legendy mají rády Trutnoff. I tak by se dalo stručně shrnout téměř čtyřicetileté působení festivalového veterána v naší zemi. Festival bez nadnárodních sponzorů či ministerských dotací si nadále zachovává svobodného ducha a specifickou atmosféru. Minulému i současného režimu či nedávnému covidu navzdory. V jeho rámci se odehrávají rovněž různé debaty na společenská, umělecká i politická témata včetně pravidelných Open Air bohoslužeb.

Nepřekvapí proto, že jako jedny z prvních účinkujících festival oznamuje hned dvě legendy najednou. Legendu reggae Andrew Toshe, syna Petera Toshe, bez něhož by nebylo mnoho zásadních pilířů reggae, a irské rockery Therapy?. Doplní je roztančení a oblíbení Asian Dub Foundation z Velké Británie.

Nad Bojištěm zazní reggae, rock i etno s dýdžeji 

„Rytmy reggae Andrew Toshe, syrové severoirské riffy Therapy? i kapela Asian Dub Foundation, kombinující živé hudební nástroje s Djs a prvky etna, elektroniky, dubu, dancehallu, drum’n’bassu, ale i punku a řízných bubnů, jistě roztančí celé Bojiště. Navážeme tak na podobně laděná vystoupení v minulých letech, kdy celý areál bubnoval ještě dlouho do noci, i když kapely již dávno nestály na pódiu,“ uvádí s úsměvem dcera zakladatele festivalu Marta Vrbová Věchetová.

Andrew Tosh byl dvakrát nominován na cenu Grammy. Jeho hlas vévodí i nahrávce s 12ti milionovým shlédnutím Africa Mama mezinárodního projektu Playing For Change, který propojuje hudbou svět napříč kontinenty. Otec Andrew Toshe, který je spolu s Bobem Marleyem a Bunnym Wailerem považován za zakladatele reggae a vystupoval s legendární skupinou The Wailers, byl v roce 1987 zastřelen při přepadení svého domu na Jamajce. Andrew převzal reggae štafetu, na koncertech hraje jeho songy a vydal i desku s otcovými skladbami. 

„Přimluvíme se, aby nad Bojištěm zazněly známé songy. Věříme, že prach se bude vířit a mokasíny tančit při reggae k poctě Petera Toshe a zazní skladby jako Johnny B. Goode, Equal Rights nebo Legalize It, která je, jak název napovídá, i popěvkem zastánců legalizace marihuany. Mama Afrika z Playing for Change se zase jistě ponese v pozdravu až ke Krakonošovým horám,“ doplňuje Marta Vrbová Věchetová. 

Therapy?, rockeři ze Severního Irska, se svými strhujícími riffy a směsicí rocku, punku a metalu s typickým syrovým zvukem, brázdí hudební vody již tři desítky let. Kapela si brzy po svém vzniku v roce 1989 vytvořila reputaci skupiny tvrdých koncertů. Pod horama v Trutnově představí i svoji novou, v pořadí šestnáctou, studiovou desku, která vyjde v květnu pod názvem „Hard Cold Fire“. „Chtěli jsme, aby toto album bylo takové, jako bychom ho hráli naživo. Jít kupředu, nedívat se zpět na období covidové stagnace, chtěli jsme, aby tam byla ta energie,“ říká baskytarista Michael McKeegan. „Když jsme nakonec mohli zkoušet, rozhodli jsme se, že nechceme udělat lockdownovou desku, protože jsme toho zažili i tak dost. Chtěli jsme udělat něco, co je bližší lidem,“ doplňuje zpěvák a kytarista Andy Caims.

Asian Dub Foundation kombinují živé hudební nástroje s Djs, prvky etna, elektroniky, ale i punku a řízných bubnů. Řadí se mezi jedny z nejlepších živých kapel. Kapela sdílela pódium například s Rage Against The Machine, Beastie Boys a Primal Scream, na nahrávkách také spolupracovali s Radiohead, Sinead O’Connor či Iggy Popem. V současné době s nimi vystupuje i bubeník, jenž svého času hrál s The Prodigy, kteří rozvibrovali Bojiště v roce 2015. Před třemi lety Asian Dub Foundation vydali své deváté album „Access Denied“, na kterém dali prostor také známé aktivistce Gretě Thunberg, zapáleným palestinským válečníkům 47 Soul nebo hlavní rapové postavě chilského povstání Any Tijoux a radikálnímu britskému komikovi Stewarta Leemu.

Místo konání a další kapely

Festival by se v podkrkonošském Trutnově měl letos uskutečnit v tradičním areálu i na loukách v jeho těsné blízkosti. Tedy v podobě, jakou znají trutnovští návštěvníci. I zde se však v dohledné době dvou až tří let plánuje nová výstavba, a to na okraji samotného areálu.

„Na Bojišti se má v květnu dokončit rekonstrukce nového hlediště, ale v jeho okrajích se bohužel začne v dohledné době stavět, jak jsme na to upozorňovali už před několika lety. V tuto chvíli si jen přejeme, aby si areál i přesto nadále zachoval možnosti konání takového festivalu. Naději neztrácíme. Uvidíme, jaké budou s příchodem nového starosty další perspektivy. Třeba dojde i na svatbu, která byla dříve na festivalu zakázaná,“ uzavírá s úsměvem zakladatel festivalu Martin Geronimo Věchet.

Mezi dalšími tuzemskými kapelami, které organizátoři oznamují, jsou například Michal Prokop & Framus Five, Švihadlo, kteří podpoří Andrew Toshe, punkoví SPS, drsní noise-rockoví ti deště nebo legendární dívčí kapela Zuby Nehty, která byla u zrodu festivalu a jeho prvních ročníků. Již dříve organizátoři oznámili například Monkey Business, punkovou legendu Visací zámek či barda bluegrassu Roberta Křesťana s Druhou Trávou nebo polsko-slezskou harmonikářku Beatu Bocek. Další zahraniční i tuzemské kapely klepou na dveře.

Vstupenky lze nyní v jarní edici zakoupit stále za lidovou cenu 1700 korun na webových stránkách festivalu www.trutnoff.cz. I tento rok tradičně platí, že při objednání 9 vstupenek je desátá zdarma.

 

Zdroj: TS