Trutnoff vybubnovává: industriální Laibach ale i keltské punkfolkové Rumjacks z Austrálie

Legendární festival, který se letos po sedmi letech vrací z moravského exilu do domovského Trutnova a uskuteční se v tradičním termínu od 17. do 20. 8., oznamuje další kapely. „V prvních májových dnech vybubnováváme, že vedle již ohlášených Therapy?, legendy reggae Andrew Toshe nebo etno tanečních Asian Dub Foundation na naše Pow-wow přijedou industriální experimentátoři Laibach a přiletí i punkfolkoví Rumjacks z Austrálie. Oznamujeme i další tuzemské kapely,“ uvádějí organizátoři této nejstarší nejen hudební přehlídky svého druhu u nás.

Na festivalu, který je znám svoji specifickou atmosférou a neotřelým programem s širokým žánrovým rozpětím, se představí šedesát skupin. Pestrobarevný program ozdobí řada největších legend české populární i undergroundové scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců dalších hudebních proudů. Hudební přehlídka se uskuteční na trutnovském Bojišti, kterému festival před lety vdechnul atmosféru a probudil jeho genia loci.

Laibach přijedou s kompletní vizuální show

Syrový industrial s experimentálními prvky a uměleckou pódiovou show, to jsou Laibach. Jedna z nejprovokativnějších, inovativních a podivných kapel rockové historie – i to k trutnovskému festivalu patří. Již v osmdesátých letech jako jedna z prvních skupin umělecky poukazovala na symboly totalitních režimů a související okolnosti. „Dnes, poté, co Rusko napadlo svobodný a samostatný stát, potažmo i celý demokratický svět, opět bohužel aktuální témata,“ říká Martin Geronimo Věchet, zakladatel festivalu jehož první ročníky rozháněla komunistická Státní bezpečnost.

I Laibach byli několik let po svém vzniku v tehdejší socialistické Jugoslávii zcela zakázání.

„Laibach není politickou skupinou, pokud jde o politický aktivismus. Nepodporuje žádnou politickou stranu ani myšlenku. Jde o umělecký projekt, absolutně nestranný, “ uvádí skupina k podsouvané údajné propagaci totalitarismu.

Kapela v hudbě kombinuje úderný pochodový rytmus s obludností industriálu a metalovými riffy. Právě Laibach inspirovali svým konceptem a hudebním stylem i známou kapelu Rammstein. Kromě vlastních skladeb se proslavili po celém světě zejména předělávkami skupin The Beatles, Queen, Europe a dalších, které však mají s originálními verzemi pramálo společného. Ve své zemi se stali i hudebním křídlem slovinského avantgardního uměleckého spolku Neue Slowenische Kunst (NSK), který se zabývá zkoumáním vztahů mezi uměním a politikou.  

„Laibach přijedou s plnou vizuální a světelnou show – s nadsázkou jako malý Pink Floyd z východu. Lze říci, že taková kapela u nás ještě nehrála,“ říká k tomu s úsměvem Marta Vrbová Věchetová, dcera zakladatele festivalu.

The Rumjacks, keltský rock, folkpunk i tradiční irská hudba od protinožců

Austrálie vyplodila nejen známé hvězdy jako je Nick Cave nebo AC/DC, ale i takové kapely jako The Rumjacks. Není obvyklé, že by k nám z daleké Austrálie doputovala kapela s kořeny v irské tradiční hudbě. „The Rumjacks svými energickými rytmy dokážou nadchnout a roztančit nejeden večírek či festival. Akordeon, irská flétna, banjo, mandolína s říznými kytarovými rytmy dělá z kapely od protinožců energickou a živelnou skupinu, jak z nejlepší irské čtyřky, narvané ryzí hospody na periferii s hudbou nefalšovaných keltských kořenů,“ říká k tomu organizátorka a sama hudebnice Marta Vrbová Věchetová. 

The Rumjacks vznikli v roce 2008 v Sydney. Ale až v roce 2016 vstoupili se svým hitem „An Irish Pub Song“ s pětaosmdesátimilionovým shlédnutím na YouTube do širšího povědomí a následně kříží úspěšně pódia po celém světě.

V covidovém roce 2021 kapela vydala desku Hestia, která s čerstvým nábojem představila i nového zpěváka a autora skladeb, Mikeho Rivkeese, kterému se podařilo oslovit nové fanoušky a propojit je s těmi starými. Úspěch alba Hestia The Rumjacks přiměl k vydání EP Brass for Gold, s typickým elektrickým keltsko punkovým zvukem, ale i větším ponořením do ska s hardcorovými vlivy.

Místo konání a další kapely

Festival se v podkrkonošském Trutnově letos uskuteční v tradičním areálu i na loukách v jeho těsné blízkosti, tak jak to znají jeho pravidelní návštěvníci. I zde se však v dohledné době dvou až tří let plánuje nová výstavba, a to už na okraji samotného areálu. „Uvidíme, jaké budou s příchodem nového starosty další perspektivy. Naděje zůstává. Třeba dojde i na svatbu, která byla dříve na festivalu zakázaná,“ uzavírají s úsměvem pořadatelé.

Mezi dalšími tuzemskými kapelami, které TrutnOFF oznamuje, jsou například Luboš Pospíšil a 5P, folkpunkový písničkář Záviš, alternativní Kolektivní Halucinace, punkoví !V.V.Ú., legendární písničkář Jaroslav Hutka, nestoři undergroundové a pubové scény Garage s božským Tony Ducháčkem či mladá kapela na pomezí stoner rocku a blues The Atavists. Již dříve organizátoři oznámili například Monkey Business, punkovou legendu Visací zámek, barda bluegrassu Roberta Křesťana s Druhou Trávou, polsko-slezskou harmonikářku Beatu Bocek, Michala Prokopa & Framus Five, Švihadlo, punkové SPS, drsné noise-rockové Děti deště nebo dívčí kapelu Zuby Nehty.  Další zahraniční i tuzemské kapely klepou na dveře.

Festival se pořádá bez nadnárodních sponzorů či ministerských dotací a nadále si zachovává svobodného ducha a specifickou atmosféru. Minulému i současného režimu či covidu navzdory. V jeho rámci se odehrávají rovněž různé debaty na společenská, umělecká i politická témata včetně pravidelných Open Air bohoslužeb.

Vstupenky lze nyní v jarní edici zakoupit do 12. května stále za přátelskou cenu 1700 kožek (korun) na webových stránkách festivalu www.trutnoff.cz. I tento rok tradičně platí, že při objednání 9 vstupenek je desátá zdarma. Od 12. května se jejich cena zvýší na 1800 žabích kůží. Camp je zdarma!

Zdroj: TS