Trnavský Jazzyk ’15 – Hudobné spojenie New Yorku a Slovenska!

Mesto Trnava tradične pripravilo ďalší, v poradí už 12. ročník prvého jazzového open-air festivalu na Slovensku – Trnavský Jazzyk. Tento festival má už stabilné miesto medzi podujatiami, ktoré sa konajú počas kultúrneho leta v najstaršom kráľovskom meste na Slovensku a vďaka každoročne kvalitnej dramaturgii sa zaradil medzi najvýznamnejšie jazzové festivaly u nás.

Ako každý jazyk má svoje nárečia, tak má aj jazz nespočetné množstvo rôznych podôb. Festival ponúka návštevníkom široké spektrum žánrov, od klasického jazzového mainstreamu cez blues, funk, soul, R’nB, fusion až po world music.

Anna-Maria-Jopek-Feet-542262

Trnavský jazzyk opäť ponúkne návštevníkom osobnosti domácej, no najmä zahraničnej hudobnej scény ako aj špičkových zahraničných umelcov z Českej republiky, Rakúska, Slovinska, Srbska, Poľska a tento rok rekordné množstvo amerických hudobníkov pôsobiacich na new-yorkskej scéne.

Prvý festivalový večer (piatok) otvorí slovinský saxofonista Jure Pukl, žijúci v USA so známym slovenským gitaristom Michalom Bugalom v spoločnom projekte NY Hang. V úlohe headlinera sa predstaví fenomenálna speváčka Anna Maria Jopek z Poľska (známa taktiež spoluprácou so svetoznámym Pat Methenym), pred ktorou energicky nabije publikum rakúsky hráč na hammond organ Raphael Wressnig a jeho The Soul Gift Band.

image2-3

V sobotu sa po držiteľovi ceny Esprit za najlepší jazzový album roka 2013 Lukášovi Oravcovi a jeho kvartete predstaví americká speváčka Vivian Sessoms (dlhodobo účinkovala napr. s Joe Cockerom, Pink) doprevádzaná slovenskou muzikantskou špičkou Valihora Unit. Vyvrcholením podujatia je slovenská premiéra spoločného projektu popredných predstaviteľov súčasného svetového jazzu. Priamo z New Yorku prichádza Lost Tribe. Gitarista Adam Rogers, saxofonista David Binney, basgitarista Fima Ephron a bubeník Ben Perowsky rozprúdia divákom krv v žilách nekompromisným vystúpením, ktoré sľubuje nečakaný zážitok pre všetkých návštevníkov festivalu.

Podujatie sa uskutoční prvý augustový víkend, 7. a 8. augusta v priestoroch Mestského amfiteátra, ktorý poskytuje zaujímavú scenériu a ideálne zázemie pre festival. Atmosféru spríjemní aj bohatý sprievodný program: Chill-out zóna, jam session vždy po hlavnom programe.

Lost Tribe on the roof-2

Hlavný program:

Piatok 07.08.2015, 19.00
-Pukl-Bugala NY Hang (SLO,SK,SRB,USA)
-Raphael Wressnig The Soul Gift Band (A)
-ANNA MARIA JOPEK (PL)

Sobota 08.08.2015, 19.00
-Lukáš Oravec Quartet (SK,CZ)
-Vivian Sessoms & Valihora Unit (USA,SK)
-LOST TRIBE (USA)

Jednodňové: 14 €, dvojdňové: 24 €
Mestský amfiteáter Trnava (Kino Hviezda v prípade nepriaznivého počasia)
Predpredaj vstupeniek: predajné miesta Ticketportal.sk

Jazzyk2015_plagat

Zdroj: Bemykey Music s.r.o.,