TRNAVA CHYSTÁ POČAS ADVENTU NOVÚ ZIMNÚ HRU ŠKRIATKOVE KÚZLO.

Počas adventu bude návšteva Trnavy o niečo unikátnejšia. Mesto vymyslelo zimnú hru s názvom Škriatkove kúzlo, ktorá bude plná vône domova, nezbedností a sušienok. Pomôžete v nej škriatkovi nájsť domov a zároveň sa prejdete dominantami a tými najkrajšími časťami Malého Ríma. Hlavne však získate priateľa na celý život.

Ani tento rok sa počas zimných dní v Trnave nudiť nebudete. Mesto promptne zareagovalo na súčasnú situáciu a pripravilo si pre všetkých hru, ktorá odráža ducha Vianoc. Od budúceho týždňa si vďaka nej užijete kúzelnú atmosféru vyzdobeného Malého Ríma v tichosti a bezpečne, a hlavne si pripomeniete, čo je v tejto dobe najdôležitejšie. Nová hra vás tak vezme oknom do rozprávky. Začína sa v Trnave pri Mestskej veži, kde vás budú čakať nevšedné rozprávkové úlohy a prekvapenia.

Trnavčania verili v škriatkov

„Ide o novú hru, ktorá nenadväzuje na Mocný opasok. Jej princíp je jednoduchý. S mobilom v rukách sa dozviete niečo nové o Trnave a prevedie vás centrom od jedného okna k druhému. Trasa bude kratšia a trvať bude hodinu. Príbeh načítal Trnavčan Daniel Heriban, hudbu komponoval skladateľ Tomáš Köppl. Novinkou je to, že hudba bude hrať aj medzi stanoviskami, takže ľudia nevypadnú z čarovnej atmosféry. Veríme, že sa odkaz zimnej hry každého dotkne a zároveň mu rozveselí a spríjemní advent,“ hovorí Ján Novák, Správa športových a kultúrnych zariadení mesta Trnava. 

Na novej hre, ktorá vás zavedie od Mestskej veže k Nádvoriu, divadlu či radnici, pracoval tím šikovných ľudí. Vymysleli si vlastný svet škriatkov s vlastnými pravidlami. K scenáristke Jane Pekárkovej, programátorovi Martinovi Polákovi, ilustrátorovi Jánovi Balážovi a umelkyni Nadi Salbotovej pribudla aj scénografka Barbora Rajčanová, ktorá spolupracovala na filme Spievankovo a Kráľovná Harmónia. Keďže je hra o niečo technologicky náročnejšia, tak oslovili  aj Patrika Grosingera z Ústavu aplikovanej mechaniky a mechatroniky. „Scenár je napísaný tak, aby umocnil vianočné kúzlo, ktoré sa deje počas adventu, takže určite odporúčam vybrať sa za škriatkami pred Vianocami, ale problém, ktorý rieši hlavný hrdina, bude aktuálny celú zimu. Veď ktorý škriatok by chcel mrznúť v starej topánke. Každý škriatok túži usadiť sa, kde to vonia sušienkami a je tam podlahové kúrenie. Ale viac už nemôžem prezradiť. Ešte možno to, že najkrajší zážitok z hry budú mať deti večer, keď budú inštalácie svietiť a celý hra bude ešte tajomnejšia,“ vysvetľuje Jana Pekárková, scenáristka hry Škriatkove kúzlo.

Hra bude zadarmo

Námetom na hru im boli rôzne historické podklady. Kedysi totiž Trnavčania verili, že škriatkovia sú zázračné bytosti. Chránili dom pred chorobami, strážili špajzu i majetok a s rodinou, ku ktorej sa nasťahovali, boli do konca života a ich domu sa darilo. Často sa na ich spokojnosť myslelo štvrtky a pri rôznych sviatkoch, ako je napríklad Štedrý deň. Do povedomia sa dostali v 19. storočí, kedy o nich písal Ján Hollý a ďalší významní autori či rozprávkari.

Hru Škriatkove kúzlo si nemusíte inštalovať a ani sťahovať aplikáciu. Je zadarmo a bude sa spúšťať online cez stránku skriatkovia.trnava.sk. Vďaka nej tak počas zimy spoznáte v Trnave rozprávkovú bytosť, ktorá rozžiari nielen niekoľko okien Malého Ríma, ale i detské očká. Spoločne si tak so svojou rodinou či priateľmi užijete zimné dobrodružstvo plné hier i zábavy.

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Zdroj: TS
Foto: Martin Hesko, Trnava Tourism‘