Trio Carbonare Papandrea Braconi (ITA) – Pocta Claudiovi Abbadovi.

Claudio Abbado, nedávno zosnulý taliansky dirigent, mal k Slovensku vždy veľmi blízky vzťah. Ten sa začal utvárať už na počiatkoch jeho kariéry, keď v roku 1965 v Taliansku prvýkrát viedol orchester a zbor Slovenskej filharmónie a pri tejto príležitosti sa zoznámil aj so skladateľom a dirigentiom Ľudovítom Rajterom.

So zborom Slovenskej filharmónie potom Abbado spolupracoval na mnohých ďalších projektoch, spomedzi ktorých môžeme sponmenúť koncert v La Scale v októbri 1969, Verdiho Otella na Festivale v Salzburgu či nahrávky Mussorgského a Schoenberga pre Deutsche Grammophon.

V Slovenskej filharmónii debutoval vo februári 1966 a vrátil sa do nej o 20 rokov neskôr, aby sa v 1986 predstavil s Mládežníckym orchestrom Gustava Mahlera. Hneď v nasledovnom 1987 v Redute dirigoval tri večery po sebe.

Alessandro Carbonare (klarinet), Elisa Papandrea (husle) a Monaldo Braconi (klavír), protagonisti koncertu, mali to šťastie a česť zoznámiť sa a spolupracovať s Claudiom Abbadom. Títo traja výnimoční hudobníci spolu vytvárajú moderné, eklektické a nekonvenčné trio schopné poslucháčom ponúknuť štýlovo bohatý a rôznorodý program. Ich vzájomná súhra je pozoruhodná: kým Papandrea a Carbonare vedú úzky melodický dialóg, Braconi ich sprevádza s veľkým citom pre detail, a dodáva tak ich vyjadreniu harmonickú hĺbku. Na bratislavskom koncerte bude toto všetko možné pozorovať napríklad na Ballads from „Porgy and Bess“ od Gerswina, kde práve melancholická nálada skladieb zvýrazňuje zvukovú blízkosť, resp. spriaznenosť hudobníkov.

Alessandro Carbonare, líder trojčlenného ansámblu, je prvým klarinetistom súboru Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia od roku 2003. Už predtým však zastával rovnakú úlohu v Orchestre National de France v Paríži, kde žil 15 rokov. K významným hudobným telesám, v ktorých ako prvý klarinetista hosťoval, patria napríklad ‚Berliner Philarmoniker‘, Chicago Symphony a New York Philharmonic. Počas svojej kariéry vystúpil po boku niekoľkých osobnosí, Paquito D’Riveira, Enrico Pieranunzi či Stefano Bollani sú mená len troch z nich. Hru na klarinete Carbonare vyučuje na akadémii Accademia Chigiana di Siena.

Organizátorom koncertu je Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

O Claudiovi Abbadovi na koncerte bude hovoriť muzikológ Adrián Rajter.

Alessandro Carbonare, klarinet
Elisa Papandrea, husle
Monaldo Braconi, klavír

Program:

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Suite de L’Invitation au Château

Francesco Maggio (1986)
Fuori Fuoco – in memory of Claudio Abbado

George Gerswin (1898-1937) / Robert Russell Bennett (1894 – 1981)
Ballads from Porgy and Bess

Antonio Pasculli (1842-1924)
Le api

Gioacchino Rossini (1792-1868)
Un mot à Paganini

Anton Giulio Priolo (1966)
Three penny in the dark – Fantasia su un tema di K. Weill

Reiner Kuttenberger (1975)
Blitspost

vstup voľný až do naplnenia kapacity sály

Trio Carbonare koncert 1.4.2014

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút / Istituto Italiano di Cultura