Triáda – júnová premiéra v Štúdiu 12!

Premiéra inscenácie hry autora a režiséra Martina Hvišča Triáda sa uskutoční v pondelok 4. júna 2012 o 19.00 hod. v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí 12 v Bratislave.

Priestor pre súčasnú drámu – Štúdio 12 uvedie v júni premiéru hry minuloročného finalistu súťaže pôvodných slovenských a českých hier Dráma 2010. Premiéra inscenácie hry autora a režiséra Martina Hvišča Triáda sa uskutoční v pondelok 4. júna 2012 o 19.00 hod. v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí 12 v Bratislave.

Hra autora a režiséra Martina Hvišča Triáda získala minulý rok tretie miesto v súťaži pôvodných slovenských a českých hier Dráma 2010. V réžii Martina Hvišča sa predstavia Peter Brezňan, Miroslava Michalková a Pavol Michalka. Inscenácia vznikla vďaka podpore programu Ars Bratislavensis.

O hre„Sme v bare po záverečnej. Je tam barman, on, prichádza hosť. Nič v tejto hre nie je isté, ani to, kto je kto. Čitateľ sleduje rozhovor a sám si vkladá významy, sám si vytvára asociácie. Je to o divadelníkovi, ktorý stratil publikum? O Bohu, ktorý nemá veriacich? O tom, že svet je iba obal, lebo Boh už mlčí? Postavy hovoria o Kristovom ukrižovaní ako o vedomej samovražde, takej istej, akú spáchal Palach. Je barman Kristus, On Boh a hosť – divadelník Duch svätý? Možno. Hlavné je však to, že hra v nás prebúdza rozkoš z myslenia. Tú rozkoš, ktorá v divadlách degeneruje.“ Roman Polák

O autorovi – Martin Hvišč (1971) absolvoval v roku 2005 Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odbor dramaturgie a divadelnej vedy, v ročníku profesora Vladimíra Strniska. Pôsobil v New Yorku ako asistent réžie v A Dark Shelter Production a v UBU Theater. V roku 2010 ukončil na VŠMU doktorandské štúdium divadelnej réžie pod vedením doc. Juraja Nvotu. Získal niekoľko ocenení: Cenu za debut v súťaži o pôvodnú rozhlasovú hru (2006) alebo Hlavnú cenu za réžiu za najlepší rozhlasový dokument na festivale pôvodnej rozhlasovej tvorby (2007). Ako režisér hosťuje vo viacerých bratislavských divadlách (Štúdio 12, a.ha, Divadlo Astorka Korzo ´90). Popri divadelnej a rozhlasovej réžii sa venuje aj pedagogickej a teoreticko-prekladateľskej činnosti.

Štúdio 12 vzniklo v decembri 2001 ako jedinečný divadelný priestor na prezentáciu novej slovenskej a svetovej drámy a súčasného umenia z iniciatívy Divadelného ústavu. Hlavným cieľom bolo vytvoriť priestor pre tvorcov a publikum zaujímajúcich sa o súčasné divadelné dianie a širší kultúrno-spoločenský kontext.

Triada

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute
Publikoval: Redakcia GREGI.NET