Tři Sestry: Reportáž!

Koncert takej legendy, akou česká folk punková stálica Tři Sestry istoiste sú, nikoho nenechá chladným. Navyše, ak k nim pridáte vandalov, teda, vlastne Vandalov a Karpinu, je to jednoznačná voľba, ako tráviť večer. Jedine ich spoločným koncertom, takým, aký sa konal 12.5. v MMC. Nebol to však jediný takýto koncert. Tieto tri kapelky spolu tri dni po sebe absolvovali malé turné a okrem Bratislavy zavítali aj do Žiliny a Košíc.

MMC, aj keď spočiatku nepraskalo vo švíkoch, zažilo od Vandalov, ako úvodnej skupiny podujatia, nefalšovaný rocknroll. Zahrali ich najznámejšie skladby prevažne z najnovšieho albumu Invázia. Táto talentovaná partička zo Svätého Jura jednoducho valcuje všetko svojím revom rocknrollu, teda melodickými spevmi, vtipnými ale pravdivými textami a kvalitnou hudbou. Dá sa povedať, že práve oni sú čiernym koňom každého podujatia. Platilo to aj tentokrát.

To, že Karpina je kontroverzná, rebelská, ale vždy našlapaná bratislavská kapela vie každý. No väčšina bola na tomto koncerte prekvapená. Nemilo. Spevák Elvis, mnohými oslavovaný, mnohými nenávidený sa neukázal na pódiu a to bol jednoducho šok. Gitarista Peťo Deák odspieval celý koncert za pomoci ostatných spolukapelníkov, odspieval dobre, sám je zvyknutý spievať, no Elvisa nikto nenahradí. Neprítomnosť na tomto ako aj na ďalších koncertoch, ktoré Karpina odohrá, odôvodnil pracovnými povinnosťami a za priaznivých okolností by sa už mohol objaviť na niektorom z letných koncertov. Zatiaľ bude Karpine pomáhať gitarista z kapely Beer Society. A aj keď je Elvis viacmenej nenahraditeľný, jeho prejav a obleky nenapodobiteľné, pesničky to boli stále rovnaké a show každému pripomínala – áno sme to stále my.

Vrchol vešera koncert Troch Sestier naplnil všetky očakávania. Odoznela väčšina ich najznámejších skladieb, Fanánek odspieval s nadhľadom ako vždy, a to čo sa rozpútalo pod pódiom počas ich vystúpenia pripomínalo festivalovú atmosféru. Pogo, ľudia si spievali, tancovali, dievčatá sedeli chlapom na ramenách, jednoducho pravý punkový koncert. V rámci oddychu samotnej kapely v strede ich playlistu prišli zahrať krátky set aj ich kamaráti, ktorí im pomáhali odohrať niektoré pesničky – Synové výčepu. Rodení showmani boli nemenej kvalitní ako zvyšok kapiel v MMC. Hudobne treba všetkým uznať to, ako dokáže také množstvo ľudí takto odohrať. Nebola to už kapela, ale so všetkými hosťami sa už dali nazvať orchestrom.

Tři Sestry

Celý koncert by sa dal popísať pár slovami. Kamarátstvo, zábava, pivo, pohoda. Vyslovene festivalová atmosféra sprevádzala celý koncert. V MMC vládla pohoda, žiadne konflikty, Tři Sestry nikoho nesklamali a turné v takomto zložení kapiel, plné tak kvalitnou hudbou by sa malo opakovať častejšie.

Napísal: Erik Hill
Foto: Jana
Publikoval: Redakcia GREGI.NET