Tretia vlna mien na SHARPE 2023

Vábny severský folk, rozmanité variácie popu a indie s elektronikou, poctivý rap z východu Slovenska či pozoruhodné audio-vizuálne kompozície. Festival SHARPE zverejnil ďalších 5 domácich a 7 zahraničných interpretov. Do line-upu hudobného festivalu a konferencie SHARPE pribudlo spolu 12 pútavých hudobných vystúpení, ktoré umelci predstavia 20.-22. 4. 2023 v Novej Cvernovke v Bratislave.

V utorkovom vysielaní relácie Popo_FM zverejnili organizátori festivalu a konferencie SHARPE ďalších umelcov z tohtoročného line-upu. Medzi prvými menami tretej vlny predstavovania umelcov je hudobníčka Marí. Pochádza z ostrovu Mors v Dánsku a jej tvorba oplýva akustickými, folk-rockovými melódiami. Skladby Marí pôsobia nadčasovo aj vďaka hudobnej a lyrickej kombinácii protikladov reflexie a melanchólie, pokojnej hravosti a pochmúrnosti. V tvorbe sa zamýšľa nad témami zlomeného srdca, ľudskej zraniteľnosti a krehkosti mysle. Tematicky na povrchu nezostáva ani duo Lake Jons z Fínska. Kapelu tvoria Jooel Jons a Mikko Pennanen, pôvodne vyštudovaní jazzoví bubeníci, komponujúci rytmické piesne na pomedzí folkovej a indie alternatívy, plné chytľavých háčikov, gitarových melódií a trojitých harmónií. Elegantnú kombináciu akustiky s elektronikou v pope a indie predvedie muzikant a cestovateľ Ariel Tintar. Ariel má kultúrny pôvod vo Francúzsku a Karibiku, spieva po francúzsky aj kreolsky. Jeho hudba znie poeticky a vášnivo, rozpráva príbehy priateľov z ciest, no aj odsudzuje rasizmus a klamstvá minulosti. Hlbokým pocitom sa v tvorbe venuje aj rakúsky skladateľ Greyshadow. Gitarový základ prepletaný syntetizátorovými sekciami s nádychom 80. rokov, sprevádzaný veršami o vrodených strachoch, opustenosti a následnej nádeji, pričom autor hľadá súvislosti týchto aspektov a vytvára tak príťažlivý hudobný počin.

Z geograficky bližšej oblasti Balkánu pochádza slovinská umelkyňa Zevin, ktorá sa na SHARPE festivale predvedie s jej žánrovo rozmanitou a scénograficky prepracovanou show. Hudba Zevin sa neviaže na jeden špecifický smer, ale kombinuje v sebe variáciu  žánrov od house až po trap a experimentálny pop. V roku 2023 ju možno počuť v skladbe VPN, ktorú nahrali spolu s českým umelcom Toyota Vangelis, ktorý sa tiež predstaví na festivale s jeho novým albumom „Výklopný světlomety“. V tvorbe plynule zlučuje elektronické a akustické zvuky s českými textami o metaforách lásky a intímnom poňatí tém veľkých dát či klimatickej krízy. Živé vystúpenie bude obohatené o umelcov hosťujúcich na albume, menovite už spomínaná Zevin, Tokyo Drift a ďalší. Zaujímavým vystúpením bude aj koncert írskej textárky a producentky Æ Mak, ktorá svojim snovým art-pop očarila napríklad aj Kevina Cole-a z rádia KEXP, pre ktoré odohrala živý set na festivale Icelandic Airways.

Zoznam talentovaných hudobníčok dopĺňa speváčka Laura Weng, tvoriaca v slovenčine a angličtine, s popovými piesňami plnými prepracovaných aranžmánov a moderným zvukovým konceptom, ktorý je počuť na jej novom albume “AURA”. So špeciálnym projektom Alapastel vystúpi hudobník a skladateľ Lukáš Bulko, ktorý kombinuje zvuky ambientu a klasickej hudby s elektronikou. Jeho hudba plynule prechádza do istého „liečivého rituálu“, zvukového ceremoniálu, ktorý bude na husliach sprevádzať Ján Kružliak ml. Žánrovo sa slovenské zastúpenie rozšíri aj o slovenský rap s punkovým nádychom, ktorý prinesie Dušan Vlk.

Medzi novými potvrdenými menami zo Slovenska sú aj multimediálne audio-vizuálne projekty. XCES je modulárna post-industriálna kapela/umelecký kolektív prinášajúci audiovizuálny zážitok post-žánrovej doby, textami generovanými modelom GPT-2 a spievanými spevákom po boku s jeho hlasovým asistentom/digitálnym klonom Siri. Ich set je doplnený o kinetickú sci-fi inštaláciu tvorenú duom Ausgang Tech a AI a hostí v improvizačných slotoch. Multitalnetovaný vizuálny umelec, autor video mappingov a scénickej hudby, Boris Vitázek predvedie svoj debutový album Amalgam, na ktorom sa zameriaval na tenkú hranicu medzi tým umelo vytvoreným a prírodným a jej búranie.

Súčasťou festivalu je aj konferencia so svetovými profesionálmi z rôznorodých zákutí hudobného prostredia. Medzi doposiaľ oznámenými panelistami je mimo iné aj Vlado Meller, pôvodom slovenský emigrant v USA, zakladateľ niekoľkých dobročinných festivalov po celom svete a hudobný producent, ktorý počas svojej kariéry spolupracoval aj s

sharpe.sk
Spotify playlist Sharpe 2023
Youtube playlist SHARPE 2023
FB Event festival
FB Event konferencia

Zdroj: TS