Trancefusion – The Legends: Videoreport!

V sobotu 11. 10. 2014 sa konala v Prahe ďalšia old school edícia party Trancefusion nazvaná trefne podtitulom The Legends. Priniesla skutočne zvučné legendy ako Dave 202, Yves Deruyter, Talla 2XLC, Marusha, Rank 1, Kai Tracid, Airscape (Johan Gielen & Virtual Vault), M.I.K.E. PUSH, DJ Quicksilver či Scot Project.

Celý line-up doplnila česká Lucca. Akcia sa konala v nových priestoroch Forumu Karlín. Ten mi osobne svojim rozpoložením pripomínal klub SaSaZu, akurát samozrejme „nafúknutý“ s oveľa väčšou kapacitou. Popri stranách parketu nechýbala na poschodí v rámci balkónov zóna VIP, ktorá zahŕňala vlastné toalety, bar a milým potešením bol aj uvítací welcome drink. Návštevníci VIP naviac obdržali na ruku peknú látkovú pásku, ktorú si mnohí zaručene odložili na pamiatku ako príjemnú spomienku na skutočne vydarenú akciu. Trancefusion: The Legends naozaj nie je čo vytknúť, je vidno, že priestor Forum Karlín bol od začiatku stavaný na akcie podobného charakteru a tak aj samotné ozvučenie tu vyznelo veľmi dobre. To znamená, že na parkete nebolo počuť žiadne rezonancie a iné nežiaduce zvuky, ktoré naopak bývajú často počuť v mnohých iných priestoroch, ktoré neboli od začiatku plánované na koncerty či párty.

Nechýbala tu šatňa vrátane uzamykateľných skriniek, tzv. lockerboxov (v našich končinách skutočne nevídaná a ojedinelá vec, s ktorou som sa doposiaľ stretával prevažne na akciách v Holandsku). Všade bolo dostatok personálu, takže sa nečakalo ani v šatni, ani na baroch, dokonca počas akcie nechýbala upratovacia čata, ktorá zo stolov zbierala prázdne poháre, prípadne ich priebežne zametala zo zeme či parketu. To isté platí aj o toaletách, ktoré boli počas celej noci udržované v super čistote. Človek tu mal pocit skutočnej čistoty, komfortu a dá sa povedať i luxusu. Počas večera zahrali všetci DJi absolútne famózne. Nechýbali super staré trancové klasiky, ale aj tie novšie starinky. Všetci si tak v dobrom zaspomínali na rôzne staré hity, z ktorých mnohé boli priamo z produkcie vystupujúcich DJs.

Pre mňa osobným najväčším highlightom noci bola nemecká DJka Marusha, ktorá síce nezapadala do žánru trance, ale napriek tomu sa do samotného line-upu veľmi hodila, pretože patrí skutočne medzi najväčšie legendy. Ja sám som na jej hudbe vyrastal a v tento večer nám odprezentovala práve jej typický techno/rave sound zo začiatku 90. rokov. Nechýbali tak mnohé luxusné starinky dokonca z obdobia roku 1995. Jej set začal o 23:00 hod. a už vtedy ho odpálila na neuveriteľných 165 BPM a neskôr dokonca pridala smerom až k 173 BPM. Dokážete si teda predstaviť, čo to s ľuďmi na parkete narobilo a v akom úžase a ošiale následne všetci ostali. Priznám sa, že som od Marushy očakával skutočný nášup, ale že to bude až takýto zážitok, ktorý mi takto vyrazí dych, tak s tým som naozaj nepočítal. :-) Marusha hrala celý set čisto iba z platní, ako sa na správny old school patrí a maximálne si to užívala, tancovala za mixpultom s platňami v ruke a bavila sa spolu s celým nabudeným publikom. Veľmi dobre sa na ňu pozeralo a mal som pri tom pocit akoby som pozeral nejaký starý videoklip práve z obdobia 90. rokov, kedy DJi hrávali len z platní a vychutnávali si práve čaro tohto magického nosiča. Ako som už vyššie spomenul, veľmi dobre zahrali aj všetci ostatní DJs. Počas setu Airscape som si pri mnohých hitoch zaspomínal na éru legendárnych Trance Energy, kde Johan Gielen býval rezidentným DJom tejto párty. Projekt Airscape v minulosti fungoval v zložení Sven Maes & Johan Gielen, neskôr vystupovali spoločne pod menom Svenson & Gielen. Po dlhých rokoch sa tak Johan rozhodol oživiť tento old school projekt nazvaný Airscape, avšak s jeho druhým kolegom DJom Virtual Vault, s ktorým spoločne vystúpil aj v túto legendárnu noc na Trancefusion: The Legends. Bolo vidieť ako si všetci DJi v dobrom zaspomínali spolu s publikom na starú dobrú éru classic trancu. Johan Gielen s Virtual Vaultom dokonca ďakovne mávali s českou vlajkou nad ich hlavami na konci ich setu a následne sa rovnako ako ostatní DJs po skončení ich setu išli pofotiť so svojimi fanúšikmi. Stage bol efektne postavený a vyzdobený viacerými rozloženými LED stenami.

Nechýbali samozrejme GoGo tanečnice i tanečníci. Naviac nechýbali tzv. tieňoví tanečníci, ktorí tancovali za nasvieteným plátnom a vytvárali tak rôzne tanečné kreácie vo forme ich tieňa. Z môjho pohľadu to bol veľmi inovatívny a zaujímavý nápad, ktorý som doposiaľ zažil len na Trancefusion. Ďalšou pre mňa jedinečnou legendou bol nepochybne DJ Quicksilver, ktorý taktiež v rámci svojej produkcie nezapadal úplne do čisto trance žánru. V minulosti som ho už raz na Slovensku zažil vystupovať, avšak vtedy zahral jeho aktuálny sound, ktorý bol prevažne v housových tónoch. Preto som bol plný očakávania čím prekvapí na old schoolovej Trancefusion. No a poviem vám, bola to absolútna pecka! Jeho set bol energický, poskladaný zo starých trancových klasík, ktoré boli naviac doplnené o mnohé tracky z produkcie Quicksilvera v rôznych výborných remixoch. Odzneli tak jeho bomby ako napr. Equinoxe 4, Bellisima, a pod. Jeho set tak u mňa patril zrejme k tomu najlepšiemu, čo počas tejto noci odznelo. Záverom mi ostáva len povedať, že po mnohých akciách, ktoré som za posledných 10 rokov zažil je možno 5 takých, ktoré by som si veľmi rád zase zopakoval. A a práve táto by medzi ne určite patrila. BTL Agency, bravó! Trancefusion: The Legends dopadla nad moje očakávania a kto ju zmeškal, rozhodne má čo ľutovať.

Výber videí:

Celý zoznam videí: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdG_aHFfYWj_RZaNBIcINuRkzPkOqf7u7

akce-Legends

Napísal: Ivo Ninja
Video: Ivo Ninja