Traktor: Rocker je rocker a nepohne s ním ani stádo volov!

Ak ešte nepoznáte Traktor, vypočujte si zopár ich pesničiek a určite vás chytia za srdce. Táto česká rocková formácia má opäť plno noviniek, preto vám prinášame rozhovor s bassgitaristom Karlom.
 

Pred pár mesiacmi ste vydali v poradí tretí album s názvom Tmel. Potrebuje kapela niečo stmeľovať – členov v kapele, kapelu s fanúšikmi, fanúšikov medzi sebou? :)
Myslím, že globálnì je pořád co tmelit, avšak hodnì záleží, jaký typ tmelu se pro spojení použije a v jakých dávkách se podává……:-). Obecnì – když se nìco správnì a pevnì spojí, je tam zaručená funkce (ne živočicháře). V našem případì je zásadních 10 let tmelení Traktoru a následná spojení, které jsi shrnula v otázce, t.j. fanoušci-kapela, fanoušek-fanoušek.

Skús album v skratke predstaviť – ako dlho vznikal, kde sa nahrával, kto ho produkoval…
Na albu je 12 songù pùvodních s naší produkcí + 2 bonusové songy, které produkoval Milan Cimfe. Bonusy jsou varianty dvou pùvodních písní, které jsou mezi tìmi dvanácti. Tudíž jsme pro natáčení volili dvì studia, t.j. BombJack Records a Sono Records. Mastering se nakonec odehrál v pražském SoundDevice. Ve studiích jsme byli nastìhovaní čtyři mìsíce (v plánu byly dva) a CD bylo pokřteno 10.6.2011.

Traktor

Názov a text pesničky „Neber si rockera“ odhovára slečny od manželstva s rockermi. Vznikla skladba na základe osobnej skúsenosti alebo je to jednoducho všeobecné odporúčanie?
Primární pocit z textu mùže být rada – neber si rockera. Druhý pocit je shrnutí – rocker je rocker a nehne s ním ani stádo volù a když tohle shrnutí posuneme do obecné roviny, napasujeme na vìtšinu jakýchkoliv vztahù, tak zjistíme, že se vlastnì jedná o sakra hluboký text. Jinak určitì se nejedná o osobní zkušenost, všeobecné doporučení je na místì.


Zatiaľ je zrejmé, že budete točiť klip k skladbe „Sybil“. Môžeme sa tešiť aj na ďalšie?
Tvorba dalších klipù záleží na tom, jak dopadne Sybil (ano, Sybil se točit bude). Tvoříme totiž úplnì nový tým cca devíti lidí včetnì kapely, kteří budou klip tvořit. Scénář je skoro hotový a jakmile bude klip na svìtì, zaavizujeme, kde je možno jej vidìt.

Veľký úspech zaznamenala skladba „Amygdala“, tušíš prečo?
Úspìch? Je tady nìco, co bychom mìli vìdìt? :-)  Na každém našem CD je vždy taková pocitovka, které my říkáme pomalá. O pomalosti Amygdaly by asi spoustu lidí chtìlo diskutovat, ale pro mì osobnì je to hraniční tempo pomalosti. Devízou pro tento song je mimo jiné i její trochu exotický název, osobnì jsem si jej zařadil mezi názvy interaktivní :-).

Vo Vašich textoch často spomínate známe a slávne osobnosti, hoci len nepatrne – napr. Pamela Anderson, Yoko Ono, Peter Falk, Michael Jackson, Woody Allen – je to zámer alebo to príde samo?
Všechno to jsou osobnosti známé, medializované a v každém z nás nìco evokují, ať kladnì nebo zápornì. Proto jsou v určitých fázích vzniku textu super nástrojem na popis dané situace. Nìkteří pak dokážou tématicky zaplnit čtyři minuty, jiní do textu jen tak naskočí, ukážou se a zmizí.


Na jar budúceho roku máte naplánované koncerty s americkou legendou Skid Row, ktoré bude propagáciou Vášho a zároveň aj ich nového albumu. Čo Vás s nimi spája?
V otázce tour je jednoznačné to, že pojedeme na jaře 2012 a jednotlivé koncerty se uskuteční v Česku, u vás na Slovensku a v Polsku. To, že bude součástí zahraniční host, je také pravda. Tour mìlo být už teď na podzim, ale jejich management přeložil plánované koncerty na jaro právì kvùli tvorbì nové desky. Spojení s nimi je jednoduché – nikoho z nás jejich tvorba neminula a posloucháme je dodnes.

Na čom Traktor aktuálne pracuje, resp. čo plánuje do budúcna?
Momentálnì chceme na podzim desku Tmel zapromovat, řádnì nachystat tour a sezonu 2012, no a ve volných chvílích uvidíme, jestli už naše emoční záchvìvy :-) vyprodukovaly nìco nového.

 

Traktor - Tmel

Zdroj: Traktor
Publikoval: Redakcia GREGI.NET