Tragikomédia o rozdelení Československa príde do kín 19. októbra

Do obdobia spred tridsiatich rokov, keď sa delilo Československo, sa vracia slovensko-kanadský celovečerný film A máme, čo sme chceli. Do našich kín príde 19. októbra. Tvorcovia predstavujú oficiálny trailer a plagát.

Rodinná tragikomédia inšpirovaná skutočným príbehom sa odohráva počas silvestrovského večera roku 1992. Domov do Banskej Bystrice prichádza Michal spolu so svojou kanadskou priateľkou Charlie, aby spoločne oslávili vznik samostatného Slovenska. Svoju rodinu však nachádza v totálnom chaose. Otec Daniel utrpel infarkt po tom, ako ho syn Peter usvedčil zo spolupráce s ŠtB. Rodina listuje v spise a s každou ďalšou stránkou sa otriasa v základoch. Chaos naberá na obrátkach. V hlavných úlohách diváci uvidia Evu Holubovú, Bolka Polívku, Annu Šiškovú, Adyho Hajdu, Janu Kovalčikovú, Jana Budařa, Judit Pecháček, Daniela Fischera, Dávida Hartla a kanadskú herečku Rachel Kramer.

Ako hovorí trailer, film zachytáva deň, keď sa menil osud jednej krajiny a jednej rodiny.

A máme, čo sme chceli je prvým celovečerným hraným filmom slovenského režiséra Michala Kunes Kováča, oceneného za krátke filmy Sídlisková poviedka (2016) a Nauč ma Čardáš (2019). Pracoval ako tvorca hudobných, ale najmä naratívnych videoklipov pre českých a slovenských interpretov.

„Mojím úprimným cieľom je sprostredkovať divákom osobnú skúsenosť a vyrozprávať príbeh, ktorý nám pripomenie, že rodinný pokoj je nevyhnutný na to, aby spoločnosť odolala turbulenciám politických búrok. Film zavedie divákov do hlbín ich vlastných rodín. Ukáže ich veľkosť, nedostatky, útrapy, lásku, nenávisť a ich jedinečnosť v nádeji, že nám možno pripomenie, aby sme objali svojich rodičov a poďakovali im, alebo sa postavili problémom, ktoré sme dlho zametali pod koberec,“ hovorí režisér Michal Kunes Kováč.

Na filme A máme, čo sme chceli spolupracoval jeden z najúspešnejších kanadských producentov Don Carmody, ktorý je držiteľom Oscara za film Chicago a David Cormican z DCTV. Slovenskými producentmi filmu sú Tibor Búza z B PRODUCTION a Maroš Hečko a Peter Veverka z AZYL Production. Diváci film v kinách uvidia v distribúcii spoločnosti BONTONFILM.

Téma rozdelenia Československa, alebo vznik samostatnej Slovenskej a Českej republiky (záleží na uhle pohľadu) v mnohých z nás stále rezonuje. Tridsať rokov je dostatočne dlhý čas na to, aby sme si poctivo položili niekoľko dôležitých otázok. Je načase vyvetrať kostlivcov v skrini. Rodinná tragikomédia A máme, čo sme chceli sa o to pokúsi. Našim národným zvykom sa totiž stalo ignorovať našu minulosť. Rozchod nie je jednoduchá záležitosť, ale humor môže tento proces uľahčiť. Aj keď prach z kostlivcov štípe v očiach,“ dodáva producent filmu Tibor Búza.

Autormi scenára sú Maroš Hečko (Amnestie, Kandidát), Tomáš Dušicka (Invalid, Najväčší Slovák, Slovenský Panteón) a David Cormican (Northern Rescue, Arthur C. Clarke’s Venus Prime).

Film finančne podporil Audiovizuálny fond a TELEFILM Canada.

————————————————————————————————————————————–

Réžia Michal Kunes Kováč Scenár Maroš Hečko (Amnestie, Kandidát), Tomáš Dušička (Invalid, Najväčší Slovák, Slovenský Panteón), David Cormican (Northern Rescue, Arthur C. Clarke’s Venus Prime) Kamera David Hofmann (Grand Prix) Hudba Steph Copeland Architekt Pavol Andraško (Pouta, Nech je svetlo) Kostýmy Zuzana Bambušek Krejzková (Krajina ve stínu, Amnestie) Masky Juraj Steiner (Eva Nová, Hovory s TGM) Strih Matej Beneš (Amnestie, Kandidát)

Produkcia B PRODUCTION (SK), AZYL Production (SK), RTVS (SK), DCTV (CAN) Koproducent Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), Producenti Tibor Búza, B PRODUCTION (Sedem zhavranelých bratov, Učiteľka), Maroš Hečko a Peter Veverka, AZYL Production (Invalid, Slovo, Zátopek), David Cormican, DCTV  (Tokyo Trial, Tulipani: Love, Honor & a Bicycle) Výkonní producenti Ctibora Lenko Bley (Známi neznámi) a Don Carmody (Resident Evil, Polytechnique, Chicago), Jane Beaubien (Lucky Day, Death of a Ladies Man)

Zdroj: TS