Tradície, ktoré ožívajú v skladbách od skupiny Iconito! Projekt KORENE predstavil ďalšiu skladbu

Tradície, ktoré nepominú a mali by sa pripomínať mladej generácii, aj nato chce poukázať vo svojich klipoch kapela Iconito. Projekt KORENE je autorským počinom skupiny a Folklórneho súboru ZEMPLÍN. Samotný projekt sa skladá z viacerých častí, ktorých výsledkom je multižánrové edukatívne predstavenie, poukazujúce na dominanty slovenského folklóru s ich odkazom a vplyvom na dnešnú dobu. Preto sa kapela rozhodla vydať skladbu k 1.máju – “Kdeže ideš, kde sa zberáš “ a pripomenúť o čom je táto tradícia, ktorá sa tiahne celým týmto mesiacom.

Šesť regiónov Slovenska, predstavených z hudobného, tanečného, speváckeho, krojovo-kostýmového i zvykoslovného pohľadu, to podčiarkuje album “Korene”, ktorý mal k tomuto projektu aj titulnú skladbu s rovnomenným názvom “Korene” s vyše 3 miliónmi vzhliadnutiami. Skupina je známa tým, že si ctí tradície a pretavuje to do svojich videoklipov, keďže chce odovzdať toto dedičstvo aj mladšej generácii. Nová skladba Kdeže ideš, kde sa zberáš” popisuje tradície 1. mája, kedy sa stavala tzv. Májka.

“Pôvodný význam stavania 1. mája sa spájal s výdajom dievčiny. Nebolo zvykom, žeby dievčina obdržala svoju Májku každý rok, avšak bolo to signálom, že si ju mládenec vybral za nevestu a čo chvíľa bude svadba. Kedže táto milá tradícia je stále trvácna aj v rámci FS Zemplín a určite aj iných súborov, rozhodli sme sa zapojiť ju do témy jednej z našich piesní v rámci projektu KORENE. Dlhšiu dobu sme premýšľali nad tým, že chceme vydať niečo netradičné a tak trocha recesívne. Pôvodne sme plánovali, že by sa skladba podobného charakteru mala spájať s 1.aprílom – kedy je všetká sranda dovolená. Napokon sme symbolicky prepojili 1.Máj s 1.Aprílom… tradícia a vtip… presne taký je náš folklór. Vo videoklipe poukazujeme na každoročný zhon mládencov pripraviť slečnám prekvapenie z 30.apríla na 1.máj… Mládenci sa vždy dohodnú aby sa stretli a prekvapili dievčatá. Tie sú u nás vo videoklipe ukázané symbolicky ako memento. Chlapci ich reálne nevidia avšak sú vždy pri nich aby mali na zreteli, pre koho Májku pripravujú. Po strastiplnej ceste býva zvykom zastaviť sa aj v krčme a práve tam natrafia naši hrdinovia na zvyšok posádky, ktorá im pomôže májku postaviť. Celý videoklip sa nesie v duchu zábavy, recesie a vtipných prekvapení…”, vysvetľuje koncept vizuálu, Kristián Dufinec z kapely Iconito.

Kapela ICONITO už od začiatku vo svojej tvorbe prepája prvky folklóru. Tieto spojenia však nehľadá len hudobne. Ich skladby sú často úplne popové a motív folklóru uchopojú v texte, venovanému kraju, alebo vo vizuáloch videoklipu či v oblečení kapely, nesúcom tieto motívy. Samotnú dejovú linku a odkaz projektu KORENE môžeme vnímať v dvoch rovinách. V tej prvej sú nimi nástroje práce, zasadené do im vlastného prostredia daného regiónu. Pri Myjave je to roľníctvo, na Podpoľaní výroba fujár, na Horehroní drevorubačstvo, na Kysuciach a v Terchovej zasa furmanstvo i pastierstvo, pri Goraloch pltníctvo, no a napokon na Zemplíne vinárstvo. Tou druhou rovinou sú elementy života, ktoré neobídu azda nikoho z nás: práca (Myjava), tvorba i radosť zo života (Podpoľanie), smrť (Horehronie), rodina (Kysuce – Terchovská dolina), návrat domov, zmierenie (región Goralov), vojna a odlúčenie (Zemplín). Tento album je zároveň soundtrackom celovečerného predstavenia projektu KORENE v plnom hudobnom rozsahu. Niektoré z piesní sú preto inštrumentálne hudobné podklady pre choreografie. Šesť príbehov šiestich jednotlivých regiónov, zasadených do šiestich elementov života, sprevádzaných šiestimi nástrojmi práce, typickými pre dané oblasti a ich piesne.

„Všetky skladby v rámci projektu vysoko štylizujeme, meníme a upravujeme do podoby populárnych piesní.  Skladba ‘’Kdeže ideš, kde sa zberáš’’, vychádza z pôvodne ľudovej piesne, ktorú sme upravili do sóla pre tri hlasy. Je to folk pop-rocková veselá spoveď mládenca o svojom živote, doplnená o hudobné prvky latina. Pôvod skladby pochádza z regiónu Podpoľanie. Všetky skladby v rámci projektu vysoko štylizujeme, meníme a upravujeme do podoby populárnych piesní. Aj v tejto piesní môže divák nájsť odkaz na tvorbu populárnej hudby.. viac ale neprezradíme“, uzatvára Kristián z Iconito. 

PROJEKT KORENE:

Kapelu Iconito tvoria Kristián Dufinec (gitara, ústna harmonika, spev), Martin Rusnák (sólo gitara), Silvester Michalenko (klávesy, spev), Pavol Bačkay (basa, spev) a Michal Fedor (bicie, perkusie). Do povedomia verejnosti sa chalani zapísali skladbou Chcem zmenu, ktorú vydali pred prezidentskými voľbami v roku 2014 a odvtedy ich hviezda stúpala. V tom istom roku vyhrala kapela súťaž Košický zlatý poklad, kde sa zoznámila s Igorom Timkom (NO NAME). Ich následná spolupráca priniesla pre ICONITO prvé výrazné celoslovenské úspechy („Čaj a med 2017, Slovenské devy 2017, Táram 2018).

FS Zemplín bol založený v roku 1957. Počas viac ako 60 rokov svojej existencie sa súbor nevenoval iba zachovávaniu pôvodnej formy ľudovej tvorby, ale jej adaptácii v dobových autorských úpravách. V minulosti spolupracoval medziiným s autormi ako S. Stračina, A. Cíger, P. Jantoščiak, K. Bella, či F. Slavkovský. Umeleckým vedúcim FS Zemplín je už takmer 60 rokov Milan Hvižďák. Zo súboru vzišli také osobnosti ako Ján Ďurovčík, Milan Junior Zimnýkoval a ďalší. Dnes je tanečná zložka pod taktovkou pedagóga Miroslava Kistyho, ktorý je spolu s Kristiánom Dufincom spolutvorcom myšlienky tohto projektu.

https://youtu.be/6pI2ZsxZcgc
www.iconito.sk 
www.koreneprojekt.sk 
https://shop.rukahore.sk/Iconito/cd-fs-zemplin-korene
https://www.instagram.com/korene_projekt
https://www.instagram.com/iconito_sk_…
https://www.facebook.com/iconitosk
https://www.facebook.com/suborzemplin

Zdroj: PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ