Tomáš Kočko & ORCHESTR přichází s novinkovým albem Velesu.

Novinkové album Velesu Tomáše Kočka & ORCHESTRU vychází u vydavatelství Indies Scope 29.4.2016. Po albu věnovaném bohyni země a hojnosti Živě se Tomáš Kočko obrací k Velesu, pánovi zásvětí střežícímu řád a čas.

V krvi a duši nám tepe rytmus našich předků, jejich sny, radosti, strasti a obavy. I díky tomu devět autorských skladeb Tomáše Kočka dokáže zasáhnout každého posluchače. Nahrávka nabízí jak zadumané skladby, tak i skočné vypalovačky. Tomáš Kočko opět skvělým producentským citem dokáže propojit skladby inspirované folklórními motivy s vrstevnatými vícehlasy a zároveň využít rockových kytar a postupů. Na Velesu  rezonují ozvěny dávných slovanských kultů, inspirace světem, kterému bylo cizí striktní černobílé vidění.

Tomas_Kocko_2

Deváté řadové album Velesu Tomáše Kočka & Orchestru tematicky navazuje na předchozí nahrávku Živě. „Obě desky jsou věnovány staroslovanským božstvům, Živě a Velesovi. Živa dostala výběr toho nejlepšího z našich předešlých alb, tedy jakési the best of nahrané živě na koncertě v Ostravě a Veles pak zbrusu nové autorské písně nahrané ve studiu v Brně. Živa a Veles dle mýtů tvořili božský pár a Veles je, mimo jiné, patronem igriců – dávných zpívajících básníků – tedy umělců,“ upřesňuje autor všech skladeb na albu Tomáš Kočko a dodává: „V době nahrávání Živě jsem už měl některé písně hotové, některé v náznacích, o některých jsem jen věděl, o čem budou, ale neměl jsem ani melodii ani text, a dvě vznikly těsně před nahráváním Velesu.“ To, čím se současné album odlišuje od dvou předchozích, je autorství skladeb. Velesu je na rozdíl od minulých alb plně autorská nahrávka. A Tomáš Kočko se i tady vyřádil nejen jako autor ale i, tak jako na předchozích deskách, jako producent. Vždyť u některých skladeb se dosáhlo až sto padesáti nahraných stop.

Už z podstaty samotného výběru tématu je jasné, že album nebude bezstarostnou skočnou veselicí. Tomáš Kočko se na Velesu přibližuje temnějšímu pojetí svých skladeb a vzdáleně odkazuje i na nahrávku Godula. Ani zde nezapře svůj kladný vztah k tvrdším hudebním žánrům. „Po producentské účasti na třech ethnometalových deskách jsem tvrdou muzikou docela načichl a to se samozřejmě projevuje i na novém albu,“ říká Tomáš Kočko. Rozhodně však nelze očekávat, že by snad měnil zásadně styl. Hudební stránka alba zůstává v typicky kočkovské směsici transovních i zadumaných rytmů inspirovaných jak tradiční lidovou hudbu, tak i metalem a folkem.

TKO_foto_m

Nový materiál bude představen na koncertech jak v rámci letní festivalové sezóny, tak i během podzimního turné. CD bude pokřtěno hned dvakrát, a to 19.10.brněnském Sono Music Centru a o den později 20.10. v rodišti Tomáše Kočka, Frýdku-Místku, na Nové scéně Vlast.

Bio:
Tomáš Kočko & ORCHESTR jsou dvojnásobnými držiteli ceny Anděl za album roku. Jejich Poplór bodoval v prestižní TOP 20 Europian World Music Charts, album Do kamene tesané aneb Ondráš se stalo předobrazem polského divadelního představení Ondraszek – pan Łysej Góry. Se svou muzikou inspirovanou tradiční moravskou hudbou koncertují Tomáš Kočko & ORCHESTR v Evropě od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových. Zatímco jejich první album – Horní chlapci – je folkovým holdem valašskému básníkovi Ladislavu Nezdařilovi, aktuální CD – Velesu – přináší pestrou fúzi žánrů pevně ukotvenou v odkazu moravské tradiční hudby.  A v rozpětí mezi těmito alby najdete tvorbu tohoto jedinečného seskupení.

https://www.kocko.cz/
https://www.indies.eu/

velesu-front

Zdroj: Kontra Production