Tomáš Klus si s Janáčkovou filharmonií Ostrava podmanil Bratislavu.

Prvá adventná nedeľa sa v Bratislave niesla aj v duchu výnimočného koncertu Tomáša Klusa s jeho Cílovou skupinou a Janáčkovou filharmonií Ostrava. Koncertný playlist, ktorý takmer do bodky zodpovedal aj playlistu rovnomenného albumu Klusymfonie, vzbudil u divákov radosť, smiech, dojatie a aj slzy. Pomyselnú bodku priniesol bonus v podobe prídavku – skladby Mantra. Tá sa nachádza v originálnej verzii, bez symfonického orchestra, na albume SpOlu pod názvom Koudelce.

Úspešné prepojenie spolupráce Tomáša Klusa, Cílovej skupiny a Janáčkovej filharmónie Ostrava sa 1. novembra 2019 pretavilo do nového albumu Klusymfonie a presne o mesiac neskôr, v nedeľu 1. decembra 2019, si živé prevedenie tohto albumu vypočuli a pozreli diváci v AXA Aréna NTC Bratislava. „Myslím si, že to najlepšie, čo pre seba môžeme urobiť, je byť spolu. Nielen tu, ale kdekoľvek sme,“ povedal v úvode koncertu T. Klus.

„Chcel by som sa veľmi poďakovať Janáčkovej filharmónii Ostrava za odvahu spolupracovať s niekým, kto nepozná noty, zrkadlovo píše husľový kľúč a jeho piesne obsahujú maximálne tri a pol akordu,“ prezradil divákom český pesničkár. Osemnásť a jednu skladbu z doterajšej tvorby Tomáša Klusa pripravil do nevšedných aranžmánov pre symfonický orchester člen Cílovej skupiny, skladateľ a basgitarista Jan Lstibůrek. Symfonikov počas nahrávania aj samotného koncertu dirigoval Jan Kučera.

„Je to zvláštne, že v človeku tú najväčšiu chuť po živote samotnom prebudí až nejaká tragická životná udalosť. Či už je v nej sám alebo sa ocitá v jej tesnej blízkosti,“ povedal tesne pred prvou skladbou a dodal: „Pre mňa je táto pieseň takým odkazom pre moju sestru. Jej smrť bola pre mňa takým prvým impulzom k tomu, aby som sa vydal hľadal bájny Novalisov Modrý kvet.“

Koncert Klusymfonie priniesol do Bratislavy netradičný zážitok. Skladby Tomáša Klusa v prevedení s Janáčkovou filharmóniou Ostrava vytvorili nové výnimočné dielo. Klusovým skladbám dodáva orchestrálne prevedenie ďalšiu výpovednú hodnotu. Spevák sa však nezaprel a po skladbe Podivín sa presunul medzi divákov v sále a v priebehu koncertu sa tradične vyzul a dospieval na boso. Osemnásť skladieb odznelo presne v poradí, v akom sa nachádzajú aj na albume Klusymfonie. Prídavok dostalo publikum v podobe skladby Koudelce (Mantra), ktorá v pôvodnej verzii vyšla na albume SpOlu.

Diváci sa za zážitok z koncertu poďakovali Tomášovi Klusovi, Cílovej skupine a Janáčkovej filharmónii Ostrava tronásobným standig ovation.

Zdroj: TS
Foto: TRIO Production, Karol Jagoš