TOLSTOYS VYDÁVAJÚ SINGEL TRI MESTÁ, PREDSTAVIA HO NA TROCH KONCERTOCH NA SLOVENSKU A V ČECHÁCH.

Pendlovať medzi tromi mestami a ani do jedného nepatriť, taká je jedna z tém nového singlu Tri mestá od bratislavskej kapely Tolstoys, za ktorým stojí v Prahe usadená 22-ročná speváčka a producentka Ela Tolstova. Videoklip k tejto skladbe, venovanej predovšetkým českému hlavnému mestu, pripravila režisérka Štefánia Lovásová. Pesničku dnes v premiére v rannom vysielaní predstavilo Rádio_FM.

Tolstoys v novej skladbe koketujú s indie-rockovejšou atmosférou, súčasne ale demonštrujú aj vybočenie z komfortnej zóny ostrejším a dynamickejším zvukom niektorých nástrojov, a tiež drsnejšou polohou Elinho hlasu. Pesnička Tri mestá je vstupom na neprebádané územie aj v oblasti osobného života autorky.

„Presťahovala som sa do Prahy a zároveň som krátko po tom odišla z dlhoročného vzťahu. Obe zmeny vo mne vyvolali množstvo otázok a pocity rozpoltenia. Namiesto istoty rodného mesta a zabehnutého života som zrazu mala výčitky a nevyriešené účty,” hovorí Ela Tolstova, ktorá v skladbe popisuje aj lokalitu svojho pražského pôsobenia (Vinohrady, Žižkov) a miesta, ktoré rada navštevuje. „Dej skladby sa vo mne odohral už vlastne veľmi dávno. Pandémia však všetko spomalila a dlho nám neumožnila sa stretnúť a natočiť klip. Tri mestá medzitým konečne vychádzajú a ja som sa medzitým v Prahe zabývala a cítim sa tu svoja. Obraz striedania troch miest vo mne však naďalej ostáva, pretože som neustále na cestách medzi Prahou, Bratislavou a Berlínom, kde pripravujeme nový album,” upresňuje Tolstova.

Režisérka Štefánia Lovásová a kameraman Krisztián Ollári sa vo videoklipe k piesničke snažili zvýrazniť jej dynamiku rýchlymi strihmi, pohyblivými zábermi aj obrazom pretekárskej motorky. Silným momentom je aj spoločná tanečná choreografia, v ktorej vedľa Ely účinkujú ďalší členovia kapely. Postava motorkára v čiernom je zosobnením Eliných výčitiek a neistoty, od ktorých sa nakoniec dokáže odpútať.

Na skladbe Tri mestá, podobne ako v prípade májového singlu Tempo, spolupracovali Tolstoys s producentom Drewom Dealom z kapely People Club, ktorých agentúra ATC Live zastupuje napríklad Metronomy či Nicka Cavea. O mastering sa postaral postaral berlínský producent Zino Mikorey, ktorý spolupracoval s Thomom Yorkom, Ólaurom Arnaldsom či Parcels.

Tolstoys sa tento piatok 11. septembra predstavia na pražskom festival United Islands. Na Slovensku odohrajú koncertnú premiéru novej skladby 18.9. na Žilinskom literárnom festivale a ďalej vystúpia na Olomouckom majálese 29. septembra. V nasledujúcich mesiacoch sa budú venovať hlavne dokončovaniu nového albumu, ktorý plánujú vydať v roku 2021 na značke Slnko Records. 

Bio

Tolstoys je mladá bratislavská kapela okolo speváčky a skladateľky Ely Tolstovej. Vďaka debutu Botanika, na ktorom úspešne rozvíjajú schémy dream popu s prvkami akustickej hudby a elektroniky, sa im podarilo veľmi rýchlo etablovať na slovenskej aj českej scéne. Majú za sebou vystúpenia na Pohode, Grape Festivale, Colours of Ostrava, Waves Vienna, Eurosonic Noorderslag, Besedě u Bigbítu alebo MENT Ljubljana. Aktuálne pripravujú materiál na druhý album, ktorý vyjde začiatkom roka 2021 opäť na značke Slnko Records. Kapelu ďalej tvoria Pavol Rehák (klavír), Matej Herceg (bicie), Michal Smetana (kontrabas/basgitara) a Frederika Camastra (husle).

facebook: https://www.facebook.com/tolstoys.sk/
instagram: https://www.instagram.com/tolstoys_official/
web: https://tolstoys.sk

Zdroj: TS