To najlepšie z ochotníckeho divadla! Začiatkom septembra sa v Bratislave začne festival Ochotníci.

Na Slovensku je silná tradícia ochotníckych divadiel. Ich tvorba je odvážna, neraz reaguje na spoločenské udalosti, pričom si tvorcovia radi nedávajú servítky pred ústa. Pomerne často uvádzajú hry, aké môžeme vidieť aj na veľkých divadelných doskách. Tento rok vzniklo niekoľko predstavení, ktoré sa oplatí vidieť. Šesť najlepších predstaví v Bratislave v dňoch 6. – 8. septembra festival OCHOTNÍCI v A4-priestore súčasnej kultúry.  

Novinkou 5. ročníka festivalu je tvorivá dielňa s názvom Od telesnosti k materiálua späť pod vedením lektorky Maji Danadovej z divadla ODIVO. Toto nezávislé zoskupenie formuje vlastný divadelný jazyk založený na kombinovaní a prekračovaní rôznych žánrov a foriem, využívaním prvkov pohybového a bábkového divadla, performance a živej hudby. Workshop bude zameraný na rozvíjanie týchto postupov. 

V piatok večer otvorí festival divadelný súbor DRIM, ktorý v minulosti získal už niekoľko ocenení v slovenských súťažiach. Tentoraz prichádza s dramatizáciou debutového románu Agoty Kristof: Veľký zošit, ktorý keď vyšiel v roku 1987, stal sa okamžite literárnou udalosťou. Dostal niekoľko ocenení a bol preložený do viac ako tridsiatich jazykov. Silný príbeh o zvieracej podstate človeka vo svete vojny, kde sa morálka rozsypala na prach, je žiaľ aj v súčasnej dobe príliš aktuálny. Otvára dvere do života ľudí v krajinách, kde je vojna každodennou rutinou.

„Naším cieľom je priniesť do Bratislavy hry, ktoré považujeme za vydarené a zaujali aj na iných prehliadkach,“ prezradil dramaturg festivalu Ľubomír Burgr. „Mnohé veci, ktoré vznikajú v ochotníckych súboroch, sú porovnateľné s tými, čo vidíme v profesionálnych divadlách. Nielen svojím spracovaním, ale neraz aj hereckými výkonmi, ako to napríklad vidíme v hre Podzemné blues súboru Homo fuge. Divadelná kritika vyzdvihla herecké nasadenie Michala Vidana. Pôsobí živelne, neskutočne uveriteľne a prúd jeho slov je natoľko intenzívny až sa priamo dotýka diváka.“ Jeho slová dopĺňa Sandra Polovková, tiež dramaturgička festivalu: „Po každom predstavení bude nasledovať diskusia s ochotníkmi, ktorú nie náhodou bude viesť Elena Knopová z Ústavu divadelnej a filmovej vedy SAV.“

Súčasťou tohtoročného programu je aj autorská inscenácia divadla NOMANTINELS, ktorej predstavitelia sú neherci. Predstavenie Príbeh geja / Príbeh lesbyv júli navštívila prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová.  Pôvodná slovenská inscenácia sa snaží na základe mozaiky príbehov rôznych gejov a lesieb priblížiť fázy ich života. Zobrazuje ich vnútorný coming out a jeho prežívanie v slovenskej spoločnosti.

Vytvoriť divadelné predstavenie na motívy filmu je veľká výzva. Nej sa chopil súbor Napíšte si výpoveď. Spracoval snímku Perfetti sconosciuti, čiže Úplní cudzinci, talianskeho režiséra Paola Genoveseho. Dlhoroční priatelia sa príjemne zhovárajú počas večere. Poznajú sa dokonale. Nič pred sebou netaja. A tak sa zahrajú naoko nevinnú hru. Položia na stôl mobily a na všetky správy, telefonáty či WhatsApp sa pozrú spoločne. Pri každom pípnutí či zazvonení zostanú všetci v napätí. Na javisku aj v hľadisku.

Divadlo KĽUD z Kladzian netreba divákom predstavovať. Je výnimočné tým, že prináša kvalitnú slovnú a situačnú komédiu, počas ktorej sa divák natriasa smiechom, ale zároveň sa díva do zrkadla našej každodennosti. Ich nová hra Hore i dolu bez…má v sebe opäť prvky absurdného ľudového humoru v pôvodnom „vichodňarskom“ dialekte, aký prináša jedine bežný divadelný život. Dej inscenácie sa totiž odohráva zhruba 69 minút pred začiatkom predstavenia. V tomto príbehu sú nakumulované všetky nečakané a zaujímavé situácie, ktoré sa kedysi skutočne stali, počas množstva repríz za 20 rokov existencie tohto divadla.

Festival v nedeľu večer uzavrie úžasné autorské predstavenie Jedna na druhúsúboru Art point teatro. Vzniklo na motívy hry Makosúčasného holandského dramatika Roba de Graafa.

Festival OCHOTNÍCI 2019 podporili z verejných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia, Ars Bratislavensis a Regionálna dotačná schéma Bratislavského samosprávneho kraja. Organizátorom podujatia je divadlo SkRAT.

www.facebook.com/festivalochotnici

PROGRAM:

piatok, 6. 9. o 18:00
DS DRIM pri ZUŠ J. Rosinského, Nitra
Za veľkým zošitom

piatok, 6. 9. o 20:00
divadlo Nomantinels, Bratislava
Príbeh geja / Príbeh lesby

sobota, 7. 9. o 18:00
DSD Napíšte si výpoveď, Považská Bystrica
Úplní cudzinci

sobota, 7. 9. o 20:00
Homo Fuge, Púchov
Podzemné blues

nedeľa, 8. 9. o 18:00
divadlo KĽUD, Kladzany
Hore i dolu bez…

nedeľa, 8. 9. o 20:00
Art point teatro, Prievidza
Jedna na druhú

Po každom predstavení nasleduje diskusia s tvorcami.

Zdroj: TS