Thor: Temný svet – Príde na pád silného Asgardu?

Odin (Anthony Hopkins) vládca Asgardu je v koncoch, jeho trón je v ohrození, rovnako ako existencia okolitých svetov. Na jeho svet prichádza mýtická temnota, ktorá mala byť len bájnou poverou ale nie je, temnotu ktorú nikto nečakal ani v tých najtemnejších snoch.

A tak o to je pravda drvivejšia, vodca temných elfov Malekith ničí všetko čo mu stojí v ceste aby dosiahol svoj cieľ. Thor( Chris Hemsworth) zo svojou skupinou neohrozených hrdinov sa musia postaviť na obranu Asgardu, na svoju stranu musí vo vyhrotenej situácii ale povolať aj nevďačnú posilu, nevyspytateľného Lokiho (Tom Hiddleston), dôvera je na hrane ale neostáva mu nič iné a len veriť že záhubu odvrátia.

"Marvel's Thor: The Dark World" Malekith (Chris Eccleston) Ph:

O filme: Komiksové vydavateľstvo Marvel je svojou tvorbou bohaté, čo sa týka rôznorodosti tých dnes už najskvelejších super hrdinov, hrdinov o ktorých sme pred 10 rokmi dohromady skoro nič nevedeli. Veru už to nie je len o Supermanovi či Batmanovi, dnes už mená ako Thor, Captain America či Iron Man sú synonynom slova hrdinstvo a sú vryté do pamäti filmových fanúšikov, okrem filmov sú obchody plné figúriek týchto postáv, či samotných knižiek-komiksov.

Dokonca značka Marvel si vybudovala aj svoje filmové štúdium, ktoré ročne vyprodukuje jeden až dva filmy o hrdinoch zo svojich radoch a aj keď išlo o nemalé investície do týchto projektov sa táto snaha vyplatila a dnes už ide o úspešnú tradíciu. A práve ich tohto ročný Iron Man 3 je zatiaľ komerčne najúspešnejší film z tržbou $1,2miliardy.

"Marvel's Thor: The Dark World" Thor (Chris Hemsworth) and a Kr

A ani pokračovanie Thora nezaostáva za očakávaniami a už po troch týždňoch premietania prekonal tržby prvej časti. A keďže filmy Marvelu žnú veľké úspechy, tak aj štúdio sa snaží svoje filmy robiť čoraz viac bombastické a prepchané úžasnými efektami čo je cítiť s navýšenými rozpočtami.

A treba povedať, že v tomto smere nám pripravili opäť silný zážitok, takže nás čaká neskutočne monumentálna prehliadka brániaceho sa Asgardu pred útokom elfov, prelety Thorovho kladiva ponad hlavy divákov v kine vďaka 3D efektu, veľkolepé súboje, ktoré ale miestami troška kazí rýchli strih.

"Marvel's Thor: The Dark World" L to R: Thor (Chris Hemsworth)

Nechýba tu opäť úžasné herecké obsadenie na čele s Chris-om Hemsworth-om, tomu ale šľape na päty slizký Loki v podaní Tom-a Hiddleston-a, ktorý sa tejto úlohy zhostil bravúrne a miestami si fakt kradne film pre seba, príbeh dokáže miestami aj príjemne pobaviť, narážky sú účelové, občas príde niečo aj trošku na silu nútené (ako Thorové cestovanie v metre pri vyhrotenej situácii) ale to sa dá prepáčiť rovnako ako občasná nevyhnutná príbehová vata, dokonca v poslednej štvrtine filmu príde aj na emócie, či nevyhnutné intrigy.

Keď si to zhodnotíme tak nakoniec štúdiu Marvel vyšiel risk dať réžiu do rúk Alan-a Taylor-a, ktorý doteraz prevažne pracoval len na seriálovej tvorbe, posledné roky sa podieľal na úspešných seriáloch ako Hra o tróny, Impérium – Mafia v Atlantic City. Film Thor:Temný svet ponúka silný zážitok vďaka veľkolepému poňatiu, ktorý sa oplatí vidieť na striebornom plátne.

"Marvel's Thor: The Dark World" Odin (Anthony Hopkins) Ph: Fil

Hodnotenie filmu: 90%
Originálny názov filmu: Thor: The Dark World
Komerčný ohlas filmu Thor: Temný svet (k 25.11.2013):
Rozpočet: $170 miliónov
Otvárací víkend v USA: $85,737,841
Tržby v USA: $167,837,000
Tržby mimo USA: $381,000,000
Tržby Celosvetovo: $548,837,000

V Slovenských kinách od 7.11.2013

thor the dark world poster

Napísal: Matúš Gajdošech