Therapy? vydali nový album, predstavia ho aj v Bratislave!

Severoírski Therapy?, ktorí spolu s Nirvanou či Pearl Jam spoluvytvárali charakteristický zvuk „tvrdej“ hudby 90. rokov, vydávajú tento týždeň svoj v poradí už trinásty štúdiový album A Brief Crack of Light. Album je výnimočný aj tým, že ho skupina netradične predstaví aj v Bratislave, a to na koncerte, ktorý sa uskutoční 31. marca v Majestic Music Clube.

Album, ktorý Therapy? nahrávali postupne už od roku 2010, je podľa prvých recenzií návratom kapely k jej nahrávkam zo začiatku 90. rokov, a hoci neprekonáva úroveň ich legendárneho albumu Troublegum, aspoň sa k nej približuje. „Therapy? mali vždy svoju úroveň, no tento album má v sebe niečo speciálne. Ako keby skupina na sebe popracovala, vstrebala nové vplyvy a samu seba znovuobjavila,“ píše server Love It Loud.

Pre album, z ktorého prvý singel Living In The Shadow Of The Terrible Thing už rotuje v rádiách, si skupina vypožičala názov od Vladimira Nabokova. Ten popisuje život ako „krátky záblesk svetla medzi dvoma večnosťami temnoty“.

Bratislava bude jediným stredoeurópskym mestom, v ktorom sa Therapy? počas svojho turné k novému albumu zastavia. Skupina mala pôvodne v úmysle odohrať len asi desiatku koncertov v západnej Európe, z ktorých niektoré sú už teraz, teda zhruba dva mesiace dopredu, vypredané.

Therapy?, ktorí sa pohybujú na pomedzí punku, metalu a grungeu a pôsobia na scéne už od roku 1989, sú jednou z najvplyvnejších nezávislých kapiel 90. rokov. Ich skladby ako Screamager, Die Laughing či Stories sú neodmysliteľnou súčasťou atmosféry 90. rokov asi rovnako ako Nirvana či Pearl Jam. Práve s týmito kapelami bývajú Therapy? veľmi často spájaní, pričom svojou tvrdosťou majú rozhodne bližšie k parte okolo Kurta Cobaina.

Bratislavský koncert Therapy? bude poskladaný okrem novšieho materiálu najmä zo skladieb z ich najslávnejšieho albumu Troublegum, ktorý mnohí kritici označujú za jedno z najvydarenejších hudobných počinov celej dekády.

Pre trojicu zo severoírskeho Ballyclare pôjde už o druhé vystúpenie na Slovensku – to prvé sa konalo takmer pred dvadsiatimi rokmi ešte v starom, „veľkom“ Účku pod hradnou skalou. V tom čase šlo ešte o pomerne neznáme zoskupenie, ktoré svet ešte len mal objaviť. Už zakrátko však nasledoval ostrý útok na hitparády, husté rotácie na MTV a milióny predaných nosičov.

Predpredaj vstupeniek na koncert Therapy? prebieha výlučne prostredníctvom internetovej stránky www.orepole.sk. Momentálne sú v predaji posledné lístky po 14 eur, po ich vypredaní sa cena zvýši na 16 eur.

Usporiadateľská agentúra Ore Pole priniesla do Bratislavy v minulom roku The Young Gods, Parov Stelar Band, Belleruche či Bena Westbeecha, v najbližších mesiacoch pripravuje okrem iného vystúpenia interpretov ako We Have Band, Ghostpoet, Fanfare Ciocarlia či Shantel & Bucovina Club Orkestar.

Therapy

Zdroj: Agentura Ore Pole
Publikoval: Redakcia GREGI.NET