The Tiger Lillies s tím nejlepším, co kdy vytvořili – v Divadle Husa na provázku

Dark kabaret v tom nejlepším provedení. Britské trio The Tiger Lillies zavíta 4. prosince 2023 do brněnského Divadla Husa na provázku. Představí to nejlepší ze své třicetileté tvorby – v show The Tiger Lillies: From the Circus to the Cemetery.

Jsou považováni za praotce dark kabaretu. Přinášejí temné příběhy plné nečekaných zvratů s jedinečnou směsí punkového šansonu, Jacquesa Brela, gypsy music, námořnických písní a kabaretu. Další neodmyslitenou složkou neobyčejného a nenapodobitelného světa The Tiger Lillies je smysl pro černý humor.

The Tiger Lillies cestují po světě, aby vyprávěli příběh, který zná každé město, ve kterém jsou tmavé uličky němým svědkem hrozných činů a vyskakují z nich legendy o vrazích, podvodnících, gangsterech a skutečný život se odehrává v zasmraděných pajzlech a opiových doupatech.

Zakládajícím principálem tohoto temného kabaretu je Martyn Jacques (klavír, ukulele, akordeón), jehož falzeto je poznávacím znamením TL. Doprovází ho kontrabasista, hráč na theremin a hudební pilu Adrian Stout, který je součástí kapely od roku 1995. Novou posilou je bubeník Budi Butenop navazující na své předchůdce v předvádění klaunských fórů během hry na bicí.

Skupina nahrála bezmála čtyřicet albumů. Kromě nich realizovala i několik divadelně-kabaretních představení (The Tiger Lillies Christmas Carol, The Ancient Mariner and the West End hit Shockheaded Peter) a získala vícero ocenění – například prestižní Olivier Award 2002.

Trio pokračuje s novými projekty. Jenom během posledních třech let nahráli deset nahrávek: studiová alba, reedice a živé záznamy. Globální problémy jim nejsou cizí, zpracovali téma globální pandemie (Requiem for a Virus) a důrazně se postavili proti ruské agresi na Ukrajině. Trpícímu ukrajinskému lidu vyjádřili podporu v podobě alba Ukraine. V létě se stali první zahraniční kapelou, která zahrála na území Ukrajiny – v Kyjěvě a Lvově – během ruské agrese.

Tato show vzbudila velký ohlas, respekt vyjádřila renomovaná média: London Evening Standart ji charakterizoval jako melodrama o bizarní kráse. The Times tvrdí, že v ideálním světě by The Tiger Lillies reprezentovali Velkou Británii na Eurovizi. Nejslavnější divadelní festival na světě Edinburgh Festival o tomto představení napsal: „Je těžké dostatečně ocenit temnou brilantní poetiku The Tiger Lillies, takže nejlépe uděláte, když si na jejich slavnou show obstaráte vstupenku.”

Informace: The Tiger Lillies (VB); 04.12.2023; Divadlo Husa na provázku, Brno

Zdroj: TS