The Dire Straits Experience na Slovensku už v marci! Legenda stále žije…

Uplynulo už viac ako 40 rokov odvtedy, keď v rozhlasoch celého sveta prvýkrát zazneli úvodné takty skladby Sultans of Swing. Zakrátko sme už dobre poznali meno fantastického gitaristu a skladateľa Marka Knopflera, ako aj čaro, z ktorého vznikol jeden celý hudobný vesmír: hudbu skupiny Dire Straits.

Dňa 12. marca 2024 čaká návštevníkov NTC Arény, jedného z najexkluzívnejších bratislavských koncertných komplexov, nezabudnuteľný koncertný zážitok. The DireStraits Experience oslnia fanúšikov vynikajúcej hudby svojou exkluzívnou šou. Jedinou nevýhodou tejto udalostije skutočnosť, že k dispozícii je len 3000 vstupeniek, takže ak si nechceme nechať ujsť tento jedinečný zážitok, budeme sa musieť poponáhľať.

Od rozpadu skupiny Dire Straits uplynulo už viac ako 35 rokov. Zanechali po sebe mnoho jemných kompozícií a hudobných diel – najlepšie, aké kedy vznikli v období rozkvetu rockovej hudby. Ani čas nedokázal ich popularite ublížiť, ba dokonca časom rástla. Viac ako stodvadsiaťmiliónov predaných albumov a zvukových nosičov zďaleka nedosiahol svoj zenit, lámu rekordy, pretože ich hudbu objavuje čoraz viac mladých fanúšikov, ktorí sa pridávajú k oduševneným fanúšikom kapely po celom svete.

V zákulisí tejto viac ako tridsaťročnej prestávky a z dôvodu čoraz väčšieho dopytu po tom, aby sme opäť naživo načúvali zvukom najdramatickejšej hudby histórie rocku, členovia DireStraits Alan Clark, Chris White a Phil Palmer pre účely benefičného koncertu odohraného Royal Albert Hall vytvorili v roku 2011 formáciu The Straits. Nakoľko tvorivo činnýKnopfler sa vydal na neuveriteľne úspešnú sólovú kariéru, Alan Clark požiadal skladateľa Terencea Reisa, aby bol počas Knopflerovej neprítomnosti frontmanom kapely. Kým sa TheStraits o tri a pol roka neskôr rozišli, odohrala skupina viac ako 400 koncertov v 35 krajinách sveta.

Potom, ako ich oslovili, aby odohrali sériu koncertov na Novom Zélande a v Austrálii, začali Chris White a TerenceReis opäť spolupracovať v rámci formácie The Dire StraitsExperience. Pridala sa k nim vynikajúca kapela zložená z najlepších hudobníkov Veľkej Británie. Naskytla sa imzávideniahodná možnosť pracovať s takými rockovými legendami, ako sú Mark Knopfler, David Gilmour, EricClapton, Paul McCartney, Elton John, David Bowie, MickJagger, Tina Turner, Van Morrison, Tom Jones a Sheryl Crow.

Chris White, ktorý s Markom Knopflerom spolupracoval od začiatku 80-tych rokov v tvorbe filmovej hudby, sa v roku 1985 k Dire Straits pridal v rámci svetového turné Brothers In Arms, ktoré lámalo rekordy. Súčasťou tejto veľkolepej šnúryboli vystúpenia na koncertoch Live Aid a k 70. narodeninámNelsona Mandelu v roku 1988. Hral aj na poslednom albume Dire Strais s názvom „On Every Street“, a opäť sa zúčastnil dvojročného svetového turné, v rámci ktorého nahrali živý album a DVD „On The Night“.

V osobe Terencea Reisa sme našli tuším jediného človeka na svete, ktorý dokáže hrať a spievať ako Mark, a zároveň si zachovať vlastnú integritu a identitu. Myslím, že práve toto je podstatou toho, prečo fanúšikovia natoľko akceptujú to, čo robíme. Veria Terenceovi ako svojmu človeku. Vedia, ženechce byť Markom. Vďaka svojej úcte k Markovi dokáže Terence tieto piesne zahrať veľmi úprimne, a vďaka tomudokáže naplno dokáže prejaviť svoju energiu a talent. Práve toto robí tieto vystúpenia živými a sviežimi. Nie sú otrockými kópiami zašlej éry. Bez Terenca by to jednoducho nefungovalo.“

A tak tieto piesne plné ambícií, veľkoleposti a bolestnej krásy opäť zaznejú naživo… pre fanúšikov, ktorí ich udržali pri živote.

Zdroj: Oleg Ivanov Production