The Cranberries: Predstavia sa v Bratislave – predpredaj od dnes!

24.júna o 19:00hod. zažije bratislavský zimný štadión Ondreja Nepelu vôbec prvý koncert The Cranberries u nás. Na legendárnych hitoch Zombie, Linger, Dreams a mnohých ďalších sa môžete zabaviť v rámci ich svetového turné, na ktorom predstavia aj horúcu novinku – po 10 rokoch nový štúdiový album Roses vychádzajúci 27.februára.

The Cranberries sú späť! Štvorčlenná skupina zložená z rodených Írov so speváčkou Dolores O’Riordan, ktorá celú dekádu žiarila v rebríčkoch slávnymi piesňami ako Linger, Dreams a Zombie, po 10 rokoch odmlky vydá svoj nový štúdiový album.

Skupina predala viac ako 30 miliónov nosičov, pričom 4 ich albumy sa umiestnili v Top 20 anglického Billboard-u a celkovo má na konte viac ako 8 regulérnych hitov. Vystupovala pred miliónmi fanúšikov na celom svete, vrátane niekoľkých vystúpení pre pápeža. Objavila sa na obálkach časopisov Rolling Stone a SPIN Magazine, vystúpila v televíznych talkshow Davida Lettermana a Jaya Lena. Po niekoľkoročnej odmlke, počas ktorej sa členovia skupiny venovali svojim rodinám, sa skupina veľkolepo vracia albumom Roses, ktorý je ich šiestych štúdiovým albumom a prvým od albumu Wake Up And Smell The Coffee, vydaného v roku 2001.

Cranberies

“Vždy som mal ten pocit, že ešte nejaký album nahráme,” hovorí gitarista Noel Hogan. “Len sme sa dohodli, že od toho všetkého si na chvíľu oddýchneme. Ale teraz, keď sme späť, cítime sa skvele.“ Speváčka Dolores O’Riordan dopåňa: “Od prvej minúty hrania to vyzeralo, ako keby sme nikdy neskončili. Hranie s The Cranberries je ako keď si obujete pár perfektných topánok. Je to vzájomná chémia. Všetci sú nadšení.”

Nová etapa v kariére The Cranberries prichádza po úspešnom celosvetovom koncertnom turné v roku 2010, ktoré znamenalo znovuzrodenie skupiny a počas ktorého každý z koncertov odohrali pred vypredaným hľadiskom. Pri zvukových skúškach počas turné, keď si Dolores, gitarista Noel, jeho brat Mike, hrajúci na base, a bubeník Fergal Lawler našli čas na pretavenie svojich hudobných nápadov a melódií do nových piesní s charakteristickým zvukom Cranberries.

 

Výsledkom je album Roses, obsahujúci 11 nových piesní. Na albume produkovanom starým priateľom a spolupracovníkom skupiny Stephenom Streetom (The Smiths, Blur a nedávno tiež Kaiser Chiefs) možno nájsť piesne znejúce ako perly ukryté hlboko v duši The Cranberries, ktoré pripomínajú čerstvosť a akustickú originalitu ich prvých dvoch albumov Everybody Else Is Doing It, So Why Cant We? a No Need To Argue. Prostota ich melódií sa vracia a dostáva dostatok miesta, pričom slová vyzreli a objavujú spleti a zákutia neistých ciest života.

Piesne sú rôznorodé svojím tempom aj náladou. Od mäkkej a letnej Fire and Soul k Raining In My Heart nasiaknutej štýlom reggae a k rýchlej búrke, ktorá sa preženie cez pieseň Conduct Yourself. Oslobodená od neustálej rutiny koncertných turné a albumov, ktoré ju poháňali pred už spomenutou prestávkou, prináša skupina na albume Roses piesne od interpreta so sviežim hladom po tom správnom zvuku. A na každom rohu počujete ten nezameniteľný zvuk hlasu Dolores O’Riordan, ktorý ako kľúčový nástroj premenil na konci 80-tych rokov minulého storočia za pár rokov túto kapelu zo skupiny mladých írskych nádejí na senzáciu televízie MTV a celosvetovo uznávanú hudobnú skupinu.

Niektoré zo songov z posledného albumu pochádzajú z obdobia predtým, ako v roku 2003 The Cranberries pauzovali, ako Astral Projection a Raining In My Heart. Ostatné pochádzajú z pokusov z roku 2010, ako Serendipity, Conduct Yourself a pohodový prvý single Tomorrow. Ale predsa len prišlo počas nahrávania u Metalworks v Toronte v apríli a máji 2011 na poslednú chvíľu niekoľko prekvapení. Keď Dolores sledovala film Limitless, počula melódiu, ktorú pre ňu uchoval Noel. Ihneď sa jej veľmi zapáčila a ešte v tú noc napísala k nej text – song nazvala Roses. Tento song je teraz názvom albumu, v poradí šiestym skupiny The Cranberries, o ktorom sú jej členovia presvedčení, že prinesie radosť ich fanúšikom a získa si aj ďalších.

Okrem noviniek aj legendárne hity Linger, Dreams, Zombie, Ode To My Family, Free To Decide, When You’re Gone, Salvation, Promises, Animal Instinct, Just My Imagination si môžu teraz po prvýkrát vychutnať naživo aj Slováci už 24.júna o 19:00hod. na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Predpredaj vstupeniek v sieti Ticketportal štartuje v pondelok 30.januára v cenách od 25€. Limitovaný počet 700ks exkluzívnych VIP vstupeniek na státie priamo pred podium je v cene 55€. Miesta na sedenie v cenách od 39€.

Koncert The Cranberries prináša agentúra Amadeus.

Zdroj: Amadeus
Publikoval: Redakcia GREGI.NET