The Butchers ako ste ich ešte nepočuli, kapela zverejnila svoju najintímnejšiu skladbu.

Kapelu The Butchers, ktorej jadro tvoria bratia dvojičky András a János Hushegyi od vzniku charakterizujú tvrdé gitarové riffy a výrazný chrapľavý spev Andrása Hushegyiho. Už od detstva spájala bratov hudba a ich rôznorodé cítenie, ktoré vkladajú do svojej kapely. V novinke Come Home prichádzajú však s najprecítenejšou formou hudobného prejavu, ktorú doteraz neukazovali často. Prekvapili nielen aranžmánom skladby, ale aj jednoliatym minimalistickým videoklipom.

Skladbu Come Home napísal András pred piatimi rokmi svojej manželke, vtedy ešte priateľke, ktorá vycestovala na pol roka v rámci projektu ERASMUS do Drážďan. „Bolo to pre nás ťažké obdobie, vzdialenosť bola veľká, preto nebolo jednoduché sa stretávať. A práve táto naša životná situácia bola inšpiráciou k napísaniu skladby. Keď som jej ju neskôr prvýkrát zahral, tak sa od dojatia rozplakala,“ prezrádza spevák András Hushegyi hlboký zrod piesne.

Navyše posolstvo skladby dostáva v dnešných pandemických časoch ďalší rozmer. Viaceré rodiny pre aktuálnu celosvetovú situáciu sú odrezané od svojich rodín a ich blízki musia ostať za hranicami bez možnosti návratu domov počas vianočných sviatkov. „Aj ja mám viacero kamarátov, ktorých som už nevidel viac ako pol roka a asi ich ani tak skoro neuvidím. Svoju sestru som videl naposledy v lete tohto roka a, bohužiaľ, ešte potrvá dlho, kým sa budeme môcť stretnúť. Neostáva nám však nič iné, len trpezlivo čakať a dúfať, že všetko dobre dopadne,“ vysvetľuje gitarista kapely János Hushegyi aktuálnu myšlienku nesúc sa v rovine skladby.

Novinka Come Home bola nahrávaná v galantskom štúdiu Gila. Ako hovorí András, na finálnej podobe piesne má veľkú zásluhu Ádám Gila Szabó, ktorý ju významným spôsobom posunul ďalej ako producent. „Vymyslel zaujímavé linky a pomohol nám lepšie vypracovať aranžmán skladby. Tiež to bol práve on, kto prišiel s nápadom nahrať basové linky na fretless basgitare alebo doplniť spektrum a priestor o ďalšie rytmické partie. Vo veľkom nám otvoril oči pri nahrávaní spevov a doprovodných vokálov a viedol nás ako ostrieľaný a skúsený vocal couch. Som presvedčený, že bez neho by skladba nebola taká silná,“ opisuje András proces nahrávania a inšpiratívny vklad.

Videoklip vznikol v spolupráci s kameramanom a fotografom Jakubom Horňákom. Nakrúcanie prebiehalo na veľkom pódiu Mestského kultúrneho strediska v Šamoríne. „Zamestnanci kultúrneho strediska nám umožnili použiť svetlá nainštalované nad pódiom a vďaka tomu sme mohli využiť známy spôsob svietenia, ktorý sme plánovali v klipe prezentovať. Najviac práce s natáčaním mal však  Jakub, nakoľko si musel presne premyslieť každý svoj krok a trajektóriu, ktorou sa bude na pódiu premiestnovať. Doslova musel tancovať s kamerou okolo môjho brata, aby sme dosiahli očakávaný výsledok“ dodáva János k priebehu natáčania videoklipu.

Skladbu nájdete na novom EP kapely s názvom Hope, ktoré je dostupné zatiaľ len vo fyzickej forme. Môžete si ho objednať na webovej stránke kapely.
Digitálna forma bude dostupná od 22. januára 2021 na všetkých streamovacích službách.

Zdroj: Michal Neffe