The Best Of Tour 2006 Mira Žbirky se rozjíždí!

Miro Žbirka tento rok oslaví čtvrtstoletí svého sólového pùsobení v hudební branži. V popmusic začínal jako kytarista a zpìvák skupiny Modus. To bylo v roce 1976. Zároveň s ním tam přišla i Marika Gombitová. S Lehotského písní Úsmev získal Modus Zlatou lyru a zakrátko se stal jednou z nejpopulárnìjších slovenských kapel, která produkovala jeden hit za druhým.

Pozdìji přišli kytarista Laco Lučenič a bubeník Dušan Hájek. S touto skupinou Miro absolvoval desítky koncertù po celé Evropì a nahrál tři alba. Po tom druhém mu bylo jasné, že v nìm vítìzí chuť skládat a zpívat vlastní písničky. Vydavatelství Opus mu vydalo v roce 1980 jeho první sólové album Doktor Sen, na nìmž byly takové hity jako V slepých uličkách či Balada o poľných vtákoch. Po tomto Žbirkovì sólovém úspìchu se nikdo nedivil, když z Modusu odešel a s Lučeničem a Hájkem založil v roce 1981 rockovìjší Limit.

Meky Žbirka
Meky Žbirka

Druhé sólové album Sezónne lásky (1982) slavilo rovnìž velký úspìch. Hity jako Biely kvet či Atlantída okupovaly rozhlasové vlny obou československých rádií a vynesly Mekymu obrovskou popularitu. Jako první slovenský zpìvák získal ocenìní Zlatý slavík v kategorii Nejpopulárnìjší zpìvák, když porazil Karla Gotta. Dvacet let na to, v roce 2002, si toto vítìzství zopakoval na Slovensku a jeho duet se zpìvačkou Marthou Čo bolí, to prebolí získal v Česku ve stejném roce titul Hit roku. Bìhem let vydal řadu úspìšných alb, kromì již zmiňovaných Doktor Sen a Sezónne lásky, to byly např. Roky a dni, Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania, Meky, Modrý album či poslední Dúhy.

Čtvrtstoletí na československé hudební scénì neubralo Žbirkovi nic z jeho kvalit ani popularity. Svìdčí o tom i fakt, že sbírá na Slovensku jedno nejvyšší ocenìní za druhým: stal se potřetí slovenským Zlatým slavíkem, popáté zvítìzil ve slovenské anketì Osobnost televizní obrazovky v kategorii zpìvákù a loni bodoval i v Aurelovi, který je obdobou českého Andìla, když získal cenu za nejlepšího zpìváka roku. Jeho koncerty jsou vyprodané a atmosféra na nich fantastická. S přibývajícími léty přichází stále nová generace jeho fanouškù.

Meky Žbirka
Meky Žbirka

Slovenské koncertní turné

Profesní jubileum oslaví Miro koncertní šňùrou po dvanácti nejvìtších slovenských mìstech. Po Slovensku bude následovat Česká republika. Žbirkovo koncertní turné s kapelou No Limit The Best Of Tour 2006 začíná 24. února 2006 v Prešovì. „Na koncertech projdeme všechna období od mé první desky s kapelou Limit až po současné album Dúhy,“ upřesnil Žbirka. V roli hosta se po boku Žbirky představí jedna z nejúspìšnìjších slovenských interpretek Zuzana Smatanová. Turné tak ponese podtitul Turné dvou Zlatých Slavíkù.

„Na každém koncertu představím speciálního hosta, který se mnou spolupracoval. Chci pozvat i Davida Kollera nebo Laco Lučeniče,“ dodal Žbirka. Textař Kamil Peteraj se snaží přesvìdčit i Mariku Gombitovou, aby se objevila na nìkterém ze Žbirkových koncertù. „Marika je informovaná o Mekyho turné, ale její účast je otázkou jejího momentálního rozhodnutí,“ dodal. Na nìkterém z koncertù by se mìli objevit i umìlci ze seskupení Meky Revival (na obrázku vpravo). Tito mladí hudebníci přezpívali Žbirkovu Baladu o poľných vtákoch z jeho prvního sólového alba Doktor Sen. „Písnička Balada o poľných vtákoch vznikla jako pocta Mekymu, jelikož letos tomu bude právì pìtadvacet let, kdy se vydal na sólovou dráhu.

Meky Žbirka
Meky Žbirka

Rozhodli jsme se, že touto písní vzdáme hold našemu slovenskému zpìvákovi a zároveň podpoříme jeho velké turné,“ vysvìtlil Julo Viršík, který spolu s Juliem Kurucem a společností HIT Production stojí za nápadem oživit jednu z nejkrásnìjších slovenských balad a zároveň organizují Žbirkovo turné The Best of Tour 2006. Žbirka do tvorby coververze vùbec nezasahoval, poslechl si ji, až když byla hotová. „Meky byl dost zvìdavý a přiznal se nám, že mìl trochu strach, jak to dopadne. Ale když si skladbu poslechl, byl nadšený a řekl, že se cítí poctìný. To nás nesmírnì tìší,“ dodal Viršík. Skladba dostala nový, moderní nádech. „Chtìli jsme z Balady udìlat radostnou vìc, která respektuje originál, ale ve verzi z pohledu mladých umìlcù, z nichž vìtšina ještì nebyla na svìtì, když balada vznikla.“

The Best Of Tour 2006

24. února Prešov mìstská hala
26. února Michalovce sportovní hala
27. února Košice Hala Cassosport
2. března Lučenec sportovní hala výstavištì
3. března Banská Bystrica sportovní hala na Štiavničkách
5. března Ružomberok sportovní hala
6. března Prievidza sportovní hala
8. března Žilina sportovní hala Bôrik
9. března Trenčín sportovní hala
12. března Nitra Estrádní hala PKO
13. března Trnava sportovní hala
15. března Bratislava Sibamac Arena

———————————————–
Zdroj: 2media.cz
Foto: © Dreamwolf – 2004 – 2005
:::music is everything … gregi.net:::