Terry Riley in the Club: 6. decembra v NuSpirit clube!

Druhá akcia, ktorá prináša súčasnú vážnu hudbu do klubového prostredia. Náš kurátor Stroon mal opäť skvelú voľbu. Po septemberovom Stevovi Reichovi predstavíme ďalšieho klasika amerického minimalizmu, Terryho Rileyho v intrepretácii Veni Enseble. 




Dnes už bezpochyby kultová a zároveň klasická skladba hudobného minimalizmu In C, ktorú Terry Riley vytvoril v roku 1964 predstavuje akýsi prototyp hudby tejto štýlovej epochy. Aj Steve Reich (ďalšia kľúčová postava amerického hudobného minimalizmu), ktorý na jej predvedení vtedy participoval, sa o nej vyjadril v tom zmysle, že mala veľký podiel na formovaní jeho vlastného kompozičného štýlu. Táto skladba je napísaná na jedinom kuse papiera a jej trvanie sa pri každom uvedení líši v závislosti od toho, koľkí hudobníci ju hrajú a ako dlho opakujú jednotlivé rytmicko-melodické modely, z ktorých je utvorená. 




6. decembra bude táto skladba v Nu Spirit Clube predvedená spoločne dvoma združeniami. Významným VENI ENSEMBLE, ktorý je na scéne od konca 80-ich rokov, sústreďujúc sa na interpretáciu súčasnej vážnej hudby. Medzi jeho vedúcich členov patria napr. Daniel Matej, Marián Lejava a Ivan Šiller, ktorí sú aj iniciátormi projektu VENI ACADEMY. Projekt, ktorý je založený na myšlienke dlhodobého pravidelného vzdelávania mladých hudobníkov v oblasti interpretácie súčasnej hudby.


Terry Riley in the Club – In C 

by Veni Ensemble
warm up & after DJ Stroon
6.12.2011, Nu Spirit Club, Bratislava
contemporary music, minimalism
entry: 5eur



Terry Riley in the Club


Zdroj: NuSpirit

Publikoval: Redakcia GREGI.NET