Témou festivalu ARTETERAPIA sú Ľudia na úteku.

Festival Arteterapia dáva priestor angažovanému komunitnému umeniu, ktoré reflektuje dianie vo svete; to nie je nikdy tak ďaleko, aby nás neovplyvňovalo. Inak to nie je ani s utečeneckou krízou, ktorá nás zastihla nepripravených. Aj preto sa témou siedmeho ročníka festivalu stali Ľudia na úteku.

Program zahŕňa túto tému v rôznych formách, okrem iného ponúka silné predstavenie divadla zo srbskej Subotice Exodus, premietanie dokumentov, výstavy fotografií, verejné diskusie, kolokvium, ochutnávku jedál afgánskej kuchyne a záver bude patriť deťom. Arteterapiu, ktorá sa koná od 5. do 8 októbra 2016 na Malej scéne STU v Bratislave, otvorí v stredu večer vernisáž výstavy Andreja Bána s názvom Na ceste.

Náš festival ponúkame ako možnosť nahliadnuť do sveta ľudí utekajúcich za hranice, ktorý nám bol sprostredkovaný iba cez médiá. Chceli by sme prispieť skúsenosťou ľudí, ktorí to prežili a zároveň pretavili do umeleckej výpovede, ale aj ľudí,  ktorí celý ten proces dokumentovali a stále dokumentujú,“ povedala o Arteterapii a jej poslaní riaditeľka festivalu Viera Dubačová. „Festival Arteterapia má za cieľ pokúsiť sa o nestranný a komplexný pohľad na súčasnú situáciu vo svete, nahliadnuť do Pandorinej skrinky utečeneckej krízy, pokúsiť sa zmierniť strach v ľuďoch , ale predovšetkým  –  aspoň trochu všetkému porozumieť,“ doplnila producentka Lívia Filusová, Furia Film.

Program aktuálneho ročníka festivalu sa začne v stredu 5. októbra 2016 o 17.00 hod. v divadelnej sále na Dostojevského rade vernisážou výstavy fotografií reportéra Andreja Bána, ktorý sa roky intenzívne zaoberá práve témou, ktorá sa stala mottom tohtoročnej Arteterapie. „Plne možno pochopiť ľudí, ktorí utekajú z krajín ako je Sýria, Irak či Afganistan, žiť tam je peklo. Kto to nevidel, nedokáže si to predstaviť. A nejde iba o samotnú vojnu, aj o jej následky. Zároveň je zrejmé, že Európa nemôže všetkých prijať. Oddelenie utečencov od ekonomických migrantov (tí prví majú nárok na azyl, tí druhí nie) je nevyhnutné. Iba kombinácia humánneho prístupu a rešpektovania zákonov, noriem a ochrany hraníc môže zabezpečiť, že my Európania sa spätne budeme môcť na seba v zrkadle pozrieť a povedať si: zvládli sme to,“ povedal Bán.

Do Bratislavy zavítajú na festival aj divadelníci zo Subotice, mesta na severe Srbska pri hraniciach s Maďarskom. Inscenácia súboru Kosztolányi Dezső Színház EXODUS sa vyznačuje špecifickým spôsobom práce režiséra Andrása Urbana a inovatívnou estetickou produkciou. Je neoddeliteľne spojené s lokálnou a globálnou realitou súčasnosti. Hra vypovedá o dnešných utečencoch, ktorí sa zhromaždili na farme v Subotici, nachádzame v nej odkazy na antiku, bibliu i knihu Exodus. Predstavenie sa odohrá v rámci otváracieho večera, v stredu o 18.00 hod.

Vo štvrtok o 13.00 hod. sa bude konať  verejná diskusia s názvom Kam kráčaš, Európa? Diskutovať budú Iveta Radičová, Andrej Bán a Rado Sloboda. „Spojená Európa priniesla bezprecedentný mier a prosperitu polmiliarde ľudí, napriek tomu sa EÚ tento rok prvýkrát zmenšila. Veľká Británia si zvolila vystúpenie. V strednej Európe narastá populizmus a nacionalizmus. Radikálne politické zoskupenia silnejú aj na Západe. Zdá sa, že Angela Merkel a Nemecko je poslednou hrádzou dezintegrácie.  Pesimizmus? Nie, nová realita,“ povedal Sloboda, ktorý bude viesť na festivale takmer všetky diskusie.

V druhý deň festivalu sa uskutočnia aj vernisáže ďalších výstav, fotografov Jana Skalíka a Tomáša Rafu. Obe udalosti budú spojené s diskusiami. Vo štvrtok  je na programe tiež ochutnávka z afgánskej kuchyne, o 17.00 hod, po Iných chutiach deň zavŕši scénické čítanie so začiatkom o 18.00 hod. Účinkujúci: Badria Sheikholeslami Ghazvini, Masoud Alaghandan Motlagh, Bashir Ahmad, Azim Farhadi predvedú výber z básní Omara Chajjáma Túžba je vták, čo nie je v Tvojej sieti spojený s tradičnou perzskou hudbou.

Piatkový program otvoria dopoludnia dve verejné diskusie. Ráno o 9.00 hod. na tému –  Koho zbrane spôsobujú utečeneckú krízu?Luciou Bernátovou a o 11.00 hod. sa začne diskusia s názvom Dokumentaristi na hraniciach, o svojich skúsenostiach, tom videnom a zachytenom budú hovoriť: Andrej Bán, Ján Skalík, Tomáš Rafa. O 12.30 hod. príde na rad Kolokvium s podtitulom Migračná kríza ako odraz v zrkadle kultúry, ktoré je ako jediné určené hosťom na pozvánky. Večer o 18.00 hod. vystúpi Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice s úspešnou inscenáciou inšpirovanou poviedkou slovensko-švajčiarskej autorky Ireny Brežnej List čiernemu synovi. Týka sa autentickej skúsenosti matky belošky, ktorá porodí syna čiernej farby pleti. Ide o intímnu spoveď matky,ktorá sa stretáva so skrytými i zjavnými prejavmi rasizmu voči svojmu dieťaťu a nechápe prečo. Festivalový piatok sa zavŕši koncertom, vystúpi kapela Balkansambel.

Program posledného dňa sa začne o 10.00 hod. verejnou diskusiou Dialóg – niet inej cesty. „Slovensko a jeho visegrádski susedia sa vymedzili proti zvyšku Európy odmietavým postojom voči utečencom. Máme na to, dodržať svoje medzinárodné a morálne záväzky voči migrantom a zároveň si udržať hodnoty západnej civilizácie? Je táto dilema skutočná? Ak náboženstvá kážu lásku, kde sa v radoch veriacich berie nenávisť? Akú úlohu by mali zohrať médiá, mienkotvorné osobnosti, náboženskí a duchovní lídri?,“ píše sa v anotácii diskusii, ktorú bude viesť Mário Nicolini, Forum of the World’s Religions – Slovakia. Diskutovať budú: Anna Galovičová, Mohamad Safwan Hasna, Daniel Pastirčák, Jozef Lenč.

Záver bude patriť deťom. V sobotu 8. októbra prídu na Malú scénu deti utečencov, ktoré dostanú hračky zo zbierky a tiež nosiče, ktoré ušili ženy, dobrovoľníčky v rámci projektu Domov na mame. Po polhodine, o 14.30 hod. bude pre nich pripravené predstavenie Bratislavského bábkového divadla Zhavranelí autora Jozefa Mokoša, známy príbeh na motívy rozprávky Boženy Němcovej režíroval Peter Palík.

Festival Arteterapia 2016 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Na väčšiu časť programu je vstup voľný.

arteterapia_logo_final_min

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu Artererapia 2016