Tell it quick: Rozhovor s riaditeľom Slavomír Siskom!

Festival krátkych filmov Tell it quick sa po minuloročnom úspechu prehupol do svojho druhého ročníka. Hoci prebieha virtuálnou formou, rýchlo sa dostal do povedomia a jeho priebeh sleduje už viac než tisícka filmových fanúšikov. Tento rok sa k nemu pripojil aj mladší súrodenec – festival fotografie pod rovnakým názvom. Za rozbiehajúcim sa projektom stojí študent Žilinskej univerzity, Slavomír Siska.

Tell it quick sa v prostredí internetu a pomaly aj mimo neho stáva čoraz známejším. Obligátna otázka na začiatok teda znie, ako si sa dopracoval k myšlienke zorganizovať si vlastný festival? Myslíš, že mladí tvorcovia nedostávajú dostatok priestoru na sebaprezentáciu?
Túto otázku veľmi rád dostávam a veľmi rád na ňu odpovedám. Vedel som, že chcem spraviť niečo nové, čo tu ešte nebolo. Neviem ani ako, so spolužiakom sme sa dostali k nápadu, že spravíme filmový festival. A aký dáme názov? Tell it quick, pretože v súťaži sú aj kategórie sekundových filmov. Všetko som si nechal uležať v hlave a potom som začal pracovať. Bolo to ťažké, či už v hľadaní partnerov, sponzorov, bola to skrátka drina.


Aké boli prvé ohlasy na Tell it quick? Isto si sa stretol aj s negatívnymi názormi a rozporuplným prijatím. Čo z toho ťa najviac presvedčilo o tom, že má zmysel vo festivale pokračovať aj 2. ročníkom?
Po prvom ročníku som bol šťastný a prekvapený. Úspech bol skvelý. Množstvo kvalitných filmov a hlavne veľa kladných názorov na festival ma presvedčilo spraviť aj ďalší ročník.

Prekročil počet príspevkov druhého kola tvoje očakávania alebo zaostáva za 1. ročníkom?
Ťažko je ešte teraz hodnotiť, ešte stále sa môžu filmy, ako aj fotografie, posielať. Ale pomaličky môžem povedať, že tento ročník bude určite na kvalitu filmov lepší a čo sa týka napríklad aj spolupráce s partnermi, atraktívnejší. Získali sme zvučné mená, ako napríklad Topfest, agentúru Triad, minerálnu vodu Maštinskú, časopisy Playboy, Kinečko, FotoVideo, Proficams, TV Patriot a mnoho ďalších reklamných a mediálnych partnerov, za čo som im nesmierne vďačný.

Ako by si zhodnotil kvalitu príspevkov v súťaži? Sú medzi tvorcami aj profesionálni filmári?
Kvalita príspevkov je skutočne na úrovni, ja som ale iba organizátor, hodnotiť musia hlavne porotcovia. Medzi filmármi nie sú profesionáli, sú to väčšinou študenti, poloprofesionáli, ale aj amatérski tvorcovia.

DSC


Medzi porotcami sa objavujú aj známe mená, krstnými rodičmi festivalu sa stali herečka Eva Pavlíková a muzikant Miloslav „Whisky“ Láber. Bolo ťažké zlanáriť ich na spoluprácu?
Títo ľudia, ako aj iné známe tváre, majú mnoho povinností. Je ťažké sa k nim dostať, aby si na vás našli čas, dohodli sa s vami. Ale musím povedať, že pani Eva Pavlíková aj spevák Whisky boli ústretoví a súhlasili, že budú krstnými rodičmi festivalu. Ďalší porotcovia festivalu sú napr. scenárista Marek Leščák, režisér Vladimír Javorský, režisér Anton Šulík, riaditeľ portálu Kinema.sk Peter Konečný a producent a herec Martin Prochádzka.

Vyvrcholením každého súťažného festivalu je práve odovzdávanie cien. Kde a kedy sa uskutoční a na čo sa zúčastnení môžu tešiť?
Odovzdávanie cien sa veľmi pravdepodobne uskutoční 10.apríla v Žiline na Stanici-Záriečie. Na vyhodnotení sa odovzdajú ceny autorom, vyhlásia sa výsledky a uverejní sa aj oficiálna pesnička pre festivalu, na ktorej pracuje skupina Hidden Road.


Aký bol popud na založenie fotofestivalu k pôvodne čisto filmovému Tell it quick? Je podľa teba o fotografiu väčší záujem tým, že ide o ľuďom prístupnejšie médium v porovnaní napríklad s filmovou kamerou?
Samozrejme. Fotografiu dokáže vytvoriť väčšie množstvo ľudí, teda hlavne fotoaparát je viac prístupnejší pre ľudí. Chcel som to urobiť preto, lebo fotografia je blízka filmu, ale hlavne, chcel som festival Tell it quick rozšíriť o ďalšiu časť. O rok, keď filmový festival bude mať svoj tretí ročník a fotografický svoj druhý ročník, mám v pláne spraviť aj divadelný festival a s ním aj prvý ročník výtvarného festivalu. Takže by naraz prebiehali štyri festivaly.

Kde sa môžu záujemcovia dozvedieť viac informácií o priebehu Tell it quick, či o jeho pravidlách?
Viac informácií o festivale môžu záujemci získať na Facebooku alebo na oficiálnej webovej stránke www.tell-it-quick.php5.sk.

Vyzerá to tak, že si pomerne všestranne zaujatý človek. Čo všetko sa dá ešte stíhať popri škole a organizácii dvoch festivalov?
Ja sa niekedy sám sebe divím, ako to všetko stíham. Študujem, organizujem dva festivaly, robil som aj hudobný, ktorý bude mať druhý ročník, som manažérom dvoch hudobných skupín, spolupracujem s niekoľkými filmármi a hudobníkmi, spolu s kolegom robím filmové prednášky úsmevnou formou, pracujem v jednej televízii… No je toho dosť. Snažím sa na sebe pracovať, získavať nové kontakty a skúsenosti. Ale keď raz prídu aj dva nové festivaly, ako som spomínal, bude to skutočne drsné ☺.

Festival Kratkych filmov

Zdroj: Tell it quick
Publikoval: Redakcia GREGI.NET