Teatro Colorato má na konte ďalšiu premiéru, uviedlo jedinečné spracovanie poetickej inscenácie Ráchel od Hviezdoslava.

Veľké diela literatúry potvrdzujú svoju kvalitu nadčasovosťou. Platí to aj v prípade nášho básnického velikána Pavla Országha Hviezdoslava. Tvorivý tím bratislavského divadla Teatro Colorato pripravil premiéru divadelného spracovania jeho nádhernej poetickej básne Ráchel, ktorá je aktuálna viac ako kedykoľvek predtým. Hlavnú hrdinku si zahrala herečka Eva Mores, ktorú diváci poznajú z televízneho seriálu Nemocnica.

Profesionálne divadlo Teatro Colorato z Bratislavy má na konte množstvo úspechov. Už trikrát si prinieslo ocenenia z Medzinárodného divadelného festivalu LES THEATRALIES DE CANNES na Azúrovom pobreží vo francúzskom meste Cannes. Nezaspalo však na vavrínoch a vo svojej tvorbe stále napreduje. Aktuálne predstavilo vlastné spracovanie poetickej básne Ráchel od Pavla Országha Hviezdoslava.

„Hoci Hviezdoslav čerpá svoj námet zo starozákonnej Herodesovskej témy, nezmyselnosť vraždenia nevinných, udržanie si moci a vplyvu za cenu ľudských obetí sa dnes javí ešte viac mrazivo aktuálna. Tento nový repertoárový prírastok je po inscenáciách Ó SLÁVA  HVIEZD Ó SLÁVA a Časy, časy, mrcha časy akýmsi symbolickým zavŕšením našej hviezdoslavovskej trilógie,“ hovorí režisér inscenácie Peter Weinciller.

Ráchel zožala medzi divákmi fantastický úspech. A to vďaka aktuálnej téme, posolstve a silnému vizuálnemu divadelnému zážitku.

„Snažili sme sa zachytiť vnútornú podstatu bolesti a boja jednej matky, ktorá v nezmyselných „jatkách“ prišla o svoje deti. Či to bolo kedysi v dobe narodenia Krista, alebo dnes, bolesť zo straty je rovnaká. V inscenácii sme sa však snažili vyhnúť pátosu, ku ktorému táto téma prirodzene zvádza a poukázať skôr na vnútorný proces, ktorý sa odohráva v trpiacom a bezbrannom človeku. Či sa nám to podarilo, nech posúdia diváci…“ zdôrazňuje dramaturgička inscenácie Judita Sadíleková.

Špecifický žáner divadla poézie si vyžadoval minimalistické rekvizity a osobitý inscenačný prístup.

„Ako výtvarný koncept sme si zvolili tmavý stôl s bielym porcelánom, šálkami a hru so svetlom. Metafora krehkosti témy sa v porceláne priam ponúka,“ hovorí scénografka Michaela Zajačková. 

Postavy vojakov, súrodencov Ráchel, hrobárov  a „komentátorov deja“ hrajú mladí talentovaní herci Martin Toman a Lukáš Herc. Hlavnú hrdinku Ráchel bravúrne stvárnila Eva Mores, ktorá si z filmových a televíznych projektov „odskočila“ na javisko odohrať peknú dramatickú postavu. 

„Hviezdoslavov verš prirodzene zvádza k istému dramatickému pátosu a „recitovaniu“. Pre mňa bolo najťažšie udržať emóciu na uzde a zobraziť postavu Ráchel s istou dávkou odstupu, vnútornej pravdy a prirodzenosti, ktorú si žáner divadla poézie vyžaduje. Uvedomujem si, že potrebujem stáť na javisku. Filmovanie je super, ale stvárňovať divadelnú rolu pred živým publikom je vždy vzrušujúce a vždy nanovo,“ prezradila herečka Eva Mores, ktorú diváci poznajú najmä z televízneho seriálu Nemocnica, či nového filmu Svetlonoc.

Vypredané premiéry sa tešili diváckym ováciám ale aj hlbokému tichu, ktoré nastalo po skončení predstavenia. Zdá sa, že máme nad čím premýšľať. Najmä v tejto komplikovanej dobe. A je skvelé, že divadelníci nám ponúkajú svoj pohľad na tieto témy kultivovaným a vysoko umeleckým spôsobom. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií nájdete na webovej stránke divadla www.colorato.sk

autor: Pavol Országh Hviezdoslav
názov: RÁCHEL
réžia: Peter Weinciller
dramaturgia a koncept: Judita Sadíleková
scéna a kostýmy: Michaela Zajačková
účinkujú: Eva Mores, Martin Toman, Lukáš Herc
produkcia: Teatro Colorato, Františkánske námestie 3, Bratislava – Staré Mesto
www.colorato.sk

Zdroj: NK Factory