Tanečné večery sú jedny z najpopulárnejších podujatí aj u nás na Slovensku.

Organizátori preto už teraz pozývajú na Tanečný večer s Bratislava Hor Serenaders, ktorý sa uskutoční v Istracentre 25. apríla 2020, a na Veľký tanečný večer 9. októbra 2020, ktorý sa bude už tradične konať v Starej tržnici, v Bratislave.

 Predstavte si, že vstúpite do veľkej tanečnej sály, zatiahne sa za vami ťažký brokátový záves a vy sa ocitnete niekoľko desiatok rokov dozadu v preslávenej americkej tančiarni. Parket zapĺňajú dámy v krásnych šatách, uhladených účesoch s čelenkami či klobúčikmi a štýloví, elegantní páni v oblekoch. Z pódia sa ozýva hudba 20.  – 40.rokov a ľudia tancujú do rytmov dvoch legendárnych hudobných telies, ktoré súperia o priazeň divákov.
Tanečné večery sú jedny z najpopulárnejších tanečných podujatí aj u nás na Slovensku a začiatkom októbra sa opäť jeden uskutočnil v Starej Tržnici, v Bratislave.

11. októbra sa na tanečnom parkete stretlo takmer 1000 nadšencov tanca, swingovej a jazzovej hudby. Tento raz podujatie nebolo iba hudobnou a tanečnou udalosťou, ale aj oslavou 65. narodenín Ondřeja Havelku, frontmana orchestra Melody Makers, ktorý spolu s Bratislava Hot Serenaders (B.H.S.) hviezdil pred plným parketom.

„Novinkou bol úplne nový tanečný parket o celkovej ploche 250m2, ktorý bol špeciálne pre túto príležitosť privezený a zmontovaný v Starej tržnici. Sme nesmierne vďační spoločnosti EVEREL s.r.o., že značkou QUICK-STEP (mimochodom veľmi príznačnej, keďže je to zároveň názov jedného tanca) podporila túto významnú spoločenskú udalosť. Tanečníci si túto naozaj kvalitnú podlahu užívali celý večer.“ – hovorí hlavný organizátor podujatia, a zároveň spevák orchestra B.H.S., Miloš Stančík.

Pre všetkých tancachtivých si orchester Bratislava Hot Serenaders ako organizátor akcie, pripravil v spolupráci s Bratislavskou tanečnou školou B-Swing tanečný workshop predswingových tancov. Tanečné lekcie sú síce súčasťou tanečných večerov po dlhé roky, ale tentokrát si páni Kubriczký z B-Swingu a Stančík z B.H.S. po tvorivej diskusii povedali, že chcú návštevníkom dopriať viac času na výučbu. Preto sa kurz uskutočnil pred začiatkom celej akcie a trval až 45 minút.

Orchester B.H.S. sú už hudobní matadori hudobnej scény, ktorí svojim obsadením na Slovensku ako jediní spĺňajú parametre orchestra, sú už pravidelným inventárom koncertných sál a festivalov v Spojenom kráľovstve, a v januári 2020 vyrážajú opäť na turné do Ruskej federácie a Bieloruska. Okrem vernej interpretácie skladieb americkej proveniencie 20. rokov, sú ich stálym repertoárom aj skladby slovenského medzivojnového obdobia. Práve záujem zahraničného publika o domácu tvorbu viedol v roku 2016 k vydaniu rýdzo slovenského albumu pod názvom Ja vodku rád pijem. V roku 2018 vydal orchester už jedenásty album v poradí, tentokrát venovaný repertoáru orchestra Jeana Goldketta. Orchester má aktuálne 20 členov: 15 hudobníkov, spevákov Miloša Stančíka a Jozefa Kuriľáka, a vokálne trio Serenaders Sisters.

https://youtube.com/+BratislavaHotSerenaders

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Orchester 14 hudobníkov vedie ich líder, ktorý jazzom a swingom z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami žije od svojich študentských čias.

Veľký tanečný večer, ktorý je koncertným i tanečným zážitkom, zrkadlí americkú tradíciu 20.-30. rokov, v rámci ktorého bolo ku koncu sezóny zvykom usporiadať súboj orchestrov, tzv. Big Band Battle. Na tomto súboji sa zúčastnil ako víťazný orchester z predošlého roku, tak aj orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcej sezóne. Obe telesá sa striedali pri hraní tanečných kôl po celý večer. Ten nakoniec vyvrcholil súbojom piesní súťažiacich orchestrov. Samozrejme, big band ktorý zožal najväčší úspech, získal angažmán na ďalší rok.

Zdroj: TS