Taliansko dáva o sebe vedieť – výstavou Dvanásť príbehov o jedle, spomienkou na Franca Zeffirelliho a renesančnou hudbou.

Mať rád taliansku kuchyňu, zaujímať sa o gastronómiu Apeninského polostrova a zároveň sa učiť taliansky jazyk – to je prirodzené spojenie, ktoré potvrdzujú milióny ľudí na svete. Vychádza z neho aj Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, ktorý na Týždeň talianskeho jazyka pripravil výstavu s názvom Dvanásť príbehov o jedle.

Ide o výber z dobových materiálov pochádzajúcich zo zbierky Micheleho Rapisardu, ktoré rozprávajú dvanásť zaujímavých a nevšedných príbehov o talianskom jedle od roku 1865 až dodnes. Výstava má vernisáž dnes, 21. októbra 2019 o 17.00 hod. v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave a potrvá do 7. novembra 2019. Súčasťou programu bude aj spomienka na Franca Zeffirelliho či koncert stredovekej a renesančnej hudby komorného zoskupenia Ensemble Arco Antiqua.

Vystavené dobové reklamné slogany, fotografie, obrázky z časopisov, či kalendárov nám prinášajú svedectvo o vkuse Talianov, o ich láske k jedlu a kuchyni, o komunikačných zručnostiach, zvyklostiach a o výrobkoch, ktoré mali kedysi výlučne regionálny charakter a dnes sú známe a oceňované aj v zahraničí. Teší ma, že výstava, ktorá vznikla z iniciatívy Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave otvára 19.ročník Týždňa talianskeho jazyka a kultúry vo svete a v novembri sa presunie do Sesto San Giovanni v Miláne, kde bude súčasťou festivalu jedla “Far da mangiare”,“ povedal veľvyslanec Talianskej republiky na Slovensku Gabriele Meucci.

Výstava sa koná v rámci 19. ročníka Týždňa talianskeho jazyka a kultúry vo svete a zároveň je predzvesťou 4. ročníka Týždňa talianskej kuchyne, ktorý sa uskutoční v Bratislave od 21. do 27. októbra 2019.

Výstava je originálna a jedinečná tým, ako oživuje spomienky, približuje mnohé zaujímavosti z každodenného života a rozpráva o jedle pomocou obrazov, ktoré sa rozšírili vďaka časopisom, brožúram, letákom, pohľadniciam, kalendárom, reklamným predmetom a iným spôsobom. Zbierka zároveň pripomína reklamnú ilustráciu súvisiacu s potravinovým priemyslom, ktorej predstaviteľmi sú dosiaľ neznámi autori hodní znovuobjavenia, ako aj slávne mená zastúpené aj na tejto výstave, akými sú Leonetto Cappiello, Antonio Rubino, Achille Beltrame, Walter Molino.

Výstavu dopĺňa výber historických titulných stránok novinovej prílohy “La Domenica del Corriere” s gastronomickými motívmi, ktoré v priebehu polstoročia (1908-1958) ilustrovali Achille Beltrame a Walter Molino a sekcia dobových reklamných materiálov venovaných kráľovnej talianskeho stravovania “paste”, teda obľúbeným cestovinám, ktoré vyvážali do celého sveta.

Prvé exponáty výstavy – účtenky z dvoch pohostinstiev z Lombardie, písaných perom a atramentom pochádzajú z 19. storočia. Jednotlivé položky na účtenkách spolu s cenami pripomínajú recepty Pellegrina Artusiho, spisovateľa, gastronóma, “otca talianskej kuchyne” a autora známej kuchárskej knihy, od ktorého narodenia čoskoro uplynie 200 rokov.

Na výstave možno vidieť aj reklamné predmety zo 70. rokov, vytvorené, aby lákali rodičov a deti k nákupu niektorých druhov potravín. Medzi nimi vyniká bábika Susanna, spojená aj televíznym programom Karusel, ktorý sa vysielal počas rokov 1957-1977. Posledný exponát symbolicky zobrazuje rizoto s plátkom z jedlého zlata, pôvabne ležiacim v strede taniera. Autorom je Gualtiero Marchesi, zakladateľ novej talianskej kuchyne a podľa všeobecnej mienky svetovo najznámejší taliansky šéfkuchár. Jeho reštaurácia bola v r. 1986 prvou v Taliansku, ktorá získala tri hviezdičky Michelin. Výstava začína skromnými a jednoduchými jedlami a končí opulentnosťou zlata servírovaného s ryžou a šafranom ako symbolu bohatstva.

Dvanásť príbehov o jedle” určitým spôsobom nadväzuje na výstavu filmových plagátov z Archívu Enrica Minisiniho, ktorá sa konala v rovnakých priestoroch v októbri 2018 a bola venovaná vzťahu medzi kinematografiou a jedlom. Tohtoročná prehliadka sa sústreďuje na vzťah medzi jedlom a obrazom prostredníctvom reklamných materiálov a mediálnej komunikácie,“ uviedol Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Výstavu pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave (UKB); kurátorsky ju zastrešil milánsky kníhkupec a starožitník Andrea Tomasetig. Vstup do Výstavnej sály UKB je z Michalskej ul č. 1., otvorené je denne od 10.00 do 18.00 hod., vstup je voľný.

Aktuálny Týždeň talianskeho jazyka a kultúry vo svete aj ponúka ďalšie zaujímavé podujatia:

  • V stredu 23. 10. o 19.00 hod. sa v Divadle v podpalubí predstaví Kamil Mikulčík a Vladislav „Slnko“ Šarišský v už legendárnej divadelnej inscenácii Novecento – legenda o pianistovi v réžii Patrika Lančariča, ktorá vznikla podľa hry velikána súčasnej talianskej literatúry Alessandra Baricca.
  • V piatok 25. 10. o 18.30 hod. v Kine Lumière si Taliansky kultúrny inštitút pripomenie tvorbu nedávno zosnulého režiséra Franca Zeffirelliho uvedením jeho filmového spracovania Verdiho opery Othello. V hlavných úlohách tohto taliansko-holandského filmu z roku 1986 sa predstavia Placido Domingo (Othello), Massimo Foschi (Lodovico), Katia Ricciarelli (Desdemona), Urbano Barberini (Cassio), Justino Diaz (Jago), Massimo Fo.
  • V utorok 29.10. o 20.00 hod. sa v Kostole bratov Kapucínov predstaví hudobné zoskupenie Ensemble Arco Antiqua, ktoré poslucháčov prevedie hudobným vývojom od stredoveku až po hudbu času veľkej kultúrnej obrody v období Renesancie.

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave