Takýto experiment u nás ešte nikto nespravil. Až Nocadeň!

Pred tým, než skupina Nocadeň predstaví oficiálny videoklip k pesničke V nás, pripravili hudobníci menší experiment. Natočili štyri videá, v každom z nich účinkuje jeden člen. Fanúšikovia tak môžu sledovať ako jednotliví členovia kapely prežívajú túto skladbu.

„Každý si mal vybrať pasáž z pesničky, ktorá je podľa neho najsilnejšia. Každý si vybral niečo iné a zanechal tam svoj odkaz,“  objasňuje Rasťo Kopina zámer kapely. Takisto je zaujímavé sledovať, že pesničku Nocadeň spieva niekto iný ako pôvodný spevák. Pre mnohých fanúšikov je to nezvyk. „U brata to bolo veľmi prirodzené, až som nachvíľu uveril, že je spevákom kapely,“ priznáva líder košickej formácie.

Nocaden kniznica

Videá odkazujú na prvé video, ktoré k pesničke vzniklo a opäť ich vyrobili chalani z kreatívneho štúdia Woont.  „Sú to alternatívne videá a ľudia na nich reagujú veľmi dobre,“ hodnotí Rasťo Kopina.

Skupina tiež tento experiment využila aj na to, aby ukázala jednotlivých členov kapely v samostatných videách. Vidieť, že skupina vníma zmeny, ktoré nastali na hudobnom trhu, má nápady a dáva o sebe vedieť viac ako v posledných rokoch. „Momentálne kompletizujeme album a máme určitú ideu o tom, ako ho chceme predstaviť ľuďom. Sme plní sily a entuziazmu.“ odhaľuje spevák Nocadeň.


Skupinu Nocadeň založili bratia Rasťo (spev) a Robo Kopinovci (gitara) v roku 1997. V kapele účinkujú aj basgitarista Boris Mihálik a bubeník Peter Gufrovič. V roku 1998 vydali singel so skladbami Láva a Áno-nie. Debutový album vyšiel v marci 2000. O rok neskôr nasledovala štúdiová nahrávka Slová už nevravia nič.

Odvtedy ešte vydali albumy Katarzia (2003), Nestrieľajte do labutí (2006) a zatiaľ posledný počin Ikony (2008). V roku 2012 vystúpili v košickom divadle pri príležitosti osláv 15 rokov od založenia skupiny. Na svojom konte má skupina úspešné single Steny, Organizmy, Slová už nevravia nič, Miska s mliekom, Nestrieľajte do labutí, Tvoj mono hlas, Buď hviezda, Umriem pri tvojich nohách, Voľným pádom.


https://www.youtube.com/watch?v=7ahky9XfLoI

Od posledného albumu vydala skupina single Keď skončí táto noc, Bdiem či spím?, Možno a V nás.

Zdroj: Edo Kopček z agentúry Bee Production
Foto: Jaro „Jaris“ Vaľko