Tajomstvo večnej mladosti? Opýtajte sa Abraxas!

Abraxas, česká rocková ikona s neutuchajícím elánem a patentem na nesmrtelné hitovky (Obyčejnej svět, Karel drogy nebere, …), pokřtí na Flédě nové DVD z 60. narozenin Slávka Jandy, dlouholetého lídra kapely.

Někdo hledá fontánu mladí celý život, jiní se v ní podle všeho pravidelně koupou. Těžko si jinak vysvětlit nasazení, energičnost a ráznost, kterou Abraxas vkládají do svých koncertů už od roku 1976. Nebo že by to bylo jen tím, že to, co dělají, dělají rádi? Ať už je to jakkoli, Abraxas nemá u nás sobě rovného a spousta mladých kapel by se od nich mohla učit.

Slávek Janda, který oslavil v minulém roce neuvěřitelných 60 let, je frontmanem, jak se patří. Neochvějný střed gravitace, který nejen drží kapelu pohromadě, ale táhne ji i vpřed. Tím samozřejmě nechceme nijak zmenšovat význam zbylých třech členů kapely, Miroslava Imricha, Ivana Doležálka a Davida Růžičky – gravitace je pěkná věc, ale když nemá co přitahovat, není to ono.  A když už jsme u toho Mirka Imricha, i on brzy rozšíří klub šedesátníků, a to právě pár dnů před jejich brněnským vystoupením, takže mu určitě nezapomeňte popřát.

De la mettriovský pokřik „Můž stroj“ z jejich stejnojmenného hitu z 80. let jakoby rezonoval v současném stavu kapely, která i po letech neúprosně kráčí vpřed. Nestárnoucí, neunavitelní, nenahraditelní, mechanicky precizní, leč se srdcem člověka. To jsou Abraxas a nyní míří po letech zpátky na Flédu ukázat, že čas si na nich zuby leda tak vylámal.

https://www.abraxas.cz/
https://bandzone.cz/abraxas
https://fleda.cz/

Abraxas
4. 4. 2013
Fléda club, Brno
Cena: předprodej 180 Kč / na místě 220 Kč,
Fléda báreček, Indies prodejna, Ticketportal, SMSticket.cz, Ticketstream, DPL – Student Agency
https://www.facebook.com/events/612335865459103/

Zdroj: Fléda